Det här är vårt favoritrecept på hemlagad Risotto. Det är ett klassiskt italienskt tillbehör med kortkornigt ris som kokas i lager tills det är krämigt. Att lägga till parmesan gör den ostlik, dekadent och oemotståndlig. Hemlagad Risotto är förmodligen den mest imponerande metoden för att koka ris. Titta på video tutorial och se hur lätt det är.

Vi älskar ris från fluffigt vitt ris till räkor stekt ris och till och med Instant Pot Chicken and Rice. Om du är ett fan av risrecept och längtar efter intressanta sidor är detta parmesanrisotto-recept ett måste-testa!

Risotto i blå skål garnerad med parmesan och persilja

Det här inlägget kan innehålla affiliate-länkar. Läs min avslöjandepolicy.

Risotto recept

Denna klassiska parmesanrisotto är ett fantastiskt recept att börja med. Du kan ändra det på så många sätt att göra allt från svamprisotto till räkor och till och med hummerrisotto om du känner dig sugen.

Det är sant att en god risotto tar tid och man måste vara villig att stå över spisen och röra om nästan hela tiden, men den goda nyheten är att risotto kan göras i förväg och den värms upp bra. Om du hittar sätt att underhålla dig (jag tar på mig hörlurarna och tittar på ett avsnitt av kontoret på min telefon), går tiden snabbt.

Risotto video

Se Natasha göra denna klassiska risotto. Du kommer att bli förvånad över hur lätt det är. Gå nu vidare och imponera på alla med dina matlagningskunskaper.

Vad är hemligheten bakom en bra risotto?

Det finns flera saker som gör att en anständig risotto skiljer sig från en fantastisk. Följ dessa tips för bästa resultat:

 • Högkvalitativt lager – Eftersom fonden är infunderad i riset, kommer du att få den bästa smaken med hjälp av hemgjord kycklingfond eller en bra fond. Ett av mina favoritmärken är Kettle & Fire och jag tycker att det är närmast hemlagat i smak.
 • Risotto ris – använd ett kortkornigt ris som innehåller mycket stärkelse och kan absorbera vätska utan att bli mosigt. Vi använder Arborio rismen Carnaroli eller Vialone Nano-ris är bra alternativ.
 • Skölj inte ditt ris – stärkelsen på riset hjälper till att skapa en krämig risotto så att du inte vill skölja bort den.
 • Tålamod – tillsätt kycklingbuljongen en slev i taget och vänta tills den har blandat sig innan du tillsätter mer.
 • tillagningstid – koka riset till önskad konsistens. Om du gillar det mjukare, fortsätt att tillsätta mer buljong på slutet. Om du gillar det fastare mot bettet, koka det kortare tid. Du vet när konsistensen är rätt för dig genom att smaka på riset.
 • Finputsning – genom att lägga till smör och parmesan i slutet förvandlar den här risotton till en dekadent tillbehör och ger massor av smak.
Kokt risotto i en röd holländsk ugnsgryta

Ingredienser

För den bästa Risotton är kvaliteten på dina ingredienser lika viktig som metoden. Här är vad du behöver (rulla ner för hela listan över ingredienser med mått i det utskriftsvänliga receptkortet):

 • Smör och olivolja – används för att fräsa löken, plus att vi tillsätter mer smör på slutet.
 • Lök – vi använder gul lök och hackar den fint. När riset är färdigkokt smälter löken mycket väl in i riset.
 • Vitlök – ger bra smak. Vi använder en vitlökspress eller riv vitlöken så att konsistensen smälter bättre med riset.
 • Kycklingbuljong – använd en högkvalitativ lågnatriumfond, eller hemgjord kycklingfond om möjligt.
 • Kortkornigt ris Arborio är vårt val av ris, men du kan använda ett annat kortkornigt ris som italienska Vialone Nano eller Carnaroli.
 • vitt vin – använd ett torrt vitt vin som är drickbart och undvik att använda något som är märkt som “matlagningsvin”. Några bra alternativ inkluderar chardonnay, Moscato, prosecco, sauvignon blanc.
 • Parmesanost – gör risotton extra krämig och ostig. Använd den i receptet och till garnering.
 • Salt, peppar och persilja – att krydda och garnera.
Ingredienser till hemmagjord risotto

Proffstips: Om din fond är mycket koncentrerad kan du byta ut en del av den med filtrerat vatten så att den inte blir för salt eller överväldigande.

Hur man gör risotto

 1. Hetta upp fonden – Koka upp kycklingfonden i en separat stor kastrull och sänk sedan till lägsta värme bara för att hålla den väldigt varm utan att koka.
 2. Koka aromater – i en tung gryta eller holländsk ugn på medel-låg värme, tillsätt smör och olja och fräs löken med salt, rör om med en spatel tills den mjuknat (bryn inte löken). Tillsätt vitlök och rör i 30 sekunder.
 3. Rostat ris – tillsätt ris, öka till medelvärme och rör om i cirka 3 minuter tills riset är rostat och börjar se genomskinligt ut.
 4. Tillsätt vitt vin – rör ner det vita vinet och fortsätt röra i 2 minuter eller tills det mesta har avdunstat.
 5. Tillsätt lager – med en slev, tillsätt en slev full i taget och fortsätt röra tills den absorberas innan du lägger till en slev full. Fortsätt denna process tills riset når önskad färdighet. Detta tar 20-25 minuter.
 6. Tillägg – tillsätt resten av smöret och parmesanosten och smaka av med salt om det behövs och servera garnerad med mer ost och nyknäckt svartpeppar.
hur man gör risotto steg för steg collage

Proffstips: Se till att inte bryna löken, annars kommer det att ändra det slutliga resultatet, färgen och smaken på risotton. Stek tålmodigt på medelhög värme tills löken är mjuk och genomskinlig.

Risotto serverad i en blå tallrik

Vanliga frågor

Kan jag ersätta vitt vin?

Vitt vin ger ett extra lager av smak men om du föredrar att göra det utan alkohol kan du ersätta med mer kycklingfond, grönsaksfond eller till och med vatten.


När är risotto färdig?

I likhet med pasta vill du koka riset tills det är al’dente. Smaka av tills riset är al’dente och knappt knaprigt. Om du föredrar ditt ris mjukare kan du lägga till mer fond och fortsätta koka några minuter till.

Hur mycket vätska till ris till risotto?

Beroende på din önskade rismörhet, använd 7 till 8 koppar kycklingfond med låg natriumhalt plus 1 kopp vitt vin till 2 koppar arborioris.

Kan jag ersätta kycklingfond?

Du kan använda vatten istället, eller byt ut hälften av fonden med vatten om det behövs och tillsätt salt efter smak i slutet.

När tillsätter du mer fond i risotton?

När du kan skrapa botten med en spatel och det håller utan att det lätt rinner tillbaka, tillsätt ytterligare en slev fond. Var noga med att inte vänta för länge så det inte bränns eller svider på botten.

Risotto tillagning i gryta

Make-Ahead

 • Att kyla: När risotton har svalnat till rumstemperatur, förvara i en lufttät behållare i kylen i 4 till 5 dagar.
 • Frysning: Vi rekommenderar inte att frysa risotto eftersom det kan ändra strukturen på riset så att det verkar hårt och grynigt.
 • Att återuppvärma: Risotto värms upp riktigt bra. Lägg en portion i en kastrull och värm på medelvärme med lite kycklingfond eller vatten, rör om tills den är varm och krämig igen.

Servera risotto till

Risotto är en imponerande tillbehör och känns ännu mer speciell när den kombineras med enkla sidor som rostad broccoli eller blomkål och dessa huvudrätter:

Risotto serverad på gaffel

Detta hemlagade risottorecept är värt ansträngningen. Föreställ dig en skål med krämig risotto tillsammans med en bit Focacciabröd. Mums!

Fler italienska recept att prova

Om du älskar denna Risotto, då vill du inte missa dessa italienska recept:

Klassiskt risotto recept

Förberedelsedags: 5 minuter

Tillagningstid: 25 minuter

Total tid: 30 minuter

krämig Risotto tillagad i en röd holländsk ugnsgryta

Följ den här tekniken för hur du lagar risotto för att göra den bästa krämiga parmesanrisotton som du kan modifiera på så många sätt med olika tillägg eller pålägg.

Författare: Natasha Kravchuk

Kurs:

Sidorätt

Kök:

italienska

Nyckelord:

hur man gör risotto, parmesan risotto, risotto, risotto recept

Skicklighetsnivå:

Medium

Kostnad att göra:

$15 till $20

Kalorier: 333

Serveringar: 8 människor

 1. Hetta upp din kycklingfond i en separat stor kastrull eller gryta. Låt koka upp och sänk sedan värmen till lägsta nivån så att den håller sig varm.

 2. Placera en stor gryta eller 5 1/2 qt holländsk ugn på en andra brännare på medel-låg värme och tillsätt 2 msk smör och olja. Tillsätt lök och 1/2 tsk salt och fräs löken på låg värme under omrörning ofta med en spatel tills de är mjuka och genomskinliga (inte bruna), ca 6-7 minuter. Tillsätt vitlök och rör om ytterligare 30 sekunder.

 3. Tillsätt ris, öka till medelvärme och rör hela tiden i 2 minuter tills det är rostat. Riset börjar se genomskinligt och knappt gyllene ut, cirka 3 minuter.

 4. Tillsätt vitt vin för att avglasa pannan och rör om tills vätskan har absorberats, cirka 2 minuter.

 5. Lägg till 1 slev av kycklingfond och fortsätt röra tills riset har absorberat buljongen. Tillsätt den återstående buljongen en slev i taget så att vätskan nästan absorberas helt varje gång (låt den inte bli för torr, annars kan den fastna och brännas). Fortsätt att tillsätta en slev full i taget under konstant omrörning. Denna process kan ta cirka 20-25 minuter beroende på önskad färdighet.

 6. När riset är fast mört eller önskat färdighet, tillsätt 2 msk smör och nyriven parmesan (1/2 kopp). Smaka av med salt och peppar. Krydda med mer parmesan, peppar och persilja.

*Du kan byta ut hälften av kycklingbuljongen med filtrerat vatten om så önskas, vilket ger en mildare risotto så se till att tillsätta salt efter smak i slutet.

Näringsinnehåll

Klassiskt risotto recept

Belopp per portion

Kalorier 333
Kalorier från Fat 99

% Dagligt värde*

Fett 11 g17 %

Mättat fett 5 g31 %

Transfett 0,2g

Fleromättat fett 1g

Enkelomättat fett 4g

Kolesterol 20 mg7 %

Natrium 320mg14 %

Kalium 266mg8 %

Kolhydrater 45g15 %

Fiber 2g8 %

Socker 1 g1 %

Protein 9g18 %

Vitamin A 271 IU5 %

C-vitamin 1 mg1 %

Kalcium 73mg7 %

Järn 3 mg17 %

* Procent dagliga värden är baserade på en diet med 2000 kalorier.

Source link

Rate this post

Leave a Reply