Irländskt sodabröd är ett utsökt rejält snabbt bröd och det goda serveras till vilken mysig måltid som helst.

Detta enkla brödrecept är gjort med en kombination av vetemjöl och vitt mjöl och kräver inte mycket knådning eller jästid. Om du vill kan du lägga till en näve russin eller vinbär.

Irländskt sodabröd på en vit platta

Ursprunget till Irish Soda Bread

Irish Soda Bread har sitt ursprung på 1800-talet när bakpulver introducerades till Irland. Detta bröd gjordes med ingredienser som ofta fanns i kök på den tiden: sur mjölk, vetemjöl och läsk.

Då lagade man mat över öppna spisar och läskbröd bakades på stekhällar eller i järngrytor. Detta bröd har ett kors som skärs i toppen av en tillplattad rund limpa. För mer information om detta bröds historia, Klicka här.

Idag använder vi kärnmjölk istället för surmjölk. Om du inte har kärnmjölk kan du göra din egen surmjölk med en kopp mjölk och en matsked vit vinäger eller citronsaft. Rör om blandningen och låt den sedan stå i fem minuter innan du använder den i ditt recept.

Ingredienser för Irish Soda Bread på en bricka

Hur man gör Irish Soda Bread

Detta irländska bröd är ett snabbt bröd som använder bakpulver istället för jäst för att få det att jäsa. Det bästa är att du inte behöver vänta på långa jästider och det tar bara några minuter att förbereda.

  1. Torra ingredienser: Blanda de torra ingredienserna i en skål per recept nedan.
  2. Våta ingredienser: Rör ner ägget och kärnmjölken lite i taget. Knåda brödet bara tills det är slätt.
  3. Forma och baka: Forma till en cirkel, skär en ½-tums X i mitten och grädda tills den är gyllenbrun.
Irish Soda Bröddeg skivad i fyra bitar

Hur man serverar Irish Soda Bread

Sodabrödsreceptet ger en tät, knaprig limpa, perfekt att skära i klyftor och doppa i buljong eller sås. Den är också god att serveras varm med smör.

Bläddra i St. Patrick’s Day-recept

Irish Soda Bröd skivat

Förvaring & matrester

Detta kommer att hålla bra på disken i en dag eller två. Vill du ha den längre är den perfekt att skiva och frysa in.

  • För att frysa en limpa, låt brödet svalna, lägg dem i en lufttät behållare eller påse med dragkedja och lägg in i frysen med ett datum.
  • För att frysa en skiva, slå in överblivna skivor individuellt i plastfolie och lägg i en påse med dragkedja.

När du är redo att njuta, ta ut den ur frysen och låt tina på bänken.

Fler snabba brödrecept

Älskade du detta Irish Soda Bread? Var noga med att lämna ett betyg och en kommentar nedan!

pläterat Irish Soda Bread

5 från 13 röster↑ Klicka på stjärnor för att betygsätta nu!
Eller för att lämna en kommentar, Klicka här!

Irländskt sodabröd

Irish Soda Bread är snabbt, enkelt och det perfekta tillbehöret till alla måltider som gryta eller corned beef och kål.

Förberedelsedags 10 minuter

Tillagningstid 50 minuter

Total tid 1 timme

  • Värm ugnen till 375°F.

  • I en medelstor skål, vispa samman fullkornsmjöl, universalmjöl, socker, bakpulver och salt.

  • Tillsätt ägget och hälften av kärnmjölken. Rör om för att kombinera.

  • Fortsätt att tillsätta den återstående kärnmjölken lite i taget, rör bara tills degen håller ihop.

  • På en lätt mjölad yta, forma degen till en 9-tums cirkel. Skär en korsform ½-tums djup över toppen.

  • Överför degen till en bakplåtspappersklädd form.

  • Grädda i 45-50 minuter eller tills brödet är lätt brynt och låter ihåligt när du knackar på det.

  • Låt brödet svalna i minst 10 minuter innan det skivas och serveras.

  • Du kan göra din egen kärnmjölksersättning genom att tillsätta 1 matsked vit vinäger eller citronsaft till 1 3/4 koppar mjölk. Låt blandningen stå i 5 minuter innan du använder den.
  • Detta bröd serveras bäst färskt men kan förvaras i en lufttät behållare i upp till 3 dagar.
  • Valfria tillägg inkluderar 1/2 kopp russin eller vinbär.

Servering: 1skiva | Kalorier: 175 | Kolhydrater: 33g | Protein: 6g | Fett: 2g | Kolesterol: 16mg | Natrium: 225mg | Kalium: 140mg | Fiber: 2g | Socker: 3g | Vitamin A: 70IU | Kalcium: 46mg | Järn: 1.7mg

Näringsinformation som tillhandahålls är en uppskattning och kommer att variera beroende på tillagningsmetoder och märken av ingredienser som används.

Kurs Bröd, tillbehör
Kök Amerikansk, irländsk
skivat Irish Soda Bread med skrift
Irish Soda Bread med skrift
skivat Irish Soda Bread med en titel
Irish Soda Bread på en tallrik och närbild med en titel

Servera med lammgryta.

Lammgryta Irländsk gryta i gryta

Detta irländska sodabrödsrecept har anpassats från The Cross Cookbook, en gammal kyrkkokbok skriven med en skrivmaskin. Inlämningen gjordes av Sr Ida Mary.

Informationskällor för historien om Irish Soda Bread: Irländska centrala, Wikipedia

Irish Soda Bread med titel





Source link

Rate this post

Leave a Reply