Linser i ryckstil ger all smak av Karibien men med en vegansk twist. De packar all punch av jerk-kryddad kyckling men med en nick till de av oss som hellre vill vara köttfria. Puy-linser, skotsk bonnet-peppar, lönnsirap, jerkkrydda och tomater gör denna veganska version exceptionell.

Anpassad från Rachel Ama | One Pot: Three Ways | Mobius, 2021

Jerk-kryddor är bland mina favoritsmaker: när jag luktar lite jerk-krydda så känns det som en stor varm kram. Jerkkrydda är inte begränsad till att användas med kött – tro mig, du kan fortfarande njuta av smakerna på roliga växtbaserade sätt.--Rachel Ama

VAD ÄR PUY LINSER?

Linser kan vara förvirrande om du inte är en baljväxtätare på heltid. Detta recept kräver Puy (eller Le Puy) linser som också säljs i USA som franska gröna linser. En liten, grågrön baljväxt, Le Puy-linser kommer från en specifik plats i Frankrike, där de har odlats i över 2 000 år. De är kända för sin peppriga smak och förmåga att behålla sin form efter tillagning.

De har ett högt protein- och fiberinnehåll, vilket gör dem önskvärda för vegankost. Om du inte hittar dem kan du byta ut de flesta andra linser. Brunt gör den bästa substitutionen, medan röd gör en oattraktiv ersättning i ett recept som detta, eftersom de blir riktigt mjuka, riktigt snabbt. De är bäst att lämna för att förtjocka soppor och grytor.

  • I en djup stekpanna på medelvärme, värm oljan. Tillsätt löken och fräs tills den mjuknat och fått lite färg, ca 5 minuter.
  • Vispa i ingefära, jerkkrydda, lönnsirap, tomatpuré och vitlök. Fräs i 3 minuter, tillsätt sedan tomater, linser, grönsaksfond, chili och timjan. Krydda med salt och peppar.
  • Koka upp, sänk sedan värmen för att bibehålla en sjud och koka tills linserna har mjuknat, 35 till 45 minuter.

  • Strö över koriander och salladslök och servera. Linserna håller sig i kylen i 3 dagar eller i frysen i 3 månader.

Servering: 1 serveringKalorier: 348 kcalKolhydrater: 54 gProtein: 21 gFett: 5 gMättat fett: 1 gFleromättat fett: 1 gEnkelomättat fett: 3 gNatrium: 767 mgKalium: 126 mgFiber: 25 gSocker: 7 gVitamin A: 1392 IUC-vitamin: 9 mgKalcium: 75 mgJärn: 6 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2021 Rachel Ama. Foto © 2021 Haraala Hamilton. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Dessa linser i jerkstil var helt läckra! När du först hör jerkkrydda tänker du automatiskt på traditionell jerk chicken, inte jerk linser. Men jerkkryddan fungerade perfekt med linserna och var en så överraskande smakrik rätt att du inte ens tänker på kyckling. Kombinationen av smaker skapade sådana rika, djupa och salta smaker.

Jag var inte säker på om hälften av den skotska motorhuvens chili och en och en halv matsked av jerkkrydda skulle vara för överväldigande, men det visade sig vara precis den perfekta mängden kryddighet. Aromerna ensamma i köket under tillagningen var aptitretande. Det faktum att detta också var en köttfri rätt fylld med så mycket smak var en annan stor överraskning! Den här rätten skulle lätt kunna stå på en meny på en restaurang. Det här var ett av de bästa och godaste linsrecepten jag någonsin har ätit.

Linser är min favorit, oavsett om de bara tillagas som en sallad med schalottenlök och en Dijonvinägrett och nu i denna smakrika version med krydda, ingefära och tomater. Dessa linser är så goda att de inte behöver serveras med något annat. Jerkkryddan är inte alltför självsäker och ingefäran ger en fin känsla.

De är goda varma, rumstempererade och kalla utanför kylen. Koriander och salladslök ger krispiga och ljusa smaker av kryddorna och ingefäran. Jag tog dem till jobbet för ett mellanmål i mitten hela veckan och de var underbara.

Jag har gjort jerk chicken otaliga gånger och njuter alltid av det och även om jag har trott att det skulle vara gott med fläsk, tänkte jag aldrig på linser. Så när jag såg det här receptet var jag tvungen att göra det. Och jag var glad att jag gjorde det! Den är väldigt enkel att göra, ger dig tillfredsställelsen att göra din egen jerkkrydda och är helt fantastisk.

Med tre enkla steg hade jag rätten på bordet inom en timme. Linserna puttra i drygt 30 minuter, så att kryddorna verkligen blir levande och tomaterna mjuknar, vilket ger en fin syrlighet till de kryddiga jerk-linserna. Jag älskade idén med lönnsirap för att ge en touch av sötma, och det är den typen av rätt som låter dig höja (eller sänka) värmenivån. Visst doftade köket underbart. Jag serverade den med kokosris, som var ett perfekt komplement till linsernas fulla smak. En klar måltid för vardagar.

Ursprungligen publicerad 11 oktober 2021

Source link

Rate this post

Leave a Reply