Jim Laheys no-knead brödrecept vände upp och ner på traditionell brödtillverkning för oss alla. Tillverkat med bara mjöl, jäst, salt och vatten, är brödet det snabbaste, enklaste och bästa du någonsin kan göra.

En bit av Jim Laheys no-knead bröd med tre bitar smör och ett stänk salt på toppen.

Det här är det, gott folk. Jim Laheys no-knead brödrecept. Tekniken som framkallade ett uppror bland brödbagare överallt.

Receptet är löjligt enkelt, även för förstagångsbakare, och kommer att få dig att undra varför du någonsin lagt all den tid och ansträngning på att knåda deg tidigare.

Limpan är en anpassning av Laheys fenomenalt och skandalöst populära pugliese säljs på Sullivan Street Bakery på Manhattan. Och när du väl provat det kommer du att undra var det har varit hela ditt liv.

Hur du säkerställer storslagenhet från din limpa utan knådning

Bagaren Jim Lahey var noga med att i sitt ursprungliga recept för detta bröd förklara så många knep han kunde för att säkerställa att du får spektakulärt tillfredsställande resultat hemma. Jag har tagit med dem i instruktionerna nedan.

Stressa inte igenom detta recept och skumma igenom detaljerna. Varje ord, varje visuell signal, varje förklaring har betydelse.

Lita på beskrivningen av hur degen ska se ut eller kännas mer än tajmingen.

Och vet att förhållandena förändras från kök till kök och från dag till dag, beroende på exakt vilket mjöl du använder och temperaturen i ditt hus och luftfuktigheten och, jag misstänker, barometertrycket, månens fas och kanske även ditt humör.

Så vissa dagar kan ditt brödbakande verka välsignat, och andra dagar kan det kännas som om du tappade din bakmojo. Det händer mig hela tiden. Men kom ihåg vad Lahey alltid säger, “Även bröden som inte är vad du skulle betrakta som perfekta är mycket bättre än goda.”

En rund limpa av Jim Laheys no-knådade bröd, pudrat med mjöl på en läderstol

Planera ditt brödschema

Så enkelt som det här receptet är, varnar Lahey för att det inte precis är en improviserad sak. “Det här brödet är otroligt enkelt och kräver lite arbete, men du måste planera i förväg.

Även om blandningen tar nästan ingen tid, kräver den första höjningen från 12 till 18 timmar. Sedan måste du forma degen och låta den jäsa i ytterligare 1 till 2 timmar. Den längre jäsningen tenderar att resultera i en bättre limpa, men du behöver tålamodet och schemat för att göra det.

Efter att ha förvärmt ugnen och grytan i en halvtimme, har du 30 minuters täckt bakning, ytterligare 15 till 30 av olockad bakning och cirka en timmes kylning.

Och snälla, sluka inte ner den första skivan. Tänk på den första tuggan som du skulle göra den första smaken av ett glas vin: lukta på det (det borde finnas den där känslan av maltighet), tugga det långsamt för att uppskatta dess nästan köttiga konsistens och känna var det kom ifrån i dess inslag av vete . Njut av det. Du bakade det och du gjorde ett bra jobb.”


Varför våra testare älskade detta

Testarna har gjort detta bröd på repeat i flera år av flera anledningar. Konsistensen och smaken på det färdiga brödet är det bästa de har provat, och de älskade den enkla, hands-off-metoden som används här. Larry Noak kallar det “det PERFEKTA brödreceptet.”

Cath Ramsden anslöt sig till sin kommentar, “knotig, krispig, bronserad skorpaljus och mjukt kuddbröd under — det här är DET BÄSTA BRÖD jag någonsin har gjort.”

Anteckningar om ingredienser

Ingredienser för Jim Laheys bröd utan knådning -- mjöl, salt, jäst, majsmjöl och vatten.
 • Mjöl–Du kan använda universalmjöl eller brödmjöl, eller en kombination av båda.
 • Snabbjäst–Du behöver bara 1/4 tesked instant jäst för detta recept. Det verkar vara en väldigt liten mängd, men den långa jästiden gör att det behövs väldigt lite jäst. För att kontrollera färskheten hos din jäst, blanda en tesked jäst med 1/3 kopp varmt vatten och en stor nypa socker. Levande jäst kommer att utveckla bubblor eller skum ovanpå blandningen. Om det inte finns några bubblor måste din jäst bytas ut.
 • Majsmjöl–Tillsats av lite majsmjöl hjälper till att förhindra att degen fastnar och ger lite textur till den färdiga limpan. Du kan ersätta majsmjölet med vetekli eller mer mjöl.

Hur man gör detta recept

Brödingredienser blandas i en glasskål och vatten tillsätts till blandningen.
 1. Blanda mjöl, jäst och salt i en stor skål.
 2. Häll i vattnet.
Bröddeg som bearbetas i glasskål och en person öste upp bröddeg på en mjölad skärbräda.
 1. Blanda tills du har en grov, raggig deg. Täck degen och låt den vila tills ytan är prickad med bubblor, 12 till 18 timmar.
 2. Häll upp degen på en mjölad arbetsyta.
En person som viker en omgång bröddeg.
 1. Lyft försiktigt toppen av degen och vik den över sig själv.
 2. Dra upp botten av degen och över den vikta delen.
 3. Ta tag i vänster sida av degen och vik den upp och över.
 4. Vik höger sida av degen upp och över.
En omgång bröddeg på mjölad skärbräda, och bröddegen på en handduk i en jäskorg.
 1. Knuffa försiktigt degen till en rund form. Knåda inte.
 2. Bestryk en bomullshandduk med majsmjöl och lägg degen, med sömssidan nedåt, på handduken i en skål eller jäskorg. Täck med en andra handduk och låt den jäsa tills den är dubbelt så stor.
En ogräddad och bakad brödlimpa sida vid sida i en röd brödbagare.
 1. Värm ugnen till 450°F och placera en tjock gryta och lock i ugnen för att förvärma. Lägg över degen i grytan med skarven uppåt. Täck och grädda i 30 minuter.
 2. Avtäck grytan och fortsätt att grädda tills limpan är mörkbrun i färgen. Kyl helt innan du skär upp.

Vanliga frågor om recept

Varför jäste inte mitt bröd?

Eftersom receptet kräver så lite jäst är det viktigt att se till att jästen är färsk. Dessutom, om rummet är för svalt (den idealiska temperaturen är 22 °C), kommer degen att behöva längre tid för att jäsa.

Jag har ingen holländsk ugn. Kan jag fortfarande göra brödet?

Det kan du säkert. Det viktigaste är att ha ett tättslutande skydd. Några bagare har haft framgång med:
— en kombinerad ugn (se ovan i steg 11 och 12)
— en kastrull i rostfritt stål med lock
— ett ugnssäkert glas (Pyrex) fat med lock
— en lerkruka med lock
— en pizzasten med en omvänd skål i rostfritt stål som lock

Varför är mina bröd platta? De är inte stora och runda.

Kontrollera först din jäst. Det kan vara gammalt och utgått. Att förvara jäst i frysen bidrar till att förlänga dess livslängd avsevärt. En annan bov är att inte låta degen vila tillräckligt efter formning och innan gräddning. Genom att skapa ett tätt skal på ytan av degen kan den stiga till höga höjder i ugnen – något som kallas ugnsfjäder.

Hjälpfulla tips

 • Brödet avnjuts bäst dagen det görs. Extra bröd kan förvaras i en plastpåse i rumstemperatur i upp till 3 dagar.
Två skivor rostat bröd på en tallrik med ett skuret äpple, en kniv med smör och en klick sylt.

Fler bra recept utan knådning av bröd

☞ Om du gör det här receptet, eller någon annan maträtt på LC, överväg lämnar en recensiona stjärnbetygoch ditt bästa Foto i kommentarerna nedan. Jag älskar att höra från dig.–David

Jim Laheys No-Knead Bread

En bit av Jim Laheys no-knead bröd med tre bitar smör och ett stänk salt på toppen.

Jim Laheys brödrecept utan knådning vände upp och ner på traditionell brödtillverkning för oss alla. Tillverkat med bara mjöl, jäst, salt och vatten, är brödet det snabbaste, enklaste och bästa du någonsin kan göra.

Prep 30 min

kock 50 min

Total 15 timmar 30 min

 • I en stor skål, rör ihop mjöl, jäst och salt. Tillsätt vattnet och blanda med en sked eller handen tills du har en ruggig, kladdig deg. Detta bör ta ungefär 30 sekunder. Du vill att det ska vara lite klibbigt. (Många som bakar det här brödet tycker att degen är klistermärken än andra bröddegar de har arbetat med. Även om det inte är vad du är van vid att hantera så är det helt okej.)

 • Täck skålen med en tallrik, handduk eller plastfolie och ställ den åt sidan för att vila i varm rumstemperatur (men inte i direkt solljus) i minst 12 timmar och helst cirka 18 timmar. (Helst vill du att rummet ska vara cirka 72°F. Mitt på vintern, när degen tenderar att jäsa långsammare, så länge som 24 timmar kan behövas.) Du vet att degen är ordentligt jäst och redo eftersom dess yta kommer att vara prickad med bubblor. Denna långa, långsamma jäsning är vad som ger brödets rika smak.

 • Generöst mjöl din arbetsyta. Använd en skålskrapa eller gummispatel för att vända degen på ytan i en klick. Degen kommer att klänga fast vid skålen i långa, trådliknande trådar och den blir ganska lös och kladdig. Det är precis vad du vill ha. Tillsätt inte mer mjöl. Använd istället lätt mjölade händer för att försiktigt och snabbt lyfta in degens kanter mot mitten, och effektivt vika degen över sig själv. Nudda och stoppa in kanterna på degen så att den blir rund. Det är allt. Knåda inte degen.
 • Belägg generöst en bomullshandduk (inte frotté) med mjöl, vetekli eller majsmjöl. Lägg degen med skarven nedåt på handduken och pudra av ytan med lite mer mjöl, kli eller majsmjöl. Täck degen med en annan bomullshandduk och låt den jäsa ca 2 timmar. När den är klar kommer degen att vara dubbel i storlek och kommer att hålla intrycket av din fingertopp när du petar lätt i den och gör en fördjupning. Om degen lätt fjädrar tillbaka när du petar i den, låt den jäsa i ytterligare 15 minuter.

 • En halvtimme innan degen är klar med sin andra jäsning, förvärm ugnen till 450°F (232°C). Justera ugnsgallret till det nedre tredje läget och placera en 6 till 8 liter tung gryta och dess lock (oavsett om det är gjutjärn eller emalj, Pyrex eller keramik) i ugnen när den värms upp.

 • När degen är klar med sin andra jäsning, ta försiktigt bort grytan från ugnen och avtäck den. Avtäck också degen. Lyft upp degen och vänd snabbt men försiktigt ner den i grytan med skarven uppåt, var mycket noga med att inte röra grytan. Degklacken kan se ut som en röra, men lita på oss, allt är OK Täck grytan med locket och grädda i 30 minuter.

 • Ta av locket och grädda tills limpan är vackert brun till en djup kastanjfärg, 15 till 30 minuter till. Använd en värmesäker spatel eller grytlappar för att försiktigt lyfta upp brödet ur grytan och lägg det på ett galler. Skiva eller riv inte i den förrän den har svalnat, vilket vanligtvis tar minst en timme.

 1. Rumstemperatur-Om ditt rum är svalare än 22°C (72°F) kommer brödet att behöva längre tid för att jäsa.
 2. Lagring-Brödet avnjuts bäst dagen det görs. Extra bröd kan förvaras i en plastpåse i rumstemperatur i upp till 3 dagar.

Servering: 1skivaKalorier: 85kcal (4 %)Kolhydrater: 17g (6 %)Protein: 3g (6 %)Fett: 1g (2 %)Mättat fett: 1g (6 %)Fleromättat fett: 1gEnkelomättat fett: 1gNatrium: 32mg (1 %)Kalium: 25mg (1 %)Fiber: 1g (4 %)Socker: 1g (1 %)Vitamin A: 1IUC-vitamin: 1mg (1 %)Kalcium: 4mgJärn: 1mg (6 %)

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.

Recepttestares recensioner

Recept © 2009 Jim Lahey. Foton © 2009 David Leite. Alla rättigheter förbehållna. Allt material används med tillstånd.

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.

Source link

Rate this post

Leave a Reply