Bakad potatis är lätta att göra och dessa spuds är perfekt gräddade tills skalet är knaprigt och insidan är mjuk och fluffig.
Nedan följer våra bästa tips för att göra perfekt bakad potatis varje gång! Toppa dem med vad du vill, från gräddfil och bacon till smör eller ost!
Den bästa potatisen för bakning
Rödbrun potatis eller Idaho potatis är den bästa sortens potatis för bakning. De har en fluffig stärkelsehaltig konsistens med hud som blir knaprig när de oljas lätt.
Egentligen kan alla typer av potatis bakas (rödskal potatis, Yukon gold etc.) även om konsistensen på tunnskal potatis är mer smörig och mindre stärkelse/fluffig.
Hur man gör en bakad potatis i ugnen
En bakad potatis är väldigt enkel att göra med bara 3 ingredienser. Metoden nedan säkerställer krispig hud och en fluffig insida perfekt för topping!
- Värm ugnen till 400°F.
- Skrubba potatis under rinnande vatten för att ta bort eventuell smuts. Stick hål över hela potatisen med en gaffel.
- Pensla potatisen med olivolja och strö över kosher salt (och lite peppar om du vill). Oljan hjälper till att göra krispig hud och salt ger smak.
- Lägg potatisen direkt på ugnsgallret (inget bakplåtspapper behövs). Grädda i ca 40-50 minuter (mer om tillagningstider nedan).
TATER TIPS
Potatis petas med en gaffel för att förhindra att ånga byggs upp inuti skalen. En potatis kan explodera (och göra en stor röra av din ugn) om ånga byggs upp! Peta varje potatis ca 5-6 gånger och se till att du sticker hål i skalet.
Om du vill mjukare hud, slå in potatisen i aluminiumfolie innan den går in i ugnen. Detta hjälper till att ånga huden och hindrar den från att spröda upp så mycket. Jag föredrar krispig hud så jag slå inte in dem i folie!
Hur länge man kokar bakad potatis
Det bästa receptet för bakad potatis är ett som gör bakad potatis med knaprig skal och smörigt fluffigt kött. En högre ugnstemperatur är ett utmärkt sätt att uppnå detta. Baka potatis i 400°F i 45-55 minuter i ugnen.
Tillagningstider kan variera beroende på storleken på potatisen och temperaturen i ugnen, så det enklaste sättet att testa dem är med en gaffel för att se till att de är mjuka hela tiden.
Om du har annat som lagar mat i ugnen kan bakad potatis bara slängas in snabbt utan alltför mycket krångel.
- 350°F 60 till 75 minuter
- 375°F 50 till 60 minuter
- 400°F 40 till 50 minuter
Om temperaturen justeras för att matcha allt annat som tillagas, justera bara tillagningstiden därefter!
Ingen ugn? Inga problem!
Om du är pressad för tid eller ugnsutrymme, kan potatis bakas i mikrovågsugn, Instant Pot eller slow cooker! Tänk på att ingen av dessa metoder kommer att ge ett snyggt skarpt skinn som ugnsmetoden kommer att göra.
- Mikrovågsugn: Koka på hög i 5 minuter. Vänd potatisen och koka 5 minuter till. Om du kokar mer än en potatis måste tiden ökas.
- Instant Pot: Placera 1 kopp vatten i botten av IP:n och lägg till en underlägg/ställ. Tillsätt potatis och koka på högt tryck i 13-14 minuter för medelstor potatis. Öka tiden med 2 minuter för stor potatis. Släpp snabbt, vila ett par minuter och njut.
- Slow Cooker: Så här lagar jag slow cooker-potatis.
- Air Fryer: Prova detta airfryer-recept på krispig bakad potatis!
PÅMINNELSE: Använd inte folie om du gör bakad potatis i mikron.
Hur man serverar bakad potatis
Toppa bakad potatis med dina favoritpålägg som bacon, gräddfil eller gräslök för att skapa en perfekt tugga! Fler bra idéer:
Kul serveringsidé Om du serverar en folkmassa, skapa en bakad potatisbar hemma och låt alla toppa sin egen!
Har du rester?
Använd resterna till:
Tyckte du om detta recept på bakad potatis? Var noga med att lämna en kommentar och ett betyg nedan!

Hur man gör bakad potatis
Potatisen bakas tills skalet är knaprigt och insidan är mjuk, vit och fluffig. Toppa med bacon, gräddfil, ost eller salladslök!
-
Värm ugnen till 400°F.
-
Skrubba potatis för att ta bort smuts eller skräp. Torka torrt med hushållspapper.
-
Stick igenom varje potatis med en gaffel för att sticka hål i skalet ca 5-6 gånger per potatis.
-
Gnid in utsidan av varje potatis med olivolja och krydda med koshersalt.
-
Placera potatisen direkt på mitten av ugnen och grädda i 45-55 minuter. (Jag lägger en liten bit folie på gallret nedanför för att fånga upp eventuellt dropp).
-
Servera varm med dina favoritpålägg.
Om du vill mjukare hud, slå in potatisen i aluminiumfolie innan den går in i ugnen. Detta hjälper till att ånga huden och hindrar den från att spröda upp så mycket. Jag föredrar krispig hud så jag slå inte in dem i folie!
Du kan ändra tillagningstemperatur och tid baserat på vad du annars lagar.
- 350°F 60 till 75 minuter
- 375°F 50 till 60 minuter
- 400°F 40 till 50 minuter
Tillagningstider kan variera beroende på storleken på potatisen. De är färdigkokta när de är mjuka om de petas med en gaffel.
Kalorier: 230 | Kolhydrater: 38g | Protein: 4g | Fett: 7g | Mättat fett: 1g | Natrium: 10mg | Kalium: 888mg | Fiber: 2g | Socker: 1g | C-vitamin: 12.1mg | Kalcium: 28mg | Järn: 1.8mg
Näringsinformation som tillhandahålls är en uppskattning och kommer att variera beroende på tillagningsmetoder och märken av ingredienser som används.
© SpendWithPennies.com. Innehåll och fotografier är upphovsrättsskyddade. Att dela med sig av detta recept är både uppmuntrat och uppskattat. Det är strängt förbjudet att kopiera och/eller klistra in fullständiga recept på sociala medier. Se min policy för fotoanvändning här.