Hummer thermidor är en lyxig fransk rätt som består av hummerkött, tillagat i en rik vinsås. Presenteras genom att lägga tillbaka köttet i de ursprungliga skalen och steka osten tills den bubblar, kommer det också att slå sockorna av dina gäster.

Helst staplas hummerköttet, kvävt i den färdiga såsen, tillbaka i de två halvskalen och avslutas under broilern. Om du skulle råka göra en röra av att klyva hummern (det gör jag ofta) och därigenom förstöra skalet, kan du stapla hummertermidorfyllningen i en eller två individuella ugnsfasta formar. Det kan se lite mindre spektakulärt ut, men det kommer att smaka lika gott. De flesta recept föreskriver tung grädde för såsen, men jag tycker att den nästan är för rik, så jag föredrar att använda bechamelsås.–Hugh Fearnley-Whittingstall

Vanliga frågor om hummer Thermidor

Hur köper jag en hummer?

Först, kom alltid ihåg att hummer bara kan leva i cirka 48 timmar efter att de har tagits bort från saltvatten så köp dem så nära serveringstid som möjligt. När du väljer, leta efter de som är mest livliga och har alla sina ben, klor och intakta skal. Om du måste flytta hummerna, plocka upp dem i kroppen, inte i klo eller svans – speciellt om den fortfarande lever.

Okej, nu har jag fått hem den. Hur förvarar jag min hummer?

Så fort du får hem dina hummer, ställ in dem i kylen för att hålla dem kalla. Förvara dem inte i kranvatten, lägg dem bara i en papperspåse. I det här receptet föreslår Fearnley-Whittingstall att du lägger dem i frysen i cirka 2 timmar före tillagning för att lägga dem i torpor, vilket är hans föredragna metod. Förvara dem dock inte i frysen mycket längre, annars fryser de. Om du hellre vill använda metoden med kokande vatten framför frysmetoden, gör gärna det istället – vissa människor tycker att det är att föredra för både dig och hummern.

Hur vet jag när min hummer är tillagad?

Som många andra saker i livet är timing allt. Notera tidpunkten när vattnet kokar tillbaka igen efter att du har lagt din hummer i grytan. Observera att vissa hummer, särskilt större, blir klarröda innan de är genomstekta, så använd inte det som ditt enda sätt att bedöma om den är klar. Hummerkött måste vara helt ogenomskinligt för att vara klart.

  • Döda din hummer med den officiellt godkända metoden att ställa den i frysen i cirka två timmar för att reducera den till ett slarvigt tillstånd, lägg den sedan direkt i en stor kastrull med snabbt kokande vatten (saltvatten i förhållandet 2 matskedar salt per 4 koppar vatten). Tillagningstider är 12 minuter för en hummer på minst 1 pund, 15 minuter för allt upp till 1 1/2 pund och ytterligare 5 minuter för varje pund efter det. Låt sedan svalna.

  • Vrid av klorna, knäck dem med en hammare eller nötknäppare och ta bort allt kött. Lägg detta åt sidan. Hummerkroppen ska delas på längden längs sidolinjen med en stor, tung och mycket vass kniv. Detta görs enklast om du lägger hummern på rygg på en stor träskiva, trycker in knivspetsen i stjärtspetsen och för ned kniven längs med hummern och delar den jämnt mellan de två seten. av ben – gör detta försiktigt för att inte skada skalet. När du är genom köttet till skalet på baksidan av hummern, tryck hårt på kniven med din fria hand för att skära igenom skalet. Du kanske vill använda en kökssax för att klippa igenom alla bitar av skal som inte är riktigt genomskurna.
  • Ta försiktigt bort svansköttet från varje halva av hummern, hacka det grovt och lägg i klösköttet. Skrapa bort eventuellt brunt kött från huvudet, tillsammans med eventuellt rosa korall, och lägg det till det vita köttet från klorna och svansen. Ta bort de otäcka bitarna och kassera. Du bör sitta kvar med 2 tomma skalhalvor, med gott om utrymme i huvudet och stjärten för att ersätta det färdiga köttet.

  • Koka schalottenlökarna i smöret på medelvärme i en stekpanna tills de är mjuka och lättbruna. Tillsätt det vita vinet och låt puttra tills det reducerats till en knapp matsked vätska. Rör ner béchamelsåsen och grädden, om den används, plus senap och dragon och låt bubbla i pannan i bara en minut. Ta av från värmen och rör ner tre fjärdedelar av osten och cayennepepparn. Blanda sedan i allt kött från hummern tills det är väl täckt av thermidorsåsen. Smaka av med salt och svartpeppar.
  • Lägg tillbaka köttet i skalet, strö över den återstående osten och lägg under en het broiler i 5 till 10 minuter tills det är brunt och bubblande. Servera på en gång.

Servering: 1 serveringKalorier: 360 kcalKolhydrater: 7 gProtein: 34 gFett: 22 gMättat fett: 13 gFleromättat fett: 1 gEnkelomättat fett: 6 gTransfett: 1 gKolesterol: 264 mgNatrium: 3233 mgKalium: 561 mgFiber: 1 gSocker: 3 gVitamin A: 803 IUC-vitamin: 69 mgKalcium: 299 mgJärn: 1 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2008 Hugh Fearnley-Whittingstall. Foto © 2008 Simon Wheeler. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Den här rätten påminde mig om vad som brukade serveras på exklusiva restauranger under senare delen av 1900-talet, och så jag visste att det var en jag var tvungen att göra och dela med min fru. Det är verkligen en enkel rätt att göra, och att skicka ut hummern är inte så läskigt som man skulle kunna tro.

Medan hummern kokade och svalnade förberedde jag schalottenlök och gjorde béchamel. Det hela kommer ihop ganska snabbt och är en trevlig måltid för speciella tillfällen att göra för två! Nästa gång jag gör den här, ska jag kicka upp cayennen lite mer.

Härligt recept på en hummer Thermidor – smakerna är välbalanserade och den sista rätten är dekadent. Inget överdrivet komplicerat när det gäller förberedelser. Det skulle vara en fantastisk celebratorisk huvudrätt för ett speciellt tillfälle. En fantastisk färdigrätt.

[recipe-testers-choice]

Ursprungligen publicerad 6 oktober 2008

Source link

Rate this post

Leave a Reply