Lär dig att laga ris perfekt varje gång. Det här är vår go-to-metod för att göra fluffigt vitt ris och det blir inte lättare. För att koka ris på spisen behöver du bara en medelstor kastrull med tättslutande lock.

Kokt vitt ris i en kastrull med sked

Det här inlägget kan innehålla affiliate-länkar. Läs min avslöjandepolicy.

Se video med recept på vitt ris:

Vem som helst kan göra detta enkla vita ris! Det är perfekt för alla recept som kräver kokt vitt ris som vårt Friterat ris och är utmärkt serveras under saucy Kyckling Broccoli Woka. Om du inte kan se videon nedan, se till att stänga av alla blockerande tillägg i din webbläsare.

Hur man kokar ris:

 1. Tillsätt vitt långkornigt ris, salt och smör (om det används) till en medium kastrull.
 2. Häll i vatten och låt koka upp på medelvärme.
 3. Sänk värmen till låg sjud, täck över och koka med lock på i 18 minuter.
 4. Kontrollera ris. Om det finns något vatten på botten, täck över och låt det vila 5 minuter från värmen för att absorbera och servera sedan.

Hur man lagar ris steg för steg instruktioner

Vit sorts ris ska jag använda?

Denna handledning är skriven för långkornigt vitt ris. Vårt bästa ris är jasminris, men Basmati långkornigt vitt ris kommer också att fungera här. Vi föredrar långkornigt vitt ris eftersom det förblir fluffigt och kornen förblir separata efter tillagning.

Ska jag skölja ris eller blötlägga ris?

 • Sköljning av ris är valfritt och vi brukar hoppa över det steget. Sköljning tar bort den extra stärkelsen på utsidan av riset, vilket gör det lite mindre klibbigt. För att skölja, lägg ris i en finmaskigt durkslag och skölj i 20 sekunder eller tills vattnet blir klart under.
 • Blötläggning Jasminris eller vitt ris rekommenderas inte eftersom det är naturligt mjukt och kan resultera i grötigt ris.

Jasminvitt långkornigt ris i en måttbägare med ris som omger basen

Hur vet man när ris är kokt?

 • Ställ in en timer: För konsekvent perfekt kokt ris varje gång är vårt bästa råd att ställa in en timer medan du lagar mat. Helkokt ris blir fluffigt och mört hela vägen igenom.
 • Lyssna efter sjudande ljud: Du ska höra riset puttra och väsna medan locket är på och när ljuden slutar har riset absorberat vattnet och ska tas bort från värmen.
 • Vatten absorberas: När du tar av locket, fluffa med gaffeln och du ska inte se någon vattensamling i botten. Om du ser något vatten, täck med locket och låt vila 5-10 minuter från värmen tills vattnet är helt absorberat.

Perfekt kokt vitt ris på en serveringssked

Hur man fryser kokt ris:

Att ha portionerat ris i frysen är bra för snabba vardagsmat som t.ex Räkor stekt ris. Fryst kokt ris kan värmas direkt från fryst utan att behöva tina. Här är processen vi använder för att frysa ris.

 • Koka och kyl ris till rumstemperatur.
 • Del i fryssäkra blixtlåspåsar, ta bort så mycket luft som möjligt.
 • Frysa, liggande i upp till 3 månader i frysen. Strö 1 msk vatten över riset och värm upp portionerna täckta i en mikrovågssäker behållare i 2-3 minuter.

För att koka 2 koppar ris:

1 kopp okokt ris ger 3 koppar kokt ris. Om du behöver mer kan du enkelt skala receptet upp eller ner, tänk bara på förhållandet mellan ris och vatten 1:2 (1 kopp ris till 2 koppar vatten). För att fördubbla receptet, använd 2 koppar ris och 4 koppar vatten.

Kan jag ersätta vattnet?

För mer smakrikt ris kan du ersätta vatten med kycklingbuljong eller grönsaksbuljong som vi använder i vår Krämig kyckling och ris recept.

Kockens tips: Min mammas ris var alltid så smörigt och underbart under uppväxten. Du kan förstärka smaken av ris genom att röra i mjukt eller smält smör efter smak efter att riset har kokats.

Fryst och återuppvärmt vitt ris i en serveringsskål med gaffel garnerad med gräslök

Vad ska man servera med vitt ris:

Ris är så mångsidigt. Du kan lägga in den rissoppa, servera den som en vanlig smörig sida, och den är också fantastisk att serveras under wokning. Några av våra favoritrecept att servera över ris är:

Hur man lagar ris på spisen (videohandledning)

Förberedelsedags: 2 minuter

Tillagningstid: 18 minuter

Total tid: 20 minuter

Hur man kokar vitt ris i kastrull med sked

Lär dig att laga ris perfekt varje gång. Det här är vår bästa metod för att göra fluffigt vitt ris och det är så enkelt. För att koka ris på spisen behöver du bara en medelstor kastrull med tättslutande lock.

Författare: Natasha Kravchuk

Skicklighetsnivå:

Lätt

Kostnad att göra:

$1-$2

Nyckelord:

hur man lagar ris, hur man lagar vitt ris

Kök:

amerikansk

Kurs:

Sidorätt

Kalorier: 194

Serveringar: 4 människor (gör 3 koppar kokt ris)

 • 1
  kopp
  långkornigt vitt ris, (vi använde jasminris)
 • 2
  koppar
  vatten
 • 1/2
  tsk
  havssalt
 • 1
  Msk
  osaltat smör, valfritt eller tillsatt efter smak
 1. I en medelstor kastrull, tillsätt 1 kopp ris, 1/2 tsk salt och 1 msk smör (om du använder) i pannan.

 2. Tillsätt 2 dl vatten och låt koka upp utan lock på medelvärme.

 3. Sänk värmen till låg sjud, täck med ett tättslutande lock och koka i 18 minuter. Du bör höra svaga sjudande och väsande ljud medan det lagar mat.

 4. Efter 18 minuter, ta av locket och kontrollera riset. Om det finns någon överflödig vätska på botten, ta bort från värmen, täck över och låt den vila 5-10 minuter för att absorbera och servera sedan varm.

Näringsinnehåll

Hur man lagar ris på spisen (videohandledning)

Belopp per portion

Kalorier 194
Kalorier från fett 27

% Dagligt värde*

Fett 3g5 %

Mättat fett 2g13 %

Kolesterol 8 mg3 %

Natrium 324mg14 %

Kalium 53mg2 %

Kolhydrater 37g12 %

Fiber 1g4 %

Socker 1 g1 %

Protein 3g6 %

Vitamin A 89IU2 %

Kalcium 17 mg2 %

Järn 1 mg6 %

* Procent dagliga värden är baserade på en diet med 2000 kalorier.

Om du gör det här receptet skulle jag gärna se bilder på dina skapelser på Instagram, Facebook och Twitter! Hashtag dem #natashaskitchen

Source link

Rate this post

Leave a Reply