För denna enkla efterrätt av karamelliserade jordgubbar med ricotta, kokas mogna bär i smör och socker tills de är gyllene, skedda sedan över ricottaost och duschade med färsk mynta. Det är en otroligt elegant dessert som går ihop på bara 15 minuter.

En person som använder en kökshandduk för att hålla sidorna av en stor stekpanna fylld med jordgubbar som kastas med smör och socker.

Anpassad från Francis Mallmann | Grön eld | Hantverkare, 2022

Jordgubbar har en stark affinitet för mejeriprodukter. Engelsmännen älskar sina jordgubbar och grädde medan de ser tennisspelare tävla i Wimbledon. Jordgubbstårta med vispgrädde är en amerikansk dessertklassiker. Östeuropéer lagar blintz med jordgubbar och bondost.

I denna överdådiga dessert av karamelliserade jordgubbar kokar jag socker, smör och jordgubbar och sked den smälta grytan över en klick ricotta toppad med färsk mynta.–Francis Mallmann

Vanliga frågor om karamelliserade jordgubbar

Hur väljer jag de bästa jordgubbarna?

Leta alltid efter bär som är klarröda, glänsande och med fräscha, små gröna hattar (stjälkar). Undvik rosafärgade bär (såvida du inte råkar ut för några av de där snygga Pink-A-Boo-bären eller pinjebären, men spara dem till ett annat recept). Jordgubbar mognar på rankan – när de väl plockats fortsätter de inte att mogna. De bästa bären får mogna helt och plockas på topp och är helt röda, saftiga och fulla av smak.

När du har fått hem dem, kyl dina bär otvättade och håll dem torra tills du är redo att använda dem. Skölj dem under kallt vatten medan de fortfarande har sina toppar på, torka sedan försiktigt.

Vilka andra sätt kan jag använda karamelliserade jordgubbar?

Våra testare blev kreativa, som vanligt. Vi tror att du kommer att älska bären med ricotta och mynta som skrivet, men tänk dig att de skedades över keso, yoghurt eller till och med havregrynsgröt till frukosten – eller över getost eller ett hjul brie som förrätt eller lätt lunch – eller duggreglade över mördegskakor, svamp- eller änglamatkakor tillsammans med en kula glass till efterrätt. Den enkla ricottabasen kan också bytas ut mot denna söta vispade ricottakrädde.

Karamelliserade jordgubbar

En person som använder en kökshandduk för att hålla sidorna av en stor stekpanna fylld med jordgubbar som kastas med smör och socker.

Ett stänk av färska myntablad är all denna fantastiska kombination av pannkaramelliserade jordgubbar och krämig ricottaost. Denna enkla efterrätt kan göras på grillen eller spishällen.

Francis Mallmann

Prep 5 min

laga mat 10 min

Total 15 min

  • Förbered en eld eller grill för medel-låg värme och lägg ett galler över den. Alternativt kan du förbereda detta på spishällen.

  • Lägg bären i en stor skål. Tillsätt sockret och rör försiktigt om bären så att de blir ordentligt täckta.

  • Häll bären i en 9- eller 10-tums (23 eller 25 cm) gjutjärnspanna och pricka med smöret. Ställ pannan på grillgallret eller på spisen på medelhög värme och koka tills sockret smält och bären börjar karamelliseras, 5 till 6 minuter. Rör om då och då när smöret smälter in i det karamelliserade sockret och bären och bildar en sås.

  • Ta av kastrullen från värmen och sila ner såsen i en skål, lämna bären i den varma stekpannan. Sätt tillbaka pannan på värmen och låt bären koka tills de börjar få färg, 3 till 4 minuter.

  • Om du använder citronskal, rör ner det i ricottaosten.

  • Häll upp ricottan på ett serveringsfat och toppa med de rostade bären. Duscha med myntan och servera den varma såsen vid sidan av.

Servering: 1delKalorier: 289kcal (14%)Kolhydrater: 31g (10 %)Protein: 8g (16 %)Fett: 16g (25 %)Mättat fett: 10g (63 %)Fleromättat fett: 1gEnkelomättat fett: 4gTransfett: 1gKolesterol: 51mg (17 %)Natrium: 54mg (2 %)Kalium: 308mg (9 %)Fiber: 3g (13 %)Socker: 25g (28 %)Vitamin A: 526IU (11 %)C-vitamin: 93mg (113 %)Kalcium: 155mg (16 %)Järn: 1mg (6 %)

Recensioner av recepttestare

Ursprungligen publicerad 16 juni 2022

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.

Source link

Rate this post

Leave a Reply