Jordärtskockssoppa är ett perfekt sätt att lära känna en mindre vanlig grönsak. Ofta används i Frankrike för att göra några av de krämigaste, sammetslikaste sopporna möjliga, jordärtskockor kombineras här med grädde, lök, vitlök, smör och timjan. Tillsätt en klick tryffelolja och ett stänk knapriga jordärtskockachips så blir du också ett fan.

Anpassad från Catherine & John Pawson | Hemmagårdsmatlagning | Phaidon Press, 2021

Jordärtskockor är inte allmänt uppskattade. Det kan bero på deras knöliga fula form, vilket gör dem svåra att skala. Vi älskar dock deras söta nötsmak och deras underbara sammetslena konsistens när de blandas.– Catherine och John Pawson

VAD ÄR JERUSALEMSKÖKOR?

Jordärtskockor
: Bret Hofacker

Även kallad sunchokes, jordärtskockor, är en art av solros som ursprungligen odlades över hela Nordamerika innan de skickades till Europa. Deras användning i Nordamerika har minskat något, vilket innebär att de flesta av oss inte är så bekanta med dem.

Det är en knöl – vilket är ganska tydligt när man ser dessa knöliga små brudar – som äts som en rotfrukt. De kan tillagas på otaliga sätt – råa, bakade, mosade och så vidare. De får en söt och nötaktig smak när de tillagas, särskilt när de rostas.

Gör soppan

  • Smält smör och olivolja i en stor, tjock kastrull på medelvärme. Tillsätt lök, vitlök och timjanblad och koka tills de mjuknat men inte fått färg, 5 till 10 minuter.

  • Hacka jordärtskockorna i lagom stora bitar. Lägg dem i kastrullen och koka tills de precis är mjuka, 10 till 15 minuter. Häll i fonden och låt koka upp, sänk värmen och låt sjuda i 20 minuter till.

Gör kronärtskockschipsen

  • Använder en mandolin eller grönsaksskalare, finskiva de två oskalade kronärtskockorna i 1/8-tum (3 mm) tjocka skivor.
  • Smält smöret i en medelstor stekpanna på medelhög värme, tillsätt sedan kronärtskockskivorna och stek, rör tills de är gyllene och krispiga, 4 till 5 minuter.

  • Ta soppan från värmen, tillsätt mjölk och grädde och använd en stavmixer att puréa tills den är slät. Alternativt kan du försiktigt hälla soppan i en vanlig mixer och mixa tills den är slät. Smaka av med salt och peppar.
  • Divvy soppa bland varma skålar, toppa med några kronärtskockschips och ett stänk av timjanblad. Servera med bröd vid sidan om så önskas. En klick tryffelolja kommer inte att gå fel.

Servering: 1 serveringKalorier: 280 kcalKolhydrater: 34 gProtein: 5 gFett: 15 gMättat fett: 7 gFleromättat fett: 1 gEnkelomättat fett: 6 gTransfett: 1 gKolesterol: 33 mgNatrium: 500 mgKalium: 801 mgFiber: 3 gSocker: 19 gVitamin A: 680 IUC-vitamin: 7 mgKalcium: 82 mgJärn: 6 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2021 Catherine | John Pawson. Foto © 2021 Gilbert McCarragher. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Jag älskar nötigheten hos jordärtskockor. Vanligtvis är det bara att skrubba dem och grovhacka och rosta dem. De tenderar att vara dyra och därmed underutnyttjade. Jag känner också att genom att ha “kronärtskocka” i namnet jämförs de med tistelsorten och uppenbarligen inte mäter sig i utseende. Vi är så fåfänga…

Jordärtskockssoppa--Ilda

Det här receptet på jordärtskockssoppa tilltalade mig verkligen för krämigheten och för chipgarneringen. Det gjorde inte ett dugg besviken! Varje sked var sammetslen och smakrik med en nästan diskret rikedom.

Det enda jag skulle ändra skulle vara att använda klarat smör eller ghee för att steka chipsen. Jag hade lite ojämn matlagning på grund av bränt smör. Som tur var räckte antalet marker till de 6 skålarna trots att några mörka kastades.

Vi njöt varsin skål med denna läckra jordärtskockssoppa som förrätt. Chipgarneringen och duggregn tryffelolja är oumbärliga.

Låt mig börja med att säga att jag aldrig hade testat jordärtskockor innan jag gjorde den här soppan och jag kommer aldrig att se tillbaka. Jag serverade den till fyra självutnämnda matälskare och alla älskade den.

Denna jordärtskockssoppa är en rejäl soppa med en underbar nötsmak. Timjan är viktig så snåla inte med den. Jag serverade den med kronärtskockschipsen och skickade sedan runt ytterligare chips som folk kunde lägga till sin soppa allt eftersom.

Jag passerade även den vita tryffeloljan. Jag provade det både med och utan tryffelolja, båda var underbara, och mina ätare gormade om soppan åt båda hållen. Jag puréade inte min soppa förrän den var helt slät men lämnade den med lite konsistens eftersom jag brukar gilla konsistenssoppa, men jag tror att den skulle vara god i alla fall.

Ursprungligen publicerad 24 september 2021

Source link

Rate this post

Leave a Reply