Detta karamelliserad lök och tomatsylt är ett syrligt, välsmakande pålägg gjord med romska tomater, lök, kryddor, vinäger och farinsocker. Den är perfekt för att skämta på rostat bröd eller lägga till smörgåsar.

En skärbräda i trä med en skål med karamelliserad lök och tomatsylt och flera rostade baguetteskivor på.

Anpassad från Joy Howard | Tomatkärlek | Storey Publishing, 2022

En kombination av aromatisk spiskummin, koriander och fänkålsfrön tillsammans med färsk ingefära ger denna salta-söta spridning sin varma, jordnära smak som är en subtil vink till sydasiatisk matlagning. Löken karamelliseras först, kokas sedan lågt och långsamt med tomater tills de bryts ner till en mörk, klibbig sylt. Ät den med kex eller en baguette, eller använd den för att toppa en hamburgare.–Joy Howard

Vanliga frågor om lök och tomatsylt

Hur länge håller tomatsylt i kylen?

Denna sylt håller sig i cirka två veckor i kylen. Den kan även frysas i 2 till 3 månader.

Vad kan jag göra med tomatsylt?

Så många saker. Den kan användas som pålägg på hamburgare och smörgåsar, serveras som förrätt med ost och kex, läggs i ett litet fat på en charkbräda, läggas till soppor och bisques, serveras på varmt rostat bröd eller kex – möjligheterna är nästan oändliga.

Karamelliserad lök och tomatsylt

En skärbräda i trä med en skål med karamelliserad lök och tomatsylt och flera rostade baguetteskivor på.

Denna söta och klibbiga tomatsylt utan pektin är gjord med karamelliserad lök, rostade kryddor och långsamt sjudade romska tomater. Du kommer att sätta det på allt.

Joy Howard

Prep 30 min

laga mat 1 hr

Total 1 hr 30 min

  • Använd en kryddkvarn eller mortel och mortelstöt för att krossa spiskummin, koriander och fänkålsfrö till ett pulver.

  • Värm oljan i en stor tjock gryta på medelvärme. Rör ner kryddorna och koka i 1 minut, tillsätt sedan ingefäran och koka i 30 sekunder till.

  • Släng i löken, salt och pepparflingor och fräs, rör om ofta och skrapa botten av grytan tills löken är gyllene och karamelliserad, 20 till 25 minuter. Om det behövs, stänk i vatten, 1 matsked åt gången, och sänk värmen till medel-låg, om det behövs, för att förhindra att det bränns.

  • Stänk i vinägern och använd en träslev för att skrapa upp de brynta bitarna från botten av pannan. Rör ner tomater och socker och låt blandningen koka upp.

  • Sänk värmen till låg och låt sjuda tills blandningen är tjock och syltig, 40 till 60 minuter.

  • Låt svalna och kyl sedan tills den ska användas. Servera med kex eller en rostad baguette.

Servering: 0,25koppKalorier: 64kcal (3%)Kolhydrater: 10g (3%)Protein: 1g (2 %)Fett: 3g (5 %)Mättat fett: 0,2g (1 %)Fleromättat fett: 1gEnkelomättat fett: 2gTransfett: 0,01gNatrium: 394mg (17 %)Kalium: 180mg (5 %)Fiber: 1g (4 %)Socker: 8g (9 %)Vitamin A: 487IU (10 %)C-vitamin: 9mg (11 %)Kalcium: 18mg (2 %)Järn: 0,4mg (2 %)

Recensioner av recepttestare

Ursprungligen publicerad 4 augusti 2022

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.

Source link

Rate this post

Leave a Reply