Judisk äppelkaka är en fuktig, tät kaka fylld av bitar av kanelsockerdragerade äpple. Det är den perfekta höstens dessert!
Ok, jag känner att jag inte har något att skriva om en tradition som tillhör en annan, men varje år börjar min instagram fyllas med inlägg om en äppel- eller honungstårta till sabbat eller andra judiska sammankomster och firande och min nyfikenhet väcktes. Vad var denna härliga efterrätt och vågar jag göra min egen?
Jag har ägnat hela året åt att testa recept och jag måste säga, en tårta fylld med lager av äpplen, HECK YES. Du behöver det i ditt liv!!! Det är en så söt och enkel tårta och herregud, den träffade plötsligt! Den är fuktig och smakrik, men den är särskilt unik eftersom det inte finns någon frosting! Jag älskar en tårta som kan stå för sig själv!!
Vad är judisk äppelkaka?
Judisk äppelkaka är en enkel, tät kaka som tros ha sitt ursprung i Polen.
Ingredienser för judisk äppelkaka
Allt du behöver är enkelt skafferi ingredienser för den här tårtan och det är därför jag älskar den! Jag kan göra den när som helst eftersom jag alltid har dessa ingredienser till hands. Här är vad du behöver:
Kaka
- Äpplen
- Socker
- Kanel
- Mjöl
- Bakpulver
- Salt
- Brunt socker
- Canolaolja
- Vanilj
- Ägg
- Apelsinjuice
Garnering
- Brunt socker
- Mjöl
- Smör
- Florsocker
Måtten för varje ingrediens finns i receptkortet nedan.
Hur man gör judisk äppelkaka
Enkla ingredienser innebär vanligtvis också enkla steg. Här är instruktionerna för att göra detta kakrecept:
- Värm ugnen och smörj din form.
- Blanda kanel och socker och ta 1/2 kopp av det och blanda det med äpplena.
- Sikta de torra ingredienserna och resten av kanelen till en båda.
- I en annan skål kombinera alla våta ingredienser plus 2 matskedar kanelsocker.
- Gör en brunn i de torra ingredienserna och tillsätt det blöta. Vik ihop allt med en träslev.
- Nu ska du varva smeten med äpplena. Häll 1/3 av smeten i pannan, sedan 1/3 av äpplena, sedan en matsked kanelsocker, och upprepa tills smeten och äpplena är borta.
- Blanda ihop ingredienserna till toppingen och strö den över toppen av kakan.
- Baka. Låt den svalna, ta bort den från pannan och pudra den med lite strösocker.
Mer detaljerade instruktioner finns i receptkortet nedan.

Vilka äpplen är bäst för judisk äppelkaka?
Jag föredrar en kombination av Honeycrisp och Granny Smith äpplen för detta recept. Du kan använda valfri kombination av dina favorittyper av äpplen. Jag älskar kombinationen av de syrliga Grannies och de smaskiga honungarna!
Behöver judisk äppelkaka förvaras i kylskåp?
Denna kaka bör förvaras i kylen.
Hur länge håller äppelkakan?
Det kommer att hålla för 4-5 dagar i kylskåpet.
Kan denna tårta frysas?
Ja, kakan fryser fantastiskt! Låt den svalna helt och frys sedan in antingen hel eller i bitar. Slå in den i plastfolie och sedan aluminiumfolie. När du är redo att äta den är det bara att dra ut den och låta den tina på bänken.
Hur tar man bort en kaka från pannan?
Lägg ett tårtfat ovanpå formen, med serveringssidan mot formen. Använd grytlappar och håll tårtfatet på plats med en hand. Vänd försiktigt upp och ner på kakan på tårtfatet med andra handen.
När kakan svalnar släpper den från formen. Du kan behöva köra en platt kniv runt kanterna på pannan.
Du kan aldrig få för många äppelkaka recept enligt min ödmjuka åsikt! Vi har en äppelkaka med kola frosting, en äppelkaka med kolasås, och en pekannöt äppelkaka på bloggen, men vi behövde den här Judisk äppelkaka! Jag bara älskar kärlek älskar det!
Fler enkla äppeldesserter:

Serveringar: 12
Kaka
- 6 Äpplen skalade och skivade
- 1 Kopp Vitt socker dividerat
- 3 1/2 teskedar Kanel dividerat
- 3 Koppar Mjöl
- 1 Matsked Bakpulver
- 1 tesked Salt
- 1 Kopp Brunt socker
- 1 Kopp Canolaolja
- 2 teskedar Vanilj
- 4 Ägg stor
- 1/4 Kopp Apelsinjuice plus 1 matsked
Garnering
- 1/2 Kopp Brunt socker
- 1/4 Kopp Mjöl
- 4 Matskedar Smör osaltad, skuren i tärningar
- Pulversocker till servering
-
Värm ugnen till 350 grader och smörj en änglamat eller en panna.
-
Blanda ihop socker och 3 tsk kanel. Ta bort 1/2 kopp av blandningen och blanda med äpplen och ställ åt sidan.
-
I en skål, sikta ihop mjöl, bakpulver, salt och resterande 1/2 tsk kanel. Avsätta.
-
I en annan skål, rör ihop allt utom 2 msk kanelsocker, olja, vanilj, ägg och apelsinjuice.
-
Gör en brunn i mitten av de torra ingredienserna och tillsätt de blöta ingredienserna, använd en träslev för att försiktigt vika ihop.
-
Häll 1/3 av smeten i den smorda formen och lägg sedan 1/3 av äpplena jämnt över smeten. Strö över 1 msk kanelsocker.
-
Häll försiktigt ut ytterligare 1/3 av smeten och toppa med ytterligare 1/3 av äpplena och sedan det sista kanelsockret.
-
Toppa kakan med det sista av smeten och äpplena.
-
I en skål, kombinera toppingen; farinsocker och mjöl. Strö över kakan jämnt. Pricka med smör.
-
Grädda i 70-85 minuter eller tills en tandpetare kommer ut ren. Låt svalna och täck med strösocker och servera sedan.
kakan ska förvaras i kylen
Näringsinnehåll
Judisk äppelkaka
Mängd per portion (1 st)
Kalorier 566
Kalorier från Fat 216
% Dagligt värde*
Fett 24g37 %
Mättat fett 4g25 %
Kolesterol 65mg22 %
Natrium 258mg11 %
Kalium 299mg9 %
Kolhydrater 84g28 %
Fiber 3g13 %
Socker 53 g59 %
Protein 6g12 %
Vitamin A 255 IU5 %
C-vitamin 7mg8 %
Kalcium 91mg9 %
Järn 2 mg11 %
* Procent dagliga värden är baserade på en diet med 2000 kalorier.
KOM IHÅG ATT PRENUMERERA PÅ vår GRATIS Oh Sweet Basil NYHETSBREV OCH FÅ ENKLA RECEPT LEVERERADE I DIN INKORDA VARJE DAG!
När du provar ett recept, använd hashtaggen #toppratter.se på INSTAGRAM för en chans att bli med i våra berättelser! FÖLJ ÅH, SÖT BASILKA PÅ FACEBOOK | INSTAGRAM | PINTEREST | TWITTER FÖR ALLT VÅRT SENASTE INNEHÅLL, RECEPT OCH BERÄTTELSER.