Koftinka, lagom stora köttbullar, är ett härligt litet mellanmål eller till och med en del av en middag med smårätter. Magert nötfärs behåller sin fukt med hjälp av mjölk, brödsmulor och ägg, och får sedan en subtil smak av mynta, svartpeppar och salladslök. Servera med ett urval av dips och tunnbröd. De är till och med läckra inslagna i ett skarpt salladsblad.

Anpassad från Katerina Nitsou | Makedonien | Interlink Books, 2021

Det här är min fars hemliga recept. Nu när jag bor hemifrån, när jag reser tillbaka för att besöka, finns dessa alltid på min lista över livsmedel som jag vill att min far ska göra när jag kommer. Det makedonska köket är ofta enkelt, med massor av hel, riktig mat. Lite tjafs. Otrolig smak.–Katerina Nitsou

  • Värm ugnen till 450°F (230°C) och släta ut en kantad bakplåt med olivolja.
  • Blanda försiktigt alla ingredienserna i en stor skål tills de är jämnt införlivade. Var noga med att inte överanstränga köttet.

  • Rulla blandningen till små bollar, cirka 2,5 cm i diameter.

  • Placera köttbullarna på förberedd bakplåt och stek, vänd en gång, tills de är genomstekta och registrera en innertemperatur på 160°F (71°C), 15 till 20 minuter.

  • Ta ut ur ugnen och lägg köttbullarna på en plåt klädd med hushållspapper för att rinna av överflödigt fett.

  • Lägg upp på ett serveringsfat och servera med valfri dipp.

*Vad kan jag ersätta ströbröd?

Slut på ströbröd? Det händer den bästa, mest brödälskande, av oss. Eftersom du bara behöver en halv kopp för dessa små måttliga skönheter borde du kunna hitta en bra ersättare.
Om du absolut inte har något brödliknande, eller till och med bröd intill (en korvbulle? en hamburgerbulle? en engelsk muffin?) som du kan torka ut och krossa, kan du prova något av följande. Kex fungerar riktigt bra, se bara till att justera saltet i receptet om dina kex är salta. Detsamma gäller för potatischips – håll koll på saltet.
Havregryn eller överblivet ris? Det kan du ge dig på. Dessa är båda fantastiska subs att använda som bindemedel, speciellt om du vill skära gluten.

Servering: 1 serveringKalorier: 292 kcalKolhydrater: 12 gProtein: 30 gFett: 13 gMättat fett: 4 gFleromättat fett: 1 gEnkelomättat fett: 6 gTransfett: 1 gKolesterol: 165 mgNatrium: 1091 mgKalium: 528 mgFiber: 1 gSocker: 2 gVitamin A: 388 IUC-vitamin: 3 mgKalcium: 84 mgJärn: 4 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2021 Katerina Nitsou. Foto © 2021 Oliver Fitzgerald. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Det här receptet är välskrivet och tillagas bra, men jag gav det en 7:a baserat på smak (och bara smak). Som sagt, om du vill att en köttbulle på den “vanliga sidan” ska passa till en smakrik dip/sås, så kan det här vara en 8:a eller 9:a. Jag gjorde den som jag skrev.

En skål med koftinkaköttbullar på ett bord, omgiven av dips, tunnbröd och skedar.

Jag använde en liten skopa för att portionera köttbullarna och fick 21 små (1″) köttbullar. Jag rekommenderar att du använder ströbröd eller fryst bröd för detta recept. Panko skulle gå till spillo på detta recept. Jag serverade med hemlagad ajvar, en yoghurt- och gurkdipp (mast-o-khiar), en örtsallad och pitas.

Köttbullarna var fortfarande möra och fuktiga dag 2 efter uppvärmning. Det här receptet är superlätt att tillaga – jag tyckte bara att det saknade lite smak. Jag ska göra dessa igen men jag lägger till lite koriander och/eller spiskummin.

Jag var exalterad över att prova det här receptet eftersom jag ville ha något enkelt att göra efter jobbet. Jag tror att dessa skulle göra en fantastisk smörgås med lite rå lök, ajvar och feta a la cevapi. Vi lindade in några i romansallat och doppade dem i hummus för ett mellanmål medan vi väntade på att vår soppa skulle värmas upp igen.

Koftinka i en röd skål med sås.

Jag gjorde avgolemonosoppa kvällen innan och dessa köttbullar i en skål med avgolemono var den perfekta kombinationen! Citronen från soppan och myntan i köttbullarna passade så bra ihop. Jag blandade fetaost i några av mina köttbullar också, och det fungerade riktigt bra tillsammans också. Dessa är jättebra! Lätt att blanda, lätt att rulla, ställ in dem i ugnen och middagen är klar på mindre än 40 minuter.

Dessa förtjusande små koftinka-bitar är extremt tillfredsställande, speciellt serverade som rekommenderas med någon sorts bröd och sås. Jag gick med enkla hembakade tunnbröd och en tomatsås som jag hämtade från receptet på bakad kofta. Den var riktigt god som rester också!

Dessa koftinka är en trevlig omväxling från de mer traditionella festköttbullarna. Tillsatsen av salladslök och mynta kommer dock i slutet av varje tugga, med en krispig och lätt pepprig finish. Jag använde kalvkött istället för nötkött.

WOW! Dessa var fenomenala! Mör, smakrik och löjligt enkel. Vid en snabb blick förväntade jag mig att det här receptet skulle fungera, men det överträffade MYCKET mina förväntningar. Jag använde en kakskopa för att få jämnstora köttbullar som kokade ihop på 20 minuter. Perfekt för en snabb lunch eller vardagsmiddag. Jag serverade dem med en yoghurt och gurkdipp och pitabröd – helt perfekt.

Vem älskar inte en köttbulle? Speciellt när de är möra, lagom stora och fulla av smak som den här versionen. Även om receptet krävde magert nötfärs, ger tillsatsen av mjölk och ströbröd verkligen en härlig fuktig konsistens, liksom tillsatsen av 2 stora ägg.

Jag älskar tillsatsen av färsk mynta här också – en liten sötma som passade bra med min valfria sås, en hemlagad Romescosås. Dessa lagom stora skönheter var en stor hit och jag tror att de till och med skulle översättas väldigt bra till större köttbullar med lite tillagningstid.

Ursprungligen publicerad 21 september 2021Source link

Rate this post

Leave a Reply