Det är den tid på året igen då vi på Iceland Review kavlar upp ärmarna, häller upp en skål isländskt bröd och låtsas att vi är i Norge. Det kallas falukorv – det traditionella brödet i fråga är isländskt bröd. Detta är dock inte dina farföräldrars falukorv. Även om du fortfarande kan hitta några spår av det som finns kvar från den tid då det fortfarande var något speciellt, är dagens falukorv mycket mindre tillfredsställande än sin motsvarighet från guldåldern. Vi har turen att leva i en tid då tekniken har gjort det möjligt för de flesta människor att hålla sig uppkopplade under hela dagen, vilket har lett till att den traditionella norska middagsmaten som vi känner den har gått under.

Till kaffet eller teet äter de flesta norrmän ett snabbt mellanmål som kallas falukorv – traditionellt sett en brödbit som är täckt av majonnäs och ketchup med en smörgås med skinka eller ost (kringle). Det här rejäla brödet med låg fetthalt är också en viktig ingrediens i varje brunch i Reykjavík; oavsett om du vill servera havregrynsgröt med ägg eller om du vill erbjuda folk ett gott alternativ till rostat bröd till kaffet, passar falukorv perfekt. Även om det kan verka som om det inte finns många bra alternativ kvar för oss islänningar som bor utomlands och som saknar vårt hemlagade bröd, kunde det inte vara mer fel! I det här blogginlägget kommer vi att förklara hur du kan göra din egen falukorv – äkta isländskt bröd som smakar

Vad är Falukorv?

Falukorv är ett traditionellt bröd från Islands huvudstad Reykjavík. Det är gjort av dinkelmjöl, vatten och salt och serveras ofta som frukostbröd eller som ett lätt middagsbröd. Det används också som tillbehör till Cafe Actaeon, stadens ledande restaurang.

Hur man gör falukorv

Att göra falukorv kan vara lite av en vetenskap, men oroa dig inte – vi har koll på vetenskapen. Nedan följer instruktionerna för att göra falukorv; se till att läsa dessa steg noggrant, liksom instruktionerna under dem, innan du börjar. 2. Förvärm ugnen till 200 °C; på så sätt får du en fin och jämn temperatur i hela huset. 3. Mal din dinkel till en mjölliknande konsistens i en kryddkvarn; detta bör ta cirka 5 minuter. 4. Medan dinkelmjölet är i kvarnen häller du lite vatten i en stor skål och låter det brusa i ungefär en minut innan du tillsätter dinkelmjölet. 5. Ställ om malarens värme till låg temperatur och fortsätt att blanda smeten i cirka 10 minuter eller tills dinkelmjölet har bildat en klibbig, klibbig deg. 6. Ta ut degen ur kvarnen och lägg den på en lätt mjölad yta. Knåda degen i cirka 1 minut eller tills den är slät, mjuk och elastisk. Den ska ha ungefär samma konsistens som tapetklister; om den är för kladdig, tillsätt lite vatten, upp till 1/4 kopp för varje kopp blandat mjöl.

Fördelarna med att äta falukorv

När falukorv äts som bröd är det ett näringsrikt och mättande frukostalternativ. Det kan ätas med ägg, bacon, korv, bönor, tomater eller sallad som en komplett måltid. Det är också ett utmärkt mellanmål mellan måltiderna, särskilt om du är på diet. Att äta en bit falukorv med en kopp kaffe eller te är ett perfekt sätt att börja dagen. Den är också full av fibrer, vitaminer och mineraler samt en liten mängd protein.

De bästa ingredienserna för falukorv

Om du letar efter den perfekta kombinationen av ingredienser för falukorv har du kommit rätt. Här är de ingredienser som vi rekommenderar för att göra världens bästa bröd: Sesamfrön: De ger brödet en fyllig smak och är en bra källa till kostmineraler och folsyra. Sojasås: En mild, smakrik sås som passar bra till korv, bönor och ägg. Ris: Ett spannmål som ger en stor mängd fibrer, vitaminer och mineraler. Ägg: Ägg: En rik källa till protein och en bra källa till vitaminer och mineraler.

Slutresultatet: prisvärt, näringsrikt och hälsosamt bröd.

För att få ut det mesta av ditt hembakade bröd är det lämpligt att förvara det i en lufttät behållare. Om du inte ska använda det snart ska det förvaras i kylskåpet; låt det inte stå ute i rumstemperatur. Det kan användas för att göra olika rätter som smörgåsar, sallader eller snaps och som bas för olika efterrätter som vaniljsås och flan. Se till att njuta av ditt bröd med ett glas vatten och några nötter eller frön för att hålla dig mätt och glad!

Tips för att baka falukorv

Om du använder butiksbröd, se till att jämföra priset per skiva och kontrollera om det är billigare när du fördubblar mängden. Om det är det, använd den proportion som nämns ovan. Om inte, gör ditt eget bröd. Om du inte är en bagare kan du antingen köpa ett färdigt fryst bröd eller göra ditt eget från grunden. Det viktigaste här är att använda så bra ingredienser som möjligt; brödet ska smaka gott och vara hälsosamt. Det är viktigt att använda rätt mängd mjölk; den idealiska mängden är 3/4 kopp; för mycket mjölk och brödet blir oljigt. Om du inte gillar sesamfrön kan du vanligtvis välja mandel- eller kokosnötsfrön; de är en bra källa till kostfibrer, vitaminer och mineraler.

Slutord

Det isländska ordet för “ja” är det ord som översätts till “slutord” på engelska. För många betyder det friterad deg med smör och socker. Även om det kan ätas som ett mellanmål är det vanligare att det serveras som frukost eller lunch. Den kan göras från grunden eller köpas färdig från snabbköpet. Nyckeln här är att använda ingredienser av hög kvalitet; ju mindre hälsosam maten är, desto lättare blir den för kroppen att smälta. Se till att förvara den i kylskåp och konsumera den inom 2-3 dagar.

Tips för att göra falukorv

Om du använder butiksbröd, se till att jämföra priset per skiva och kontrollera om det är billigare när du fördubblar mängden. Om det är det, använd den proportion som nämns ovan. Om inte, gör ditt eget. Om du inte är en bagare kan du antingen köpa ett färdigt fryst bröd eller göra ditt eget från grunden. Det viktigaste här är att använda så bra ingredienser som möjligt; brödet ska smaka gott och vara hälsosamt. Det är viktigt att använda rätt mängd mjölk; den idealiska mängden är 3/4 kopp; för mycket mjölk och brödet blir oljigt. Om du inte gillar sesamfrön kan du vanligtvis välja mandel- eller kokosnötsfrön; de är en bra källa till kostfibrer, vitaminer och mineraler.

 

Utsökt raggmunk i ugn [2022] – toppratter

utsökta kroppkaka recept – öland (svenska potatisdumplings) [2022] – toppratter

Rate this post

Leave a Reply