Kokosräkor tar stora, saftiga räkor och täcker dem med söt, krispig kokos och ströbröd. Efter att ha blivit lätt friterade, duggar de över med en söt och kryddig mango habanero salsa. De gör en exceptionell middag eller aptitretare.

Anpassad från Pati Jinich | Det mexikanska bordets skatter | Mariner Books, 2021

Föreställ dig den mest gigantiska, fuktiga räkan du någonsin sett, med svansen kvar, klädd i en skarp, gyllenbrun kokosnötsöverdrag, så får du bilden av denna festliga men snabba middag eller fantastiska aptitretare. Det är en av de många minnesvärda rätterna jag smakade i Campeche, en delstat i Yucatán med en lång kustlinje längs Mexikanska golfen. Även om Campeche inte är lika känd som andra delar av Yucatán-halvön, har den fantastiska skaldjur och många charmiga städer och byar.

För beläggningen använder vissa kockar sötad riven kokos, andra använder osötad. Jag väljer både för att jag älskar den sega konsistensen och den fuktiga sötman i den sötade kokosnöten, men jag gillar också doften och torrare crunchen av osötad. Jag kombinerar dem med brödsmulor.—Pati Jinich

Vanliga frågor om kokosräkor

Vad kan jag ersätta habanero paprika?

Det beror på varför du byter ut dem. Om du bara inte hittar dem kan du använda skotska motorhuvar eftersom de båda är ganska varma. Om du vill ha en lägre nivå av värme, jalapeños och serranos har båda en mild smak och mindre värme.

Vad är ett bra substitut för piloncillo?

Piloncillo görs genom att koka ner sockerrörsjuice till en tjock, kristallin sirap. Det får sedan stelna. Den har en jordighet över sig med inslag av både bitterhet och sötma. I likhet med farinsocker finns det två typer av piloncillo tillgängliga: blanco (ljus) och oscuro (mörk). För det här receptet, om du ska ersätta farinsocker, rekommenderar vi att du använder mörkbrunt så att du får den djupa melasssmaken.

Kan jag göra dessa räkor av tiden?

Faktiskt nej. Det här receptet är godast när det äts så fort det är klart. Att låta det sitta, som på en buffé, eller försöka värma upp räkorna kommer inte att göra det någon tjänst. Räkorna och kokosnöten kommer att tappa den krispiga krispigheten som gör dem så goda. Gör dem och ät dem direkt.

Till mango habanero salsa

Gör mango habanero salsa

 • I en mixerkombinera mangon, lök, vinäger, vatten, farinsocker, kryddpeppar och salt och puré tills den är slät.
 • Tillsätt en habanero, blanda och smaka av för att se om du vill lägga till mer värme. Om det inte är för varmt för dig, lägg till den andra – eller en del av den – och mixa tills den är slät. Tänk på att kokning av salsan dämpar värmen lite, och den kommer att lugna ner sig lite mer när den sitter.

 • Värm oljan i en medelstor kastrull på medelvärme. Tillsätt mangoblandningen, täck delvis (salsan kommer att stänka mycket) och koka, rör om då och då och skrapa botten av pannan för att förhindra att salsan liknar en tjock pudding och täcker baksidan av en träslev ganska kraftigt, ca 15 minuter.

 • Ta av från värmen och låt svalna innan servering. Salsan kommer att hålla, tätt täckt, i 5 till 7 dagar i kylen.

Gör kokosräkorna

 • Blanda den osötade och sötade kokosen, brödsmulor, 1/2 tsk salt och peppar i en ugnsform eller bred skål.

 • Lägg mjölet på en stor tallrik eller i en vid skål. I en grund skål, kombinera äggen och den återstående 1/2 tsk salt och vispa väl med en visp eller gaffel.
 • I en stor djup stekpanna på medelvärme, värm 1 tum (25 mm) olja till 350°F (180°C), minst 5 minuter. Ställ ett galler på en kantad bakplåt fodrad med hushållspapper.
 • Medan oljan värms upp, muddra varje räka i mjölet så att den är helt belagd, knacka eller skaka av överflödigt mjöl, doppa i de vispade äggen, vänd till päls och lägg sedan på kokosblandningen och tryck ner medan du klappar och pressar kokosen på räkorna med händerna så att den är helt täckt. Lägg försiktigt på en tallrik eller skärbräda.

 • När du är klar med beläggningen av räkorna, kontrollera oljetemperaturen och om den ännu inte är 180 °C (350 °F) ökar du värmen till medelhög. Om du inte har en termometer, doppa svansen på en räka i den; det ska aktivt bubbla.

 • Stek räkorna i flera omgångar, var noga med att inte överfulla pannan tills de är gyllenbruna och genomstekta, 1 till 2 minuter per sida. Använd en tång med gummispets eller en hålslev eller spatel för att vända dem. Var noga med att inte överkoka. Flytta till kylstället för att rinna av och upprepa med de återstående räkorna.
 • Servera räkorna med salsan till doppning.

Servering: 1 serveringKalorier: 1032 kcalKolhydrater: 130 gProtein: 49 gFett: 37 gMättat fett: 21 gFleromättat fett: 3 gEnkelomättat fett: 9 gTransfett: 1 gKolesterol: 472 mgNatrium: 2796 mgKalium: 1279 mgFiber: 14 gSocker: 73 gVitamin A: 4469 IUC-vitamin: 143 mgKalcium: 275 mgJärn: 6 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2021 Pati Jinich. Foto © 2021 Angie Mosier. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Jag är ganska säker på att mina grannar hörde knasandet från kokosräkorbeläggningen. Det var som att bita i chicharrones utan fettet. När det gäller smaken tillät vanligt salt och peppar och den delikata kokosnöten att smaken av räkor kom igenom. Den sötade kokosnöten gjorde inte räkorna söta. Det gav främst ytterligare ett lager av att skydda räkorna i den fantastiska skorpan.

Kokosräkor på en vit tallrik med mangosalsa.

Behövde räkorna mangosalsan? Åh, ja det gjorde det! Här fuskade jag i tidsbrist och köpte en mangosalsa av god kvalitet som min familj verkligen tycker om. Jag lade till 1 chipotle i adobosås och färsk hackad koriander. Jag lämnade den också tjock.

Utsökt! Smeten är lätt och krispig. Räkorna är fuktiga. Mango-habanero salsan fungerar bara med dessa kokosräkor. Min familj älskade detta recept.

Att hålla din olja vid en stadig 350°F säkerställer att dina räkor inte bränns men fortfarande är underbart fuktiga. Att använda både sötad och osötad kokos tillsammans med ströbröd betyder att du har en smakrik beläggning som inte är för söt.

Sedan kommer salsan. Gör den så varm eller så mild som du vill. Jag ville bara ha lite värme så jag använde mindre av habanero-chilen än vad som krävs. Kombinationen av salsan med dessa vackra räkor är perfekt. Det här receptet gör en stor sats räkor. Jag frös in mina överblivna förberedda räkor på en bakplåt och slängde dem sedan i en fryspåse av plast för att lägga under broilern för ett framtida mellanmål, lunch eller middag.

Snacka om WOW-effekt på kort tid! Dessa kokosräkor kommer att stanna kvar i rotationen för snabb middag och för en snabb varm aptitretare. Den sötade kokosen brunade och blev seg medan den osötade var knaprig. Kombinera det med den ljusa pigg salsa och det här receptet träffar alla de rätta tonerna.

Jag använde 16-20 count lokala räkor och vi slukade dem. Jag skulle definitivt säga bara 4 portioner som huvudrätt, du skulle vilja ha så många av dem, och 8 till 10 aptitretare.

Jag gillar att du kan göra salsan och tina räkorna i förväg och sedan dra ihop allt annat precis innan servering.

Vi serverade detta som en del av en baklucka men jag ser fram emot att ha detta som middag. Det blev mycket salsa över. Jag planerar att frysa hälften för att använda igen. Det blir jättegott på fisktacos, med färskost på ett knäck, en del av en charkbräda osv.

Ursprungligen publicerad 4 november 2021Source link

Rate this post

Leave a Reply