Detta söta och salta Karamelliserat fläsk i vietnamesisk stil är gjord på fläsk, citrongräs, ingefära, chili och schalottenlök som är wokade i en umamirik sås av fisksås, socker och kokosvatten. Det är enkelt att göra på en vardagskväll och smakar oändligt mycket bättre än avhämtning.

En gjutjärnspanna fylld med vietnamesiskt karamelliserat fläsk och toppad med skivad chili och salladslök.

Anpassad från Christopher Kimball | Milk Street: The World in a Skillet | glupsk, 2022

Den vietnamesiska tekniken att bräsera kött eller fisk i mörk, rökig kola i kombination med några aromater och fisksås ger intensivt salta, söta, umamirika smaker. Den tillagas traditionellt i en lergryta, men vi använder en stekpanna.

Fläskmage är den typiska snittet, men det är extremt fet och inte alltid lätt att hitta i mataffärer. Istället använder vi shoulder, som är magrare men ändå välmarmorerad och rik på fläsksmak.–Christopher Kimball

Vanliga frågor om karamelliserat fläsk i vietnamesisk stil

Vad är det enklaste sättet att skära fläsk i tunna skivor?

För enklast skärning, efter att ha skurit fläsket i plankor, frys in bitarna utan täckning på en tallrik tills de är delvis frysta, cirka 20 minuter, använd sedan en vass kniv för att skiva dem på diagonalen som inte är tjockare än 1/4 tum (6 mm).

Är serranopeppar kryddig?

Om du inte är ett fan av kryddig mat, så ja – serranopeppar kan vara väldigt kryddig för dig. Med ett Scoville-betyg på 10000 till 23000 ringer de in ungefär fem gånger varmare än en genomsnittlig jalapeno men mycket mindre kryddig än en habanero. Om du är osäker på om du vill ha paprikan i din wokning eller inte, släng bara på några livsmedelssäkra handskar, skiva en eller två paprikor tunt och lägg dem i en separat skål på bordet så att din middag kompisar kan lägga till lite värme om de vill.

Är kokosvatten detsamma som kokosjuice?

Ja. De är samma sak. Kokosvatten/juice är den mycket låga, genomskinliga vätskan som finns inuti en ung kokosnöt. Se till att inte blanda ihop det med kokosmjölk – de är inte utbytbara. Kokosmjölk innehåller mycket mer fett och görs genom att tillsätta vatten till rivet kokosnötkött.

Vad ska jag servera detta med?

Lite ångat ris och en gurksallad i asiatisk stil skulle vara bra tillbehör.

☞ Gillar du fläskrecept? Pröva dessa:

Karamelliserat fläsk i vietnamesisk stil

En gjutjärnspanna fylld med vietnamesiskt karamelliserat fläsk och toppad med skivad chili och salladslök.

Detta vietnamesiska karamelliserade fläsk är klibbigt, sött, salt och kryddigt. Kombinationen av bräserad fläskaxel, chili, schalottenlök, citrongräs och en sötsalt sås är helt oemotståndlig.

Christopher Kimball

Prep 35 min

laga mat 25 min

Total 1 hr

  • Kombinera sockret och 1/4 kopp kokosvatten i en 12-tums (30 cm) stekpanna på medelhög värme. Koka, snurra då och då i stekpannan för att hjälpa sockret att lösas upp och uppmuntra till en jämn brynning, tills karamellen är mahognyfärgad och ryker lätt, 5 till 7 minuter.

    Var noga med att inte röra om karamellen medan sockret löser sig och får färg eftersom det kan få sockret att omkristallisera.

  • Ta bort stekpannan från värmen och tillsätt fisksåsen tillsammans med resterande 1/4 kopp kokosvatten; blandningen kommer att bubbla kraftigt och karamellen kommer att stelna fläckvis.

  • Återställ stekpannan till medelvärme, låt sjuda och koka under konstant omrörning tills de stelnade bitarna har lösts upp, 2 till 5 minuter. Tillsätt chili, schalottenlök, citrongräs, ingefära och 1 tsk peppar. Fortsätt att laga mat under omrörning tills det doftar, ca 1 minut till.

  • Öka till medelhögt och rör ner fläsket. Låt sjuda och koka utan lock, rör om då och då, tills såsen minskar och fastnar på fläsket, 13 till 17 minuter.

  • Ta bort från värmen, ta bort och släng citrongräset. Smaka av och justera krydda om det behövs.

  • Lägg över i ett serveringsfat och strö över salladslöken. Servera med limeklyftor.

Servering: 1delKalorier: 307kcal (15 %)Kolhydrater: 38g (13 %)Protein: 23g (46 %)Fett: 8g (12%)Mättat fett: 3g (19 %)Fleromättat fett: 1gEnkelomättat fett: 3gKolesterol: 70mg (23 %)Natrium: 2236mg (97 %)Kalium: 729mg (21 %)Fiber: 3g (13 %)Socker: 30g (33 %)Vitamin A: 161IU (3%)C-vitamin: 19mg (23 %)Kalcium: 66mg (7 %)Järn: 3mg (17 %)

Recepttestares recensioner

Ursprungligen publicerad 19 september 2022

Recept © 2022 Christopher Kimball. Foto © 2022 Channing Johnson. Alla rättigheter förbehållna. Allt material används med tillstånd.

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.

Source link

Rate this post

Leave a Reply