Till denna julaftonsrätt får bläckfisk puttras i en sås av stuvade tomater, vinäger, lök, vitlök, pepparflingor och strö över persilja. En enklare version av de sju fiskarnas högtid.

En röd skål med julaftons bläckfisk - bläckfisk, lök, vitlök, röd paprikaflingor i en tomatsås.

På senare år har jag märkt en mycket oroande trend: försvinnande tentakler. Det verkar som om många restauranger inte längre serverar bläckfisk. De serverar bara bläckfiskringar – vanligtvis stekta så att de ser ut som en hög med små lökringar. Det finns inte en tentakel i sikte, förmodligen för att de är en påminnelse om vad man faktiskt äter. Sanningen är dock att bläckfisktentaklarna håller mycket av smaken. De lägger också till textur och en ganska häpnadsväckande visuell dragningskraft. Och barn älskar dem. (Jag talar av erfarenhet.)– Domenica Marchetti

*Hur man köper och lagrar bläckfisk

De läskiga, utomjordiska tentaklarna Domenica nämner ovan är fortfarande vanliga, tillsammans med tillhörande säckar, på många skaldjursdiskar. För att välja oklanderlig bläckfisk, leta efter vita, glänsande exemplar som ser slanka ut och luktar som havet. Förvara dem på is i kylen i högst ett dygn. Även om färsk är härlig, kan fryst bläckfisk ibland vara fräschare i den meningen att den inte har stått ofryst så länge och kompromissar lite, om något, i smak eller konsistens. Tina helt enkelt under kallt rinnande vatten omedelbart före användning.

☞ LÄS ARTIKELN: JULAFTON CALAMARI

Julafton bläckfisk

En röd skål med julaftonsbläckfisk - bläckfisk, lök, vitlök, rödpepparflingor i en tomatsås.

Till denna julaftonsrätt får bläckfisk puttras i en sås av stuvade tomater, vinäger, lök, vitlök, pepparflingor och strö över persilja. En enklare version av de sju fiskarnas högtid.

Prep 45 min

kock 1 hr

Total 1 hr 45 min

  • Använd en kökssax eller en vass kniv och skär bläckfisksäckarna (kropparna) i 1/2-tums breda ringar. Skär varje krona av tentakler på mitten på längden för att ge lagom stora bitar.

  • Värm olivoljan på medelvärme i en stor stekpanna med lock. Tillsätt löken och fräs, rör om då och då, tills den är mjuk och genomskinlig, 7 till 8 minuter.

  • I en liten skål, blanda ihop vitlöken och saltet för att bilda en pasta. Tillsätt pastan till löken i pannan och rör sedan ner röd paprika flingor och oregano, blanda allt noggrant. Tillsätt bläckfisken och rör om. Fräs i en minut eller två. Höj värmen till medelhög, tillsätt vinet och låt blandningen bubbla i 2 minuter. Häll i tomaterna och deras juice, sänk värmen till medel-låg, täck delvis och låt sjuda försiktigt tills bläckfisken är mjuk, 30 till 45 minuter.
  • Avtäck och fortsätt att sjuda försiktigt tills såsen har tjocknat något, upp till 15 minuter. Rör i vinägern, öka värmen till medelhög och koka utan lock i 2 minuter till. Smaka av och smaka av med salt om så önskas. Ta av från värmen och rör ner persiljan. Häll upp bläckfisk och sås i grunda skålar och servera med bruschetta eller bröd.

Servering: 1delKalorier: 557kcal (28 %)Kolhydrater: 33g (11 %)Protein: 39g (78 %)Fett: 28g (43 %)Mättat fett: 10g (63 %)Fleromättat fett: 5gEnkelomättat fett: 11gTransfett: 1gKolesterol: 528mg (176 %)Natrium: 543mg (24 %)Kalium: 730mg (21 %)Fiber: 2g (8%)Socker: 14g (16 %)Vitamin A: 168IU (3 %)C-vitamin: 15mg (18 %)Kalcium: 95mg (10 %)Järn: 3mg (17 %)

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.

Recepttestares recensioner

Ursprungligen publicerad 14 december 2020

Source link

Rate this post

Leave a Reply