En rik smakrik sås är det perfekta tillskottet till alla måltider.
Nedan delar jag, steg-för-steg, exakt hur man gör sås. Metoden nedan säkerställer att den är rik på smak med eller utan droppar. Detta recept fungerar för kyckling, nötkött eller kalkonsås!
Detta är den perfekta perfekta potatismoset och kommer verkligen att bli stjärnan i din måltid!

Ingredienser till Gravy
En läcker hemlagad sås är lätt att göra och behöver bara 4 ingredienser; fett, mjöl (eller stärkelse), buljong och kryddor. Jag gillar att tillaga min sås direkt i pannan som köttet tillagades i, alla små bruna bitar i pannan är enorma smakförstärkare (plus mindre rätter att diska)!
Fett: Fett kommer från köttdropparna om du har dem (eller läs nedan för en ersättning). Se till att separera fettet och buljongen/juicerna; fettet blir ett lager ovanpå dropparna (bilden nedan).
Stärkelse: Stärkelse används för att tjockna såsen. Jag använder oftast all-purpose mjöl för sås även om det kan förtjockas med majsstärkelse också.
Buljong/droppar: Detta är huvuddelen av såsen. Använd dropp eller saft från köttet om du har. Om inte, använd färdiggjord eller förpackad buljong. Häll droppen från stekpannan i en såsavskiljare för att skilja fettet från buljongen. Du kan också skumma fettet från toppen av dropparna med en sked.
Kryddor: Detta kan vara nästan allt du älskar från färska örter till fågelkrydda, salt, peppar eller kryddor. Jag har inkluderat mina favoriter nedan.

Anteckningar till Great Gravy
- Mest smakrik fett kommer från kastrullen.
- Använda en såsavskiljare (bilden ovan) för enkelt separera fettet eller skumma bort den med en sked.
- Om du inte har tillräckligt med fett i dina droppar (eller inte har dropp) ersätta smör.
- Blanda fettet med mjöl till skapa en roux. Denna roux kommer att ge smak och tjockna blandningen.


Att göra sås med mjöl
Det är lätt att göra sås med mjöl! Metoden nedan hjälper till att säkerställa inga klumpar.
- Mjölet kommer att tjockna såsen. Blanda lika delar fett och mjöl (t.ex. 1/2 kopp fett och 1/2 kopp mjöl). Koka upp mjölet och fett i minst 1 minut innan du tillsätter buljong/dropp. Detta tar bort all stärkelsehaltig smak.
- Rör i buljong vispning lite i taget efter varje tillsats. När buljongen tjocknat låt den koka i minst 1 minut.
- Säsong med salt & peppar och färska örter.

Tips för buljong/dropp
Tillsätt 3-4 koppar vätska för varje 1/2 kopp fett/mjöl. Du kan ersätta buljong med antingen buljong eller buljongtärningar blandat med vatten.
- Använd buljong, fond eller droppar (som du har skummat fettet från) för att utgöra basen i receptet. Butiksbuljong kan användas till såsen.
- Tillsätt lite buljong på medelvärme under vispning efter varje tillsats. Den blir tjock och nästan pastaliknande till en början men kommer att slätas ut.
- Låt det sjuda i minst 2 minuter så att smakerna blandas och såsen tjockna.

Kryddor för Gravy
- När såsen har tjocknat, smaka av och smaka av med salt och peppar.
- Färska örter kan läggas till strax före servering (persilja, rosmarin och timjan är bra alternativ).
- Kokt (eller konserverad) svamp kan läggas till för att göra en svampsås.
Notera: När man gör sås med mjöl kan mjölet även skakas till kall mjölk/vatten för förtjockning istället för att göra en roux (som jag gör för mitt enkla kalkonsåsrecept). Båda metoderna kommer att fungera utifrån personliga preferenser.
Att göra sås med majsstärkelse
När du använder mjöl måste du göra en roux som betyder att koka mjöl och fett tillsammans och sedan tillsätta vätska. För att tjockna såsen utan mjöl kan du använda majsstärkelse. Metoden är annorlunda och använder en slurry (istället för en roux) vilket innebär att man kombinerar majsstärkelse och kallt vatten/buljong och tillsätter till kokande vätska.
- Koka upp droppar tillsammans med ytterligare buljong om det behövs.
- Kombinera lika delar majsstärkelse och kallt vatten eller buljong i en liten skål.
- Tillsätt i kokande buljong under vispning tills buljongen når önskad konsistens.
- Sjud i minst 2 minuter och krydda efter smak.
Såsvariationer
Att göra sås från grunden är i princip samma sak oavsett vilken typ av kött du använder.
- Fjäderfäsås (kyckling/kalkon): Gott till stekt kyckling. Använd kycklingbuljong och krydda med fågelkrydda, timjan, salvia och/eller rosmarin.
- Brun sås/nötsås: Använd köttbuljong/buljong. Rosmarin och karamelliserad lök är fantastiska smakhöjare.
- Korvsås: Använd fettet från korven för att skapa roux. Korvsås använder mjölk i stället för buljong eller fond.

Hur man gör sås
Denna steg-för-steg-guide kommer att säkerställa att du gör perfekt smakrik (och klumpfri) sås varje gång! Perfekt till kyckling, kalkon eller nötkött!
-
När ditt kött är tillagat, ta bort det från pannan och sila droppar genom en fin sil. Kassera eventuellt fast material.
-
Låt dropparna vila några minuter så ser du en separation av fettet och droppet.
-
Häll ½ kopp av fettet i en kastrull (tillsätt smör om du inte har tillräckligt med fett). Tillsätt mjöl och fågelkrydda till fettet i kastrullen och koka 1-2 minuter på medelvärme.
-
Vispa långsamt i vätskan (droppar och/eller buljong) lite i taget och vispa efter varje tillsats tills den är slät. Det kommer att verka väldigt tjockt till en början och kommer gradvis att tunnas ut.
-
Koka upp på medelvärme under vispning. Koka 1-2 minuter.
-
Smaka av såsen och smaka av med salt och peppar efter behov. Rör ner persilja eller andra färska örter och servera
Om du inte har tillräckligt med fett, tillsätt osaltat smör så att den totala mängden fett blir 1/2 kopp.
Om du inte har tillräckligt med saft/dropp från kalkonen, tillsätt buljong.
Valfritt: ½ tsk lökpulver eller ¼ tsk vitlökspulver kan läggas till mjölet när du kokar i fettet. Jag älskar att lägga till ½ tesked fågelkrydda till min sås.
Kalorier: 90 | Kolhydrater: 5g | Protein: 1g | Fett: 8g | Mättat fett: 5g | Kolesterol: 20mg | Natrium: 303mg | Kalium: 6mg | Fiber: 1g | Socker: 1g | Vitamin A: 390IU | C-vitamin: 1mg | Kalcium: 2mg | Järn: 1mg
Näringsinformation som tillhandahålls är en uppskattning och kommer att variera beroende på tillagningsmetoder och märken av ingredienser som används.
© SpendWithPennies.com. Innehåll och fotografier är upphovsrättsskyddade. Att dela med sig av detta recept är både uppmuntrat och uppskattat. Det är strängt förbjudet att kopiera och/eller klistra in fullständiga recept på sociala medier. Se min policy för fotoanvändning här.



