Jazmaz, en traditionell syrisk förrätt gjord av ägg pocherade i en chiletomatsås, är komfortmat när den är som bäst. Tillverkad med ingredienser som du förmodligen har – ägg, ett par tomater, en handfull kryddor och några svarta oliver – vi älskar detta när som helst på dygnet.

Anpassad från Anas Atassi | Sumac | Interlink Books, 2021

Jazmaz, som det kallas i Syrien, är också populärt i det levantinska köket, där det går under namnet shakshuka. Det är en enkel rätt som kan serveras när som helst på dagen – frukost, brunch, lunch eller middag. Varje familj gör det lite annorlunda. Skillnaderna är små men viktiga: lite extra chilipeppar, ägg som sträcker sig från mjukkokta till helt hårdkokta. Jag gillar min jazmaz kryddig och jag äter den på traditionellt sätt, med tunnbröd eller, i en modern twist, med baguette.–Anas Atassi

KAN JAG GÖRA JAZMAZ I FÖRE TID?

Även om det fina med jazmaz och shakshuka är att de är snabba att piska när hungern slår till, finns det tillfällen då du vill gå före i spelet. På grund av mångsidigheten i detta recept, kanske du vill förbereda en liten måltid för en hektisk vecka eller en kommande brunch. Tomat-chileblandningen kan göras 2 eller 3 dagar i förväg och kylas, tillsätt sedan äggen vid återuppvärmning. Gjort!

  • Värm olivoljan i en stor stekpanna på medelvärme. Tillsätt löken och fräs tills den börjar få färg, ca 5 minuter. Rör ner vitlöken och koka den med löken i 2 minuter till, rör om så att vitlöken inte bränns.

  • Rör ner chili, tärnade tomater och deras juice och paprika. Krydda med salt och peppar efter smak. Sänk värmen till låg och sjud såsen tills den tjocknar och minskar lite, ca 7 minuter.

    ☞ TESTERTIPS: Om dina tomater inte var särskilt saftiga och såsen verkar lite torr, häll i upp till 1/4 kopp vatten.

  • Gör fyra små brunnar i såsen med en sked och knäck ett ägg i varje så att såsen omger var och en. Täck över och koka till önskad form, ca 6 minuter för mjuka ägg med rinnande äggulor.

  • Servera i stekpannan, garnerad med hackad persilja och skivade oliver. Krydda med salt och peppar efter smak. Detta är gott att äta med varmt bröd.

Servering: 1 delKalorier: 172 kcalKolhydrater: 7 gProtein: 8 gFett: 13 gMättat fett: 3 gTransfett: 1 gKolesterol: 186 mgNatrium: 156 mgKalium: 349 mgFiber: 2 gSocker: 4 gVitamin A: 1196 IUC-vitamin: 19 mgKalcium: 51 mgJärn: 1 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2021 Anas Atassi. Foto © 2021 Jeroen van der Spek. Alla rättigheter förbehållna.

Recensioner av recepttestare

Jazmaz är en utsökt måltid att äta som frukost, brunch, lunch eller middag. Det är snabbt och enkelt att piska upp med ett ögonblicks varsel, och säkerligen glädja alla som har nöjet att äta vid ditt bord.

Receptet kräver vanliga ingredienser som de flesta av oss har till hands, vilket gör det ännu mer önskvärt för människor som jag som lagar varje måltid för familjen dagligen. Ett par justeringar jag gjorde var: 1) att lägga till 1 matsked tomatpuré och 1/4 kopp vatten till tomaterna för att skapa en sås (3 tomater räcker inte, men 5 eller 6 kan vara) och 2 ) Jag använde rökt paprika som jag inte skulle rekommendera. För att förbättra den smaken använde jag palestinskt 9 kryddpulver, vilket är den typiska kryddningen som används i denna maträtt. Till servering åt vi jazmazen med krispig rostad potatis, vilket jag varmt rekommenderar.

Detta är en utsökt, fräsch jazmaz. Det jag älskar med den här typen av maträtt är att det finns en myriad av sätt du kan byta upp basen på. Den snabba tillagningstiden framhäver verkligen färskheten hos ingredienserna i den här versionen och för tankarna till smakerna av salsa fresca, men med en touch av rikedom. Den skivade chilen tillsatte mer värme än jag förväntade mig att den skulle med tanke på att den bara infunderade tomatblandningen.

Jag tycker att detta är en bättre servering för 2 personer istället för 4. Du får mycket tomat och lök men jag tror att 2 ägg per person är standard. Jag serverade detta med en färsk baguette.

Jag har ätit många former av shakshuka genom åren, men den här för jazmaz sticker verkligen ut i “less is more”-metoden. Utan några jordnära kryddor som spiskummin eller krämig feta smulas sönder för att grumla smaken, låter den här versionen verkligen de få ingredienser som används sjunga och känns lätt medan de fortfarande är mättande. Ännu bättre, dessa är alla ingredienser som nästan alla kan hitta på nästan vilken marknad som helst, så vem som helst kan göra detta hemma. Alla tillagningstider var perfekta och vi hade en utsökt frukost serverad med olivbröd på 15 minuter. Helt underbart och kommer göra det igen.

Jag kunde inte bestämma mig för vilken paprika jag skulle använda, så jag bestämde mig för att använda alla: 1/2 tsk varm, 1/4 tsk rökt, 1/4 tsk vanlig, och jag skulle använda den här blandningen igen eftersom den låter dig uppleva fördelarna med dem alla utan att gå överbord på någon av dem. Det kompenserade till och med för mina plommontomater som inte var säsongsmässigt, som smälte perfekt in i såsen, även om jag var tvungen att tillsätta 1/4 kopp vatten för att kompensera för bristen på juice.

Source link

Rate this post

Leave a Reply