Lär dig att laga ris perfekt varje gång. Det här är vår go-to-metod för att göra fluffigt vitt ris och det blir inte lättare. För att koka ris på spisen behöver du bara en medelstor kastrull med tättslutande lock.

Hemkokt vitt ris är en stapelvara i vårt hem. Vi älskar det till allt från Arancini Rice Balls till Shrimp Fried Rice, eller bara som en enkel tillbehör med bakat kycklingbröst för en enkel middag.

Kokt vitt ris i en kastrull med sked

Det här inlägget kan innehålla affiliate-länkar. Läs min avslöjandepolicy.

Hur man lagar ris video

Titta på Natasha göra detta enkla vita ris med spishäll. Det här är ett recept alla borde ha i sin receptrepertoar. Det är perfekt för alla recept som kräver kokt vitt ris som vår Chicken Fried Rice och är utmärkt serverad under fräsig nötkött och broccoli.

Hur man gör vitt ris

 1. Skölj riset om så önskas och låt rinna av väl. Tillsätt ris, salt och smör (om du använder det) till en medium kastrull.
 2. Häll i vatten och låt koka upp på medelvärme.
 3. Sänk värmen till låg sjud, täck över och koka med lock på i 18 minuter.
 4. Kontrollera ris. Om det finns något vatten på botten, täck över och låt det vila 5 minuter från värmen för att absorbera och servera sedan.
Hur man lagar ris steg för steg instruktioner

Vilken sorts ris ska jag använda?

Denna handledning är skriven för långkornigt vitt ris. Vårt bästa ris är jasminris, men Basmati långkornigt vitt ris kommer också att fungera här. Vi föredrar långkornigt vitt ris eftersom det förblir fluffigt och kornen förblir separata efter tillagning.

Olika rissorter kräver olika tillagningsmetoder. Om du letar efter ett arborio-recept, se till att du provar vår Risotto. För brunt ris, se till att kolla in vår Instant Pot Rice (Plov).

Ska jag skölja ris eller blötlägga ris?

 • Blötläggning ditt jasminris eller vitt ris under långa perioder rekommenderas inte eftersom det är naturligt mjukt och kan resultera i grötigt ris.
 • Sköljning av ris är valfritt och beror på personliga preferenser. Det finns några goda skäl att skölja ditt ris dock. Sköljning tar bort den extra stärkelsen på utsidan av riset, vilket gör det något mindre klibbigt och resulterar i fluffiga och separata korn. Det tar också bort bekämpningsmedel eller arsenik så om du har en diet med mycket ris så är sköljning en bra idé.

För att skölja ris: lägg ris i en finmaskigt durkslag och skölj i 20 sekunder eller tills vattnet blir klart under. Låt rinna av väl i durkslaget innan tillagning.

Jasminvitt långkornigt ris i en måttbägare med ris som omger basen

Hur vet man när ris är kokt?

 • Ställ in en timer: För konsekvent perfekt kokt ris varje gång är vårt bästa råd att ställa in en timer medan du lagar mat. Helkokt ris blir fluffigt och mört hela vägen igenom.
 • Lyssna efter sjudande ljud: Du ska höra riset puttra och väsna medan locket är på och när ljuden slutar har riset absorberat vattnet och ska tas bort från värmen.
 • Vatten absorberas: När du tar av locket, fluffa med gaffeln och du ska inte se någon vattensamling i botten. Om du ser något vatten, täck med locket och låt vila 5-10 minuter från värmen tills vattnet är helt absorberat.
Perfekt kokt vitt ris på en serveringssked

Hur man fryser kokt ris

Att ha portionerat ris i frysen är bra för snabba vardagsmat som räkor stekt ris. Fryst kokt ris kan värmas direkt från fryst utan att behöva tina. Här är processen vi använder för att frysa ris.

 • Koka och kyl ris till rumstemperatur.
 • Del i fryssäkra blixtlåspåsar, ta bort så mycket luft som möjligt.
 • Frysa, liggande i upp till 3 månader i frysen. Strö 1 msk vatten över riset och värm upp portionerna täckta i en mikrovågssäker behållare i 2-3 minuter.

Att koka 2 koppar ris

1 kopp okokt ris ger 3 koppar kokt ris. Om du behöver mer kan du enkelt skala receptet upp eller ner, tänk bara på förhållandet mellan ris och vatten 1:2 (1 dl ris till 2 dl vatten). För att fördubbla receptet, använd 2 koppar ris och 4 koppar vatten. Om du skalar upp, se till att du använder en gryta som är tillräckligt stor för att riset ska expandera när det tillagas.

Kan jag ersätta vattnet?

För mer smakrikt ris kan du ersätta vatten med kycklingbuljong eller grönsaksbuljong som vi använder i vårt recept på krämig kyckling och ris. Om du ersätter med fond, vill du lägga till mindre salt eller salt efter smak.

Tänk om mitt ris ser uttorkat ut?

Om din värme är för hög eller om locket inte var tillräckligt tätt, kan fukten avdunsta för snabbt vilket resulterar i torrt ris. Min syster Anna lärde mig det här tricket för att göra ris fuktigt. Ringla i 2 till 4 matskedar kokhett vatten och du kan röra i en extra matsked smör om du vill, täck sedan med lock och vila i 5 minuter. Riset kommer att absorbera vattnet och blir fuktigt och fluffigt.

Fryst och återuppvärmt vitt ris i en serveringsskål med gaffel garnerad med gräslök

Att lära sig laga perfekt vitt ris är så enkelt och det här är ett av de där basrecepten för lunch eller middag som du kommer att memorera och göra om och om igen.

Vad ska man servera med vitt ris

Ris är så mångsidigt. Du kan lägga den i rissoppa, servera den som en vanlig smörig sida, och den är också fantastisk att serveras under wokning. Några av våra favoritrecept att servera över ris är:

Hur man lagar ris på spisen

Förberedelsedags: 2 minuter

Tillagningstid: 18 minuter

Total tid: 20 minuter

perfekt kokt vitt ris på spishällen

Lär dig att laga ris perfekt varje gång. Det här är vår bästa metod för att göra fluffigt vitt ris och det är så enkelt. För att koka ris på spisen behöver du bara en medelstor kastrull med tättslutande lock.

Författare: Natasha Kravchuk

Kurs:

Sidorätt

Kök:

amerikansk

Nyckelord:

hur man lagar ris, hur man lagar vitt ris

Skicklighetsnivå:

Lätt

Kostnad att göra:

$1-$2

Kalorier: 194

Serveringar: 4 människor (gör 3 koppar kokt ris)

 • 1
  kopp
  långkornigt vitt ris, (vi använde jasminris)
 • 2
  koppar
  vatten, helst filtrerad
 • 1/2
  tsk
  havssalt
 • 1
  Msk
  osaltat smör, valfritt eller tillsatt efter smak
 1. Skölj ditt ris om så önskas och låt rinna av väl. I en medium kastrulltillsätt 1 dl ris, 1/2 tsk salt och 1 msk smör (om du använder det) i pannan.

 2. Tillsätt 2 dl vatten och låt koka upp utan lock på medelvärme.

 3. Sänk värmen till låg sjud, täck med ett tättslutande lock och koka i 18 minuter. Du bör höra svaga sjudande och väsande ljud medan det lagar mat.

 4. Efter 18 minuter* tar du kastrullen från värmen och låt den vila i 5-10 minuter med locket på och fluffa sedan med en gaffel och servera varm.

*Jag gillar att öppna locket och kolla riset efter 18 minuter. Om det finns lite överskott av vätska bör riset återuppta det medan det vilar. Om det verkar för torrt, tillsätt en klick kokande hett vatten och rör i en smörklick, täck över och låt det vila för perfekt fuktigt ris.

Näringsinnehåll

Hur man lagar ris på spisen

Belopp per portion

Kalorier 194
Kalorier från fett 27

% Dagligt värde*

Fett 3g5 %

Mättat fett 2g13 %

Kolesterol 8 mg3 %

Natrium 324mg14 %

Kalium 53mg2 %

Kolhydrater 37g12 %

Fiber 1g4 %

Socker 1 g1 %

Protein 3g6 %

Vitamin A 89IU2 %

Kalcium 17 mg2 %

Järn 1 mg6 %

* Procent dagliga värden är baserade på en diet med 2000 kalorier.

Source link

Rate this post

Leave a Reply