Poutine är en av Kanadas anmärkningsvärda rätter och några av de mest utsökta komfortmaten du någonsin kommer att ha.
En tallrik med varma pommes frites är toppad med ostmassa och kvävd i varm brun sås. Såsen smälter osten bara lite för den mest perfekta rätten.
Det är en stapelvara i Kanada (och till och med serverad på McDonald’s) men det finns inget som hemmagjord poutine.

Vad är Poutine?
A traditionellt poutine recept (uttalas ‘poo-teen’ eller ‘poo-tin’ på engelska eller ‘poo-tsin’ i Quebec), är en bädd av pommes frites toppad med ostmassa (inte mozzarellaost) och sås. Poutine är utan tvekan en kanadensisk maträtt som har sitt ursprung i Quebec på 1950-talet, även om, som många rätter, den sanna ursprung diskuteras.
Olika varianter finns i hela landet, och massor av poutinerestauranger också! I Kanada pryder poutine nästan alla menyer, inklusive snabbmatsrestauranger.
Den ultimata komfortmaten
- Poutine kan göras med hemgjorda pommes frites som har bakats eller friterats (eller till och med köpt i ett nafs).
- Den är full av krispig ostliknande godhet nedsänkt i brun sås.
- Den kan anpassas med dina favoritpålägg från karamelliserad lök till tacokött (även om dessa inte är traditionella).
- Det är en billig måltid och så kul att äta!

Ingredienser
Pommes frites: Använd ugnsfrites, fritera dina egna pommes frites eller gör pommes frites (eller till och med frysta om du har bråttom). Om du gör hemmagjorda pommes frites, välj stärkelsehaltig potatis som rosor så att de blir krispiga på utsidan och fluffiga inuti.
Poutine Gravy: “Såsen” på poutine är en brun sås som gör osten smältande och utsökt. Jag föredrar en hemgjord nötsås gjord på nötbuljong eller buljong, men om du har kvar sås (eller till och med förpackad) fungerar det också!
Ostmassa: Ostmassa är smulor av ost som har separerats från vasslan och har en mild salt smak. Medan många tror att de är mozzarella, är de faktiskt ung cheddar. Ostmassage kommer inte att smälta helt i Poutine; istället lägger de till en seg konsistens till rätten … och de gnisslar när du äter!
Butiksköpt ostmassa säljs i påsar och finns ofta i delikatessområdet (och inte alltid i mejerifallet). Om du inte ser dem, fråga i butiken var de finns.
Variationer
Beroende på var du är i Kanada (eller USA), kan poutine komma i olika former men alltid med samma tre ingredienser: pommes frites, sås/sås och ostmassa.
- Pommes frites: Våffelfrites, wedge fries, string frites, även tater tots eller sötpotatisfrites används ibland, men goda pommes frites är traditionella.
- Toppings: För en rejäl poutine är en topping av pulled pork, hackad bacon, mald korv eller kryddat tacokött ett alternativ.
- Ost: Pipande ostmassa används för poutine men kan vara svåra att hitta, beroende på var du bor. Om du inte kan få ostmassa så kan du det ersättning med tärningar av mycket mild cheddar eller mozzarella (även om det tekniskt sett inte är poutine om det inte görs med ostmassa, men ostfrites med sås är också gott).



Hur man gör Poutine
- Skär potatisen i lika stora bitar och blötlägg i kallt vatten för att få bort överflödig stärkelse.
- Krydda med olja, salt & peppar & grädda eller luftsteka i omgångar (enligt receptet nedan).
- Koka löken i en stekpanna tills den är mjuk. Tillsätt kryddor.
- Tillsätt köttbuljong och vatten, vispa tills det är slätt. Sjud tills det tjocknat.
Att montera och servera
Montera poutine genom att lägga varma pommes frites på en tallrik eller till och med i en pappersbåt eller skål och toppa med ostmassa. Häll varm sås över toppen och servera omedelbart. Även om det är väldigt kontroversiellt, älskar jag att lägga till ketchup när jag serverar dem.

Poutine tips
- Air fryer gör pommes frites från färska eller frysta på några minuter!
- Ostmassan serveras bäst i rumstemperatur så ställ ut den medan resten av rätten tillagas.
- Se till att pommes fritesen och såsen är varma så att ostmassan smälter.
- Ha massor av servetter till hands!
Vår favorit pommes frites
Har du gjort denna hemgjorda Poutine? Var noga med att lämna ett betyg och en kommentar nedan!

Hemlagad Poutine
Krispiga pommes frites toppas med ostmassa och kvävs i en smakrik sås för att skapa denna kanadensiska klassiker!
Att göra pommes frites
-
Värm ugnen till 375°F och klä en stor plåt med bakplåtspapper.
-
Tvätta och skär potatis i 1/4″ pommes frites. Blötlägg pommes frites i kallt vatten i minst 30 minuter, torka sedan ordentligt med hushållspapper eller en ren kökshandduk.
-
I en stor skål, släng pommes frites med olivolja och kryddat salt. Bred ut på den förberedda bakplåten i ett enda lager.
-
Grädda i 20 minuter. Öka ugnstemperaturen till 425°F, rör om pommes fritesen och fortsätt grädda tills de är gyllenbruna, cirka 20 till 25 minuter.
Att göra såsen
-
Medan pommes frites gräddas, värm en tesked olivolja i en kastrull på medelvärme. Koka tärnad lök tills den är mjuk.
-
Tillsätt hackad vitlök, timjan och peppar i kastrullen. Koka blandningen i 2 minuter. Vispa i smöret tills det smält. Rör ner mjöl, koka rouxen i 4 till 5 minuter eller tills den fått färg.
-
Tillsätt gradvis den kondenserade nötbuljongen och 1 dl vatten i kastrullen, vispa tills den är slät efter varje tillsats.
-
Koka upp blandningen och låt sjuda i 2 minuter. Sila såsen genom en nätsil till en gryta.
Se till att pommes fritesen och såsen är varma så att ostmassan smälter.
Använd kondenserad nötbuljong (eller kycklingbuljong eller kycklingfond om så önskas) för full smak.
Genvägstips
- Pommes frites kan tillagas i air fryer eller fritös.
- Hemgjorda pommes frites kan ersättas med frysta pommes frites.
- Överbliven sås eller förpackad sås kan användas i stället för hemgjord brun sås.
Kalorier: 1108 | Kolhydrater: 83g | Protein: 41g | Fett: 69g | Mättat fett: 36g | Transfett: 1g | Kolesterol: 182mg | Natrium: 1542mg | Kalium: 1746mg | Fiber: 6g | Socker: 4g | Vitamin A: 801IU | C-vitamin: 26mg | Kalcium: 894mg | Järn: 5mg
Näringsinformation som tillhandahålls är en uppskattning och kommer att variera beroende på tillagningsmetoder och märken av ingredienser som används.
© SpendWithPennies.com. Innehåll och fotografier är upphovsrättsskyddade. Att dela med sig av detta recept är både uppmuntrat och uppskattat. Det är strängt förbjudet att kopiera och/eller klistra in fullständiga recept på sociala medier. Se min policy för fotoanvändning här.



