Kastanjepasta med vilda svampar och brysselkål är en fantastisk, full av höstens smaker och färger. Kastanjepastan kan göras för hand eller så kan du ersätta dina favoritlakan från färska butiker. Och lita på oss, även om du inte tror att du gillar brysselkål kan det här vara receptet som ändrar dig.

Använd gärna det här receptet med vilken hemlagad eller köpt pasta som helst om du inte kan hitta det nödvändiga “00”-mjölet just nu suget slår till. (Försök dock kastanjepastan någon gång. Det är livsavgörande.) Ta en regnkoll på kastanjerna om du inte hittar dem, utelämna dem eller släng i en näve rostade pekannötter i stället. Författaren Maria Elia erbjuder några härliga genvägar och utsmyckningar till denna höstiga vegetariska rätt som är utomordentligt lätt att sätta ihop i förväg och slänga ihop i sista sekund.—Jenny Latreille

Vanliga frågor om kastanjpasta, vilda svampar och brysselkål

Hur kan jag laga brysselkål till pasta?

Maria Elia tipsar om att bara skära dem på mitten och tillaga dem. Men vi älskar att plocka deras böjda små blad, en efter en och stek dem i smör precis tills de är mjuka och krispiga i kanterna. De kokar snabbt och du kanske upptäcker att groddarna kommer att prova dem när de tillagas på detta sätt.

Vad är kastanjepasta?

En traditionell toskansk specialitet, kastanjepasta är gjord av vetemjöl som blandas med kastanjmjöl, gjort av malda, torkade kastanjer. I det här receptet förklarar Elia hur du gör din egen av vakuumförpackade kastanjer men du kan köpa det färdiga mjölet om du hittar det. Leta efter italienskt kastanjemjöl (farina di castagna) som är finmalt och perfekt för pastatillverkning.

Kan jag lägga till olika grönsaker till min kastanjepasta?

Den höstiga känslan av denna pasta fungerar bra med andra höstsmaker. Överväg att lägga till rostade morötter, strimlor av grönkål eller spenat, vintersquash eller till och med lite sötpotatis för att ge lite liv åt pastan.

Gör pastan

  • Om du blandar för hand, kombinera mjöl och kastanjer på en arbetsyta. Forma dem till en hög och gör en brunn i mitten. Tillsätt äggen och oljan i brunnen och blanda med fingertopparna gradvis i mer och mer av mjölet tills det mesta är inkorporerat. På en arbetsyta som är lätt pudrad med mjöl, knåda pastan i cirka 10 minuter, eller tills degen är fast och elastisk, tillsätt mer mjöl om degen är för kladdig. Slå in i plastfolie och låt vila i rumstemperatur i 30 minuter, under den tiden kommer degen att mjukna.

  • Om du använder en matberedare, kombinera mjöl och kastanjer, håll motorn igång och tillsätt långsamt äggen och oljan, blanda tills det precis går ihop. (Om du överarbetar blandningen blir den för varm.) På en arbetsyta lätt pudrad med mjöl, knåda pastan i cirka 10 minuter, eller tills degen är fast och elastisk, tillsätt mer mjöl om degen är för kladdig. Slå in i plastfolie och ställ in i kylen i 1 timme eller över natten, då blir degen mycket smidigare.

  • Packa upp degen och lägg tillbaka den till en lätt mjölad yta. Klä en kantad bakplåt med bakplåtspapper och strö den med mannagryn eller “00” mjöl. Tryck till degen försiktigt för att platta till. Skär degen på mitten och rulla varje portion genom en pastamaskin flera gånger, börja på den tjockaste inställningen och sluta på den tunnaste. (Om du inte äger en pastamaskin, använd en kavel för att kavla den så tunn som du kan.) Använd en kniv eller ett pizzahjul och skär varje pastaark i 2-tums (5 cm) diamantformade trasor . Lägg pastatrasorna på bakplåten beströdd med mannagryn och låt vila i rumstemperatur i 10 minuter. (Vid denna tidpunkt kan du täcka och kyla pastatrasorna i upp till 3 dagar.)
  • Använd en kniv eller ett pizzahjul och skär varje pastaark i 2-tums (5 cm) diamantformade trasor. Lägg pastatrasorna på bakplåten beströdd med mannagryn och låt vila i rumstemperatur i 10 minuter. (Vid denna tidpunkt kan du täcka och kyla pastatrasorna i upp till 3 dagar.)

Gör grönsakerna

  • Hetta upp olivoljan i en stor panna och koka svampen på medelhög värme tills de har släppt vätskan och är gyllenbruna i kanterna. Det mesta av vätskan borde ha avdunstat vid det här laget. Krydda med salt och peppar och ställ åt sidan.
  • Om du använder hela brysselkål, halvera eller kvarta dem, beroende på storlek. Smält smöret i en stor kastrull på medelvärme och värm groddarna och kastanjerna tills de är genomvärmda och mjuka.

Servera pastan

  • Koka pastan i en stor kastrull med generöst saltat kokande vatten tills den är al dente, 1 till 2 minuter. (Jag saltar alltid kokvattnet, snarare än pastadegen.) Kasta svampen, brysselkålen och kastanjerna med pastatrasorna och det brynta salviasmöret, krydda med salt och peppar och strö lite rakad parmesan över toppen.

Servering: 1 serveringKalorier: 639 kcalKolhydrater: 78 gProtein: 19 gFett: 28 gMättat fett: 12 gFleromättat fett: 3 gEnkelomättat fett: 12 gTransfett: 0,4 gKolesterol: 353 mgNatrium: 164 mgKalium: 762 mgFiber: 4 gSocker: 3 gVitamin A: 1237 IUC-vitamin: 69 mgKalcium: 171 mgJärn: 5 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2009 Maria Elia. Foto © 2009 Jonathan Gregson. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Det här receptet är underbart, och jag är visserligen inget fan av brysselkål. Jag tog mig tid och ställde in alla mina ingredienser i förväg så att när jag väl började laga mat kunde jag gå rakt igenom till slutet. Jag använde lasagnenudlar för att göra mina pastatrasor. När jag läste igenom ingredienslistan såg jag att det krävdes kokta brysselkål, så när jag förberedde allt tog jag några minuter och ångade dem tills de precis var klara.

Man måste ha tålamod när man tillagar både svampen och brysselkålen på spisen så att de börjar karamelliseras. Rätten går väldigt lätt ihop. Jag valde att lämna salviabladen i det bruna smöret vid servering och faktiskt så smakar bladen inte illa när de äts; de är lite krispiga och har en mycket mild salviasmak tillsammans med den nötaktiga smaken av det bruna smöret.

Det här är ett recept som jag tänker lägga till i min samling för de tillfällen då jag vill ha en underbar, smakrik, köttfri förrätt. Jag tror att jag kan lära mig att älska brysselkål med ett recept som det här och kan knappt vänta med att prova det igen, gör pastan också.

Ett enkelt vegetariskt och veckodagsrecept, speciellt om du kan använda färsk pasta från butik. Jag använde hemgjord pasta (tagliatelle) som tidigare varit fryst. Till grönsakerna blancherade jag och tömde brysselkålen. Istället för kastanjer använde jag rostade krossade hasselnötter. Efter att ha följt instruktionerna slängde jag allt i Sage Brown Butter.

Jag skulle göra det här receptet igen, men kanske utelämna salviasmöret och istället använda torkad salvia medan du fräser grönsakerna och tillsätt färsk salvia i slutet för att göra det till ett mer hälsosamt recept. Jag njöt av alla smaker i receptet – hasselnötterna kompletterar svampens jordighet och brysselkålens beska.

Detta är en mycket trevlig pastakombination. Jag skulle föreslå att du försöker hitta kastanjepasta istället för att göra din egen. Beroende på vad du föredrar pasta jämfört med grönsaker, kanske du bara behöver hälften av den mängd pasta som krävs. Jag gjorde min egen, men hur fin som helst så tog det mycket tid.

Blandningen av smaker var fantastisk, tryffeloljan var trevlig men onödig. Det skulle passa bra med rostad vitlök, som föreslagits, eller om du gillar något lite mer eklektiskt, lite hackad svart vitlök. Salviasmöret för verkligen samman hela pasta- och grönsakssammansättningen. Ett bra exempel på att helheten är större än summan av dess delar. Parmesanen, det säger sig självt, toppar saker perfekt.

Ursprungligen publicerad 11 november 2012

Source link

Rate this post

Leave a Reply