Hummus utan tahini (enkelt recept!) Här är ett enkelt sätt att göra ett hummusrecept utan tahini: du kommer aldrig att tro att skafferiingrediensen står in! Den blir perfekt krämig.
Allt slut på tahini? Eller arbeta kring en allergi. Inga problem. Du kan fortfarande göra hummus! Det finns en hemlig ingrediens som kan nypa hit för tahini i ett nafs. Och det är inte vad du kanske tror. Faktum är att du förmodligen redan har i ditt skafferi. Det är…jordnötssmör! Det visar sig att det är jordnötssmör som är nyckeln till ett rikt, krämigt hummusrecept utan tahini! Här är varför det fungerar, och hur man gör den bästa hummusen utan denna speciella ingrediens.
Först och främst: vad är tahini?
Tahini är en pasta gjord av sesamfrön som ofta används i rätter från Mellanöstern eller Medelhavet. Det är mest känt för sin användning i hummus: men det finns så många andra användningsområden! Det är bra för att göra krämiga såser att ringla över sallader och spannmålsskålar, eller desserter som tahini no bake cookies. Tahini har en lätt bitter smak direkt ur burken. Faktum är att det inte är sött som de flesta nötsmör eller frösmör.
Funderar du på att springa till affären och köpa tahini? Det är absolut värt att köpa och gör den bästa krämiga hummusen. Dessutom kan du använda den i alla dessa fantastiska tahinirecept. Men om du jobbar kring en allergi eller inte har tid att springa till affären … kan du använda jordnötssmör!
Ett hummusrecept utan tahini: här är varför det fungerar
Jordnötssmör kanske inte är det första du skulle tänka på i hummus. I själva verket borde det inte vara där. Men det är därför det fungerar: tahini är ett frösmör som ger hummus fyllighet och en nötaktig smak. Vad liknar frösmör? Ja, nötsmör.
Jordnötssmör gör samma sak som tahini i hummus: det ger rikedom och en lätt nötig komplexitet. Det är perfekt för ett hummusrecept utan tahini! Faktum är att vi provade receptet nedan utan gamla goda PB. Det smakade gott, men inte alls lika fylligt som med jordnötssmör.
Vill du inte använda jordnötssmör? Här finns fler substitut
Vill du inte använda jordnötssmör i din hummus? Eller fått nötallergi? Inga problem: här är några alternativ!
- Använd mandelsmör eller cashewsmör. Båda dessa nötsmör passar bra smakmässigt i en hummus. Cashewsmör är lite sötare, och mandelsmör är lite mer neutralt. Se bara till att inte använda smaksatta smör (som de med kanel och vanilj). Ännu bättre, gör ditt eget hemlagade mandelsmör och hemlagade cashewsmör.
- Lämna det helt och hållet. Om det är konstigt att lägga i jordnötssmöret, eller om du inte har det: gissa vad? Du kan utelämna det helt och hållet. Det smakar fortfarande gott: bara inte lika rikt.
Hur man gör hummus utan tahini … några tips
Det här hummusreceptet utan tahini är en bris att piska upp: när du väl känner till den magiska tahini-ersättningen! Här är vad du ska notera om metoden (eller hoppa direkt till receptet nedan):
- En matberedare krävs. Det visste du förmodligen redan. Hemlagad hummus smälter bäst i en matberedare: en mixer har svårt för det.
- Rädda aquafaba! Aqua-vad? Aquafaba är vätskan från en burk kikärter. Du måste använda den i denna hummus: eftersom den ger den krämigaste, godaste purén. Om du glömmer: det är ok! Du kan använda vatten.
Lagringsinformation
Hur länge håller hemmagjord hummus? Hemlagad hummus ska hålla sig upp till 1 vecka i kylen. Det fryser inte bra, så du vill äta det inom veckans tidsram.
Sätt att servera denna hummus utan tahini
Servera detta hummusrecept utan tahini på samma sätt som du skulle göra med vanlig hummus! Här är vad vi älskar mest för att dopp:
- Krisiga grönsaker: morotsstavar, selleri, kålrabbi, endive
- Pitachips
- Tunnbröd eller pitabröd
- Kex (prova hemgjord eller glutenfri)
- Baguetteskivor
- Crostini
Variationer på hummus utan tahini: fler smaker!
Du kan göra massor av smakvariationer på denna hummus utan tahini recept! Här är några idéer för intressanta alternativ:
- Grön hummus: Tillsätt ½ dl hackad koriander, 2 salladslökar och 2 dl spenatblad
- Bethummus: Tillsätt 1 kokt beta.
- Röd paprikahummus: Tillsätt 2 burkrostade röda paprikor.
Detta hummusrecept utan tahini är…
Vegetariskt, veganskt, växtbaserat, mjölkfritt och glutenfritt.

Hummus utan tahini (enkelt recept!)
Ingredients
- 1 medelstor vitlöksklyfta
- 2 15-ounce burkar kikärter
- 1 stor citron (¼ kopp citronsaft)
- ¼ kopp aquafaba (vätska från kikärtsburken) eller vatten
- 2 msk olivolja
- 1 msk kosher salt
- ¼ msk kummin
- 1 msk jordnötssmör (eller mandelsmör eller cashewsmör)
Instructions
- Skala vitlöken. Häll av kikärtorna i en vätskemätare, spara aquafaba (vätska från kikärtsburk). Juice citronen.
- Tillsätt vitlöken i skålen på en matberedare och bearbeta tills den är finhackad. Tillsätt kikärter, citronsaft, ¼ kopp aquafaba (eller vatten), olivolja, koshersalt, spiskummin och jordnötssmör. Purea i några minuter tills den är väldigt krämig. Ät genast eller förvara kylt i upp till 1 vecka.
Enkelt recept på kyckling fajitas – Toppratter
Gillar du att äta? chocolate chip cookies recept (chokladkakor) {2022} – Toppratter