Detta tzatziki recept är gjord på krämig grekisk yoghurt, gurka, syrlig citronsaft och skal, vitlök och ljusa poppar av färska örter.

Jag åkte på en dejt mitt första sommarhem från college och killen tog mig till en grekisk restaurang med hål i väggen med den godaste friterade potatisen och tzatziki (uttalas Tsaht-ZEE-kee). Det var perfekt krispigt, stekt och överseende med denna lätta och uppfriskande sås. Jag har varit såld sedan dess!

Jag har sagt många gånger hur mycket av en sås/dippälskare jag är, och den här är min senaste besatthet. Vi använder den på hemmagjorda gyron såklart, men jag älskar den också som en dopp för färska grönsaker eller pitabröd. Det är också bra som en sprida på mackor eller som dressing till sallad.

ett foto av en liten skål med tzatziki med en bit pitabröd doppad i den.

Ingredienser för tzatzikisås

Ingredienserna är så enkla, men kombinationen av dem alla gör en så uppfriskande och smakrik sås. Här är vad du behöver:

  • Vanlig grekisk yoghurt: du kan använda full fett, låg fetthalt eller fettfri, men den fettfria håller inte lika bra och håller definitivt med grekisk yoghurt
  • Citronskal och juice: du kommer definitivt att vilja ha färsk citronjuice till detta recept och du kan inte slå den smak du får från skalet
  • Extra virgin olivolja: en olivolja av god kvalitet rekommenderas
  • Vitlök: ta ett helt vitlökhuvud och antingen pressa klyftan eller finriv den så att du inte vet att den finns där men du får ändå den omisskännliga smaken
  • Gurka: använd alltid engelska gurkor eftersom de är mindre förslappade och lite sötare
    • PROFFSTIPS: Jag provade riven och mald och jag föredrar mycket riven.
  • Havssalt: ger smak
  • Dill: färsk och hackad…Jag rekommenderar inte torkad, bara inte samma sak
  • Mynta: färsk och finhackad
ett foto av en liten skål med krämig hemgjord tzatzikisås med en sked instickad i och färsk dill och peppar strödda ovanpå.

Hur man gör detta Tzatziki-recept

  1. Förbered gurkan: riv den och krama ur så mycket av vätskan som möjligt med hushållspapper, ostduk eller en tunn diskhandduk
  2. Förbered övriga ingredienser: skala och juice citronen, hacka örter och vitlök
  3. Skapa såsen: vispa ihop alla ingredienser
  4. Låt oss vila: täck över såsen och låt den vila i kylen i minst en timme så att all smak smälter samman

Tips för framgång

Vi har provat olika kombinationer och försökt klippa lite hörn här och där, men det har vi hittat färska ingredienser är kritiska! Färsk citron och färska örter!

Använda sig av Engelska gurkor istället för vanliga gurkor. Du behöver inte skala dem och fröna är så små att du inte ens märker dem.

Pressa det levande dagsljuset ur den gurkan! Du vill ha den friska smaken av gurkan, men du gör inte något av vätskan, annars kommer din tzatzikisås att bli vattnig och separat.

När du har blandat ihop allt, låt det vila i kylen så att alla smaker kan kombineras. Det gör verkligen stor skillnad! Du kan till och med göra det en dag i förväg om du vill.

Gör denna yoghurt pålägg allt sommar lång! Barnen älskar det och du kan doppa alla dina färska trädgårdsprodukter i det!

ett foto av en liten skål med tzatzikisås omgiven av färska grönsaker och små bitar pitabröd.

Hur man använder tzatzikisås

Vi brukar tänka på att tzatzikisås är på gyros, vilket jag varmt rekommenderar! Vi håller på med vårt kycklinggyro-inlägg nu, så håll utkik! Men sluta inte där! Denna krämiga gurkyoghurtdipp kan användas på sallader, smörgåsar eller som dipp till grönsaker (färska eller grillade) eller till kex och pitablyftor. Vi älskar det också på toppen av bakad potatis eller till och med rostad kyckling!

Den passar också bra till våra kyckling-souvlaki-kabobs eller på våra grekiska kalkontostadas. Oooohhh…och jag längtar efter att prova det som dipp till vår grekiska citronrostade potatis. Se att det vattnas i munnen!

Om du letar efter några andra grekiskt inspirerade recept att äta tzatziki med, prova vår grekiska sallad, grekisk salladsspett eller vår grekiska pastasallad.

ett foto av en liten skål med tzatziki sauve omgiven av färska grönsaker och litet naanbröd.

Varför är min tzatzikisås vattnig?

En vattnig tzatzikisås beror mest på gurkorna. Gurkor rymmer så mycket vatten att du verkligen måste vrida ur dem när du river dem. Om du lämnar för mycket vatten i dem kommer de att tunna ut din sås och till och med orsaka separation i såsen.

Lagring

Förvara tzatziki i en lufttät behållare i kylen i upp till 5 dagar. Det kan separera lite när det sitter, men bara rör om ordentligt så blir det bra. Tzatzikisås fryser inte bra tyvärr.

ett foto av en liten skål med krämig hemgjord tzatziki toppad med peppar och färsk dill.

Detta tzatziki recept är perfekt för varma sommardagar och kan användas på så många olika sätt. Vi ska göra det hela sommaren! Det är nyttigt, svalt och krämigt, precis vad du vill ha i en sommaryoghurtdipp!

Prova våra andra smaskiga såser:

Serveringar: 1 omgång

Förberedelsedags: 10 minuter

Vilotid: 1 timme

Total tid: 1 timme 10 minuter

Beskrivning

Detta tzatziki recept är gjord på krämig grekisk yoghurt, gurka, syrlig citronsaft och skal, vitlök och ljusa poppar av färska örter.

  • Krama ur så mycket vatten ur gurkan med hushållspapper som du kan så att den inte bryter såsen.

    3/4 kopp gurka

  • Blanda ihop allt och ställ i kylen i en timme eller tills det ska serveras.

    1 kopp vanlig grekisk yoghurt, 1 nypa citronskal, 1/2-1 matsked citronsaft, 1/2 matsked extra jungfru olivolja, 1 vitlöksklyfta, Havssalt, 1 matsked dill, 1 tsk mynta

Servering: 1omgångKalorier: 203kcalKolhydrater: 11gProtein: 21gFett: 8gMättat fett: 1gFleromättat fett: 1gEnkelomättat fett: 5gTransfett: 0,01gKolesterol: 10mgNatrium: 75mgKalium: 443mgFiber: 1gSocker: 8gVitamin A: 116IUC-vitamin: 9mgKalcium: 244mgJärn: 1mg

Författare: Söt basilika

Kurs: 50+ hemgjorda kryddrecept

Kök: grekisk

rekommenderade produkter

Source link

Rate this post

Leave a Reply