Som namnet antyder är denna Kentucky smörkaka utsökt rik och smörig. För att förgylla liljan, droppas den rominfunderade Bundt-kakan med en söt vaniljsmörsås innan servering.

En Kentucky smörkaka på en vit tallrik med en skiva skuren från den på en tallrik i bakgrunden

Anpassad från Scotty Scott | Fixa mig en tallrik | Page Street Publishing, 2022

Under den första utformningen av recepten för den här boken hade jag flera kakor som, efter att ha jämfört ingredienserna, verkade vara varianter av varandra. Min kärnmjölkscitronkaka, marmorkaka och varm mjölkkaka verkade alla vara kusiner om inte syskon till varandra och verkade lite överflödiga att inkludera i en bok som inte bara handlade om kakor.

Jag valde den här för att den är jättegod (såklart), men också för att jag hittade den när jag bläddrade i mammas gamla kokbok. Handskriven på en trasig bit av Detroit Public Schools rosa stationära från min mammas många år som gymnasierådgivare, väckte denna tårta fram många fina minnen av min mamma i köket. Jag måste dock varna dig: den här kakan är otroligt beroendeframkallande.–Scotty Scott

Vanliga frågor om Kentucky Butter Cake

Innehåller romextrakt alkohol?

Romextrakt är en ingrediens som vanligtvis är gjord av rom. Den har en mycket koncentrerad romsmak, men en mycket lägre alkoholhalt än faktisk rom. Hur mycket beror bara på tillverkaren. Som sagt, alkoholfria extrakt finns tillgängliga.

Vad är skillnaden mellan rent vaniljextrakt och vaniljimitation?

Det är en avsevärd prisskillnad mellan de två, men av goda skäl. För att betraktas som “ren” eller “riktig” vanilj måste extraktet ENDAST innehålla vaniljbönor, vatten och alkohol. Imitationsextrakt innehåller också dessa ingredienser, men även andra smaker och syntetiskt vanillin tillsätts för att imitera en naturlig vaniljsmak.

Kan jag frysa överbliven tårta?

Japp. Se till att den är inslagen väl (vi gillar att dubbla upp) i plastfolie, och sedan igen med folie. Den ska hålla sig i frysen i upp till tre månader.

Kentucky Butter Cake

En Kentucky smörkaka på en vit tallrik med en skiva skuren från den på en tallrik i bakgrunden

Den här tårtan väckte många fina minnen av min mamma i köket. Jag måste dock varna dig: den här kakan är otroligt beroendeframkallande.

Prep 25 minuter

kock 1 timme 5 minuter

Total 1 timme 45 minuter

Gör tårtan

  • Värm ugnen till 325°F (165°C). Smör och mjöl en 12-kopps Bundt-panna.

  • Vispa smöret och sockret i bunken på en stavmixer utrustad med paddeltillbehöret tills det är mycket krämigt och nästan vitt, 4 till 6 minuter. Blanda i rom och vanilj. Tillsätt äggen, ett i taget, och blanda på låg hastighet tills det är blandat, 2 till 4 minuter.

  • I en medelstor skål, sikta mjölet innan du mäter och mät sedan upp och sikta om med bakpulvret, bakpulver och salt. Tillsätt mjölblandningen till smörblandningen i omgångar, omväxlande med kärnmjölken, börja och sluta med mjölblandningen. Häll i den förberedda Bundt pannan.

  • Grädda tills en tandpetare i mitten kommer ut ren, 45 till 60 minuter. Ta ut kakan från ugnen.

Gör smörsåsen

  • Medan kakan gräddas, lägg socker, vatten och smör i en medelstor kastrull på medelhög värme och koka tills smöret smält. Ta av från värmen och rör ner vaniljen.

  • Låt kakan svalna i 15 minuter, kör sedan en kniv runt kanten för att lossa kakan. Vänd upp Bundt-formen på en tallrik och ta bort formen från kakan.

    För att såsen verkligen ska kunna tränga in i kakan, använd ett spett för att sticka hål över hela den varma kakan medan den fortfarande är i Bundt-formen. Häll lite sås över kakan innan du tar den ur formen och glasera sedan kakan med den återstående såsen.

  • Häll smörsåsen över den varma kakan och sluka.

Servering: 1skivaKalorier: 383kcal (19 %)Kolhydrater: 53g (18 %)Protein: 5g (10 %)Fett: 17g (26 %)Mättat fett: 10g (63 %)Fleromättat fett: 1gEnkelomättat fett: 5gTransfett: 1gKolesterol: 89mg (30 %)Natrium: 253mg (11 %)Kalium: 94mg (3%)Fiber: 1g (4 %)Socker: 35g (39 %)Vitamin A: 563IU (11 %)Kalcium: 44mg (4 %)Järn: 1mg (6 %)

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.

Recepttestares recensioner

Ursprungligen publicerad 15 april 2022

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.Source link

Rate this post

Leave a Reply