Pesto är en så mångsidig sås. Det är fantastiskt att blanda med vilken pasta, gnocchi som helst eller användas som pålägg på smörgåsar. Detta pestorecept är också den hemliga ingrediensen i Kyckling Pesto Pasta och Kyckling Pesto Roll-Ups.
Hemlagad pesto är förvånansvärt enkel och billig att göra och färsk smakar så mycket bättre än i butik. Under sommarmånaderna har vi en jämn tillgång på denna fantastiska sås i kyl och frys eftersom den lagras riktigt bra.

Det här inlägget kan innehålla affiliate-länkar. Läs min avslöjandepolicy.
Jag jämför alltid den här hemmagjorda peston med Costco-peston (som är den bästa köpta jag har hittat) och det här färska pestoreceptet vinner. Citronsaften håller färgen ljus och vacker och ger fräsch smak utan att behöva för mycket extra salt.
Vad är Pestosås?
Pesto är i grunden en ljusgrön sås som är gjord av att krossa ihop basilika, kottarvitlök, olivolja och parmesanost.
Det är en sås som har sitt ursprung i Italien, med termen pesto som kommer från det italienska ordet “pestare” som betyder “att krossa”. Den gjordes ursprungligen med en Mortel och mortelstöt men vi tycker att det är snabbare och lättare i en matberedare.

Ingredienser till basilikapesto
De flesta av ingredienserna som behövs för detta pestorecept är saker du förmodligen redan har till hands. Om du inte har basilika som växer i din trädgård är det bäst att köpa den färsk den dagen du gör såsen.
- Basilika – använd färska basilikablad. De vanliga basilikabladen för pesto är basilika med stora blad, söt basilika eller genovesisk basilika
- parmesanost – strimlad
- Extra virgin olivolja – använd den bästa oljan du kan köpa
- kottar – dessa är typiska för pesto, men vi har ersatt med valnötter med bra resultat
- Vitlöksklyftor – vi använder 2 stora kryddnejlika
- Citron juice – använd färskpressad juice från 1 stor eller 2 mindre citroner. Använd inte citronsaftkoncentrat.
- Salt peppar – kan tillsättas efter smak

Kan jag ersätta pinjenötter?
Medan traditionell pestosås görs med kottardu kan säkert ersätta pinjenötterna med en billigare nöt som valnötter eller blancherade mandlar som fungerar utmärkt.
Proffstips: För att få ut mesta möjliga smak av dina pinjenötter, rosta dem på en torr stekpanna på medelhög värme, släng ofta tills de är gyllene och doftande och svalna sedan innan de används i receptet.
Vilken typ av basilika ska jag använda?
Det finns många sorter av basilika. Några av de mest populära inkluderar italienska stora blad (söt basilika), thailändsk och citronbasilika.
Vilken som helst av dessa kan användas till pesto men var och en har en lite olika smakprofil. För en traditionell basilikapestosmak vill du använda det italienska stora bladet. Det är basilikabladet som de flesta brukar tänka på som “normal” basilika. Det kallas också söt basilika eller genovesisk basilika. Detta är den typ av basilika som säljs i de flesta livsmedelsbutiker.

Hur man gör basilikapesto
- Förbered basilika – Skölj försiktigt färska basilikablad och torka torrt eller använd en salladssnurra för att ta bort överflödigt vatten.
- Bearbeta Sås – Lägg alla dina ingredienser till en matberedare eller a högeffektiv mixer och bearbeta tills den är slät.
Proffstips: Efter att ha blandat peston, tillsätt mer salt efter smak om så önskas. Tänk på att köpta pestosåser kan vara betydligt saltare eftersom de kompenserar för färskheten. Salt bevarar även såsen för längre hållbarhet.

Servera med
Basilikapesto är en enkel och hälsosam sommarsås som ger otrolig smak till en mängd olika rätter. Naturligtvis finns det uppenbara användningsområden för basilikapesto, som att blanda den med din favoritpastarätt, eller som bas för en pizza, men det finns så mycket mer du kan göra med den!
- Spridning på en smörgås för en förhöjd lunch
- Späd ner den med olja eller vinäger och gör en basilikapesto salladsdressing
- Marinera eller släng med dina favoritgrillade eller rostade grönsaker.
- Topping till kött – bred pesto över kokt kyckling, lax, fläskfiléoch naturligtvis på medaljer av oxfilé.

Fler hemgjorda såser
Smakerna och ingredienserna i pesto och dessa hemlagade kryddrecept är mycket bättre än köpta i butik. När du väl har gjort dina egna hemgjorda dressingar och såser, vill du inte ha något annat.
Basilika pesto recept
Förberedelsedags: 10 minuter
Total tid: 10 minuter

Pestosås är så lätt att göra och hemmagjord pesto smakar mycket bättre än köpt i butik. Detta basilikapestorecept är fantastiskt med pasta, kyckling eller smörgåsar.
Skicklighetsnivå:
Lätt
Kostnad att göra:
$4-$5 (varierar efter säsong)
Nyckelord:
pesto recept
Kök:
italienska
Kurs:
Smaktillsatser
Kalorier: 205
Serveringar: 8 personer (gör 1 1/2 dl pesto)
-
2
koppar
färska basilikablad, tätt packad -
3/4
kopp
strimlad parmesanost -
1/2
kopp
extra virgin olivolja -
1/2
kopp
kottar , eller valnötter -
2
vitlöksklyftor, (stor) -
1/4
kopp
citron juice, (saft av 2 små citroner) -
1/2
tsk
salt-, eller efter smak -
1/4
tsk
svartpeppar
-
Tvätta och torka basilikabladen.
-
Lägg basilika i en matberedare, tillsätt ost, nötter, vitlöksklyftor, citronsaft, olivolja, salt och peppar. Bearbeta tills den är slät.
-
Smaka av med mer salt efter smak om så önskas.
Näringsinnehåll
Basilika pesto recept
Belopp per portion
Kalorier 205
Kalorier från fett 189
% Dagligt värde*
Fett 21g32 %
Mättat fett 4g25 %
Kolesterol 8 mg3 %
Natrium 290mg13 %
Kalium 88mg3 %
Kolhydrater 2g1 %
Fiber 1g4 %
Socker 1 g1 %
Protein 3g6 %
Vitamin A 375 IU8 %
C-vitamin 4,3 mg5 %
Kalcium 117mg12 %
Järn 0,8 mg4 %
* Procent dagliga värden är baserade på en diet med 2000 kalorier.