Detta Holländsk ugnsstekt kyckling ligger inbäddat på en bädd av schalottenlök och vitlök och rostas tills den är gyllene och skarpa skal. Det är en enkel, praktisk måltid som är perfekt för underhållning.

En stor gul holländsk ugn med en stekt kyckling på en bädd av kokt schalottenlök, toppad med citronskal och örter.

Anpassad från Robyn Lea | Middag med Jackson Pollock | Assouline, 2015

Ok, Mindy Kalin säger mig att du, kära läsare, inte är intresserad av någon form av berättelse om ett recept. Som Kalin uttrycker det, “Visa mig bara…receptet, för helvete!” Um, aj.

I ett anfall av pik twittrade jag till henne: “Jösses, och varför var jag tvungen att sitta igenom allt ditt neurotiska babblande på The Mindy Project, när allt jag ville var att se Chris Messina bar överkropp? Hmmmm.” Det verkar ha fått hennes uppmärksamhet, för hon blockerade mig!

Tja, om du råkar hålla med Mindy, tyst en stund. Det finns en historia som hör ihop med detta holländska ugnsstekt kycklingrecept, som ursprungligen hette Jackson Pollack kyckling.

Skäm bort mig, snälla.

The One har alltid varit en konstfantast, och en av hans favoritartister genom tiderna är Jackson Pollock. Han är helt enkelt arg på honom.

Han har läst otaliga biografier och sett varje dokumentär såväl som den Oscar-vinnande filmen “Pollock”, med Ed Harris och Marcia Gay Harden i huvudrollerna som hans fru, Lee Krasner.

Två män, sida vid sida. Den till höger är Jackson Pollock.

Men det är bara början på den här konstiga kopplingen. För det första har många vänner anmärkt på deras fysiska likheter. Under två somrar hyrde The One en stuga till oss i Springs, i East Hampton, bara mil från Pollocks hem. Många morgnar besökte han den lokala lanthandeln för kaffe och sitt papper; samma som Pollock besökte för hans kaffe och papper. Pollock köpte kyckling från Iacono Farm; The One gjorde detsamma. Pollock dog den 11 augusti 1956; The One föddes ett år senare.

Ser du vart jag ska här? The One är Jackson Pollock reinkarnerad. Det finns ingen annan förklaring.

Nu om receptet. Denna kycklingmiddag är från Middag med Jackson Pollock, en kokbok som The One avgudar fullständigt. Och den här rätten innehåller alla Pollocks favoritingredienser – kyckling, schalottenlök, citron och timjan – som också råkar vara The Ones favoriter.

Om min teori stämmer att han är reinkarnationen av dear ole Jackson, är det förstås vettigt att han skulle älska den här rätten eftersom receptet kommer från Pollocks receptsamling. Eh, hans gammal receptsamling.

Tillfällighet? Jag tror inte det! 😉

Jag väntar bara på dagen medan jag njuter av den här kycklingen, Den ene faller i en dröm och kommer plötsligt ihåg var han gömde sina berömda droppmålningar värda tiotals miljoner.

Och DEN DÄR kommer att bevisa för Mindy Kalin varför berättelser är så viktiga för recept.

puss kram,

Ordet "David" skriven i manus.


Varför våra testare älskade detta

Det finns en hel massa anledningar till att våra recepttestare slukade detta. De fann att kycklingen var det saftig och mör, med en subtil tang av citron, och varje enskild testare gormade om “läckra” rostade schalottenlök och vitlök.

Yvonne Z. sammanfattade det perfekt med sin kommentar, “Denna holländska ugnsstekt kyckling är en kyckling värd att steka. Doften från schalottenlöken och vitlöken fyllde huset med en underbart varm och inbjudande doft på en ensiffrig kväll i New England.”

Anteckningar om ingredienser

En hel kyckling, schalottenlök, vitlöksklyftor, olivolja, en citron och lite timjan på en vit bakgrund.
 • Hel kyckling–En fågel på 3 1/2 till 5 pund är perfekt för receptet. Du behöver inte inälvorna eller kråsen. Frys in dem och dra sedan ut dem när du gör kycklingfond eller kycklingsås.
 • Vitlök– Du kommer att rosta vitlöken i skalet för att hålla dem mjuka och undvika att överbruna dem, så köp inte skalad vitlök. Använd stora kryddnejlika som är ungefär lika stora.
 • Schalottenlök–Välj stora schalottenlök som är ungefär lika stora.

Hur man gör detta recept

En rå kyckling som gnids in med olja och strös med thyne, salt och peppar.
 1. Värm ugnen till 350°F. Knyt ihop kycklingbenen med snöre och gnid in kycklingen överallt med olivolja.
 2. Strö över salt, peppar och timjanblad. Låt vila i rumstemperatur.
En gul gryta med en rå kyckling och schalottenlök redo för ugnen.
 1. Fräs vitlök och schalottenlök i olivolja i en stor holländsk ugn tills de är gyllenbruna. Ta bort den holländska ugnen från värmen.
 2. Placera kycklingen i den holländska ugnen. Pensla med pannsaft och rosta i 1 timme.
Citronsaft och skal hälls över en stekt kyckling och schalottenlök i en gul gryta.
 1. Häll i citronsaft och blanda med pan saft.
 2. Strö över citronskal. Öka ugnstemperaturen till 430°F och rosta tills innertemperaturen är 165°F och skalet är gyllene.
 3. Låt vila i 15 minuter innan du skär kycklingen. Servera med schalottenlök och vitlök.

Vad är skillnaden mellan slaktkycklingar, stekkycklingar och stekkycklingar?

Broiler hänvisar till i stort sett vilken ung kyckling som helst (6 till 10 veckor gammal) som föds upp för sitt kött. Det är ingen skillnad mellan en fritös och en broiler, och ibland är de märkta som “broiler-fritere”.

Enligt USDA är en fritös kyckling mellan 7 och 10 veckor gammal och väger mellan 2 1/2 och 4 1/2 pounds när den bearbetas. En stekare, å andra sidan, är en äldre kyckling, cirka 3 till 5 månader gammal och 5 och 7 pund. Som du kan gissa får du mer kött från en stekare.

Hjälpfulla tips

 • Om din kyckling brynar för snabbt under stekning, täck den löst med aluminiumfolie.
 • Överbliven stekt kyckling kan förvaras i en lufttät behållare i kylen i upp till 4 dagar. Använd extra kyckling i morotssoppa, kycklingsallad eller släng den i stekt ris.
 • Detta recept är lämpligt för glutenfri och mejerifri dieter.
En stor gul holländsk ugn med en stekt kyckling på en bädd av kokt schalottenlök, toppad med citronskal och örter.

Fler bra recept på stekt kyckling

☞ Om du gör det här receptet, eller någon annan maträtt på LC, överväg lämnar en recensiona stjärnbetygoch ditt bästa Foto i kommentarerna nedan. Jag älskar att höra från dig.–David

Holländsk ugnsstekt kyckling och schalottenlök

En stor gul holländsk ugn med en stekt kyckling på en bädd av kokt schalottenlök, toppad med citronskal och örter.

Den här enkla stekta kycklingen ligger inbäddad på en bädd av schalottenlök och vitlök och rostas tills den är gyllene och skarp. Det är en lätt hand-off måltid som är perfekt för underhållning.

Prep 15 min

kock 1 hr 30 min

Total 3 timmar

 • Värm ugnen till 350°F (175°C).

 • Ta bort inälvorna från kycklingen, skölj fågeln inifrån och ut och torka den. Knyt ihop benen med kökssnöre.

 • Gnid in överallt med 1/4 kopp olivolja, havssalt, peppar och timjanblad. Ställ kycklingen åt sidan i 1 timme så att den får rumstemperatur.

 • I en stor gjutjärnsgryta, holländsk ugn eller stekpanna, över medelhög värme, värm den återstående 1/4 koppen olivolja. Tillsätt vitlök och schalottenlök eller små lök och koka tills de är gyllene, cirka 10 minuter.

 • Ta av från värmen och lägg in kycklingen i en gryta med bröstsidan uppåt. Pensla kycklingen överallt med pannjuice tills den är väl täckt. Rosta i 1 timme.

 • Pensla med pannsaft och citronsaft och strö över hälften av citronskalet.

 • Öka ugnstemperaturen till 430°F (220°C).

 • Stek kycklingen tills en omedelbar avläsningstermometer visar 165°F (74°C) när den sätts in i den tjockaste delen av låret och skalet är knaprigt och gyllene, 15 till 30 minuter till. Strö över resterande citronskal.

 • Låt kycklingen vila 15 minuter, skär sedan och servera, med den rostade vitlöken och schalottenlöken vid sidan om, om så önskas.

 1. Undvik att överbryna kycklingen –Om din kyckling brynar för snabbt under stekning, täck den löst med aluminiumfolie.
 2. Förvaring och rester–Överbliven stekt kyckling kan förvaras i en lufttät behållare i kylen i upp till 4 dagar. Använd extra kyckling i morotssoppa, kycklingsallad eller släng den i stekt ris.
 3. Diet-Detta recept är lämpligt för glutenfri och mejerifri dieter.

Servering: 1delKalorier: 607kcal (30 %)Kolhydrater: 18g (6 %)Protein: 28g (56 %)Fett: 48g (74 %)Mättat fett: 10g (63 %)Fleromättat fett: 7gEnkelomättat fett: 28gTransfett: 1gKolesterol: 102mg (34 %)Natrium: 1560mg (68 %)Kalium: 587mg (17 %)Fiber: 4g (17 %)Socker: 6g (7 %)Vitamin A: 364IU (7 %)C-vitamin: 24mg (29 %)Kalcium: 79mg (8%)Järn: 3mg (17 %)

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.

Recepttestares recensioner

Recept © 2015 Robyn Lea. Foton © 2023 David Leite. Alla rättigheter förbehållna. Allt material används med tillstånd.

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.

Source link

Rate this post

Leave a Reply