Nypotatis är den ultimata sommarens komfortmat; så krämig, mör och full av smak!
Det här receptet på nypotatis (eller barnpotatis) är inte kinkigt, ibland är det enkelt bäst, särskilt när det gäller färska trädgårdsgrönsaker!
Med bara fyra ingredienser, (potatis, smör, vitlök och dill), lägg i ett stänk salt och peppar, det är den perfekta sommarsidan!

Vad är färskpotatis?
Nypotatis är småpotatis som nygrävts ur jorden! Dessa små potatisar skördas tidigt så de har en hög sockerhalt (den har inte omvandlats till stärkelse än) och mycket tunna skal. Konsistensen tenderar att vara krämigare och mycket mindre stärkelsehaltig än de flesta andra potatisar.
De är fantastiska att baka eller rosta, koka eller till och med lägga i fritösen!

Dessa små spuds håller sig fina och fasta efter tillagning; det finns så många sätt att tillaga nypotatis på! De kan rostas, kokas, stekas, luftstektas, tillagas på spishäll eller i ugnen.
Ingredienser och variationer
Potatisar – Det här receptet är för färskpotatis som är tunnskallig, lätt söt och extra krämig. Fingerlingar eller någon tunnskallig potatis fungerar! Justera bara tillagningstiden för den tätare potatisen.
Smör – Tillför en fantastisk smörsmak såklart! Vi föredrar saltat smör i detta recept med extra havssalt och svartpeppar strös över. Om du har en extra virgin olivolja av hög kvalitet, kan du ringla den över den varma potatisen istället för smör.
Färska kryddor – För bästa resultat, använd färska örter. Jag älskar dill med sommarpotatis men persilja, gräslök eller basilika är också bra tillskott.
Variationer – Tillsätt ett stänk färsk parmesanost eller en skvätt citronsaft innan servering.

Hur man lagar nypotatis
- Koka potatis och skivad vitlök i saltat vatten tills potatisen är gaffelmör (enligt receptet nedan).
- Rör ner färska örter och smör och smaka av med salt och peppar.
- Servera varm.
En söt vitlökssmak
I det här receptet kokas potatisen med skivor vitlök i vattnet. Detta ger en subtil och läcker vitlökssmak med lite extra ansträngning.
Om du har rostad vitlök kan den läggas till istället för skivad vitlök. Smält smör medan potatisen rinna av och tillsätt bitarna av rostad vitlök. Rör ihop allt och tillsätt örter.

Perfekt färskpotatis
- Bebis färskpotatis, röd eller fingerlingar behöver inte peeling eftersom huden är så tunn!
- Om nypotatis inte finns tillgänglig, tunnskallig potatis (rött eller Yukon guld) kan hackas och användas istället!
- Dill är väldigt känslig och hela biten kan användas, även stjälkarna!
- Att koka potatis för länge kan få dem att vattnas och förhindra att smöret och örterna fastnar som de ska.
- Lägg till andra färska örter som oregano, gräslök eller persilja. Om du använder salvia eller rosmarin bör de kokas lite i smöret innan du lägger till potatisen.
- Överbliven färskpotatis kan kylas och läggas till potatissallad också!

Serveringsförslag
Vi älskar att servera vitlöksdill färskpotatis med sommarfavoriter som grillade kycklingbröst, majssallad och grillade grönsaker. (Jag lägger ofta till en stor klick gräddfil på sidan också).
Nypotatis är perfekt bredvid en biffmiddag också.
Mer sommargrönsaker
Älskade du dessa vitlöksdill färskpotatis? Var noga med att lämna ett betyg och en kommentar nedan!

Kokt färskpotatis med vitlök
Denna nypotatisrätt är full av vitlök, färsk dill och krämigt smör!
-
Tvätta potatisen och skär i hälften om den är större än lagom stor.
-
Skala vitlöksklyftor och skiva varje klyfta i 2-3 skivor.
-
Koka upp en stor kastrull med saltat vatten. Tillsätt potatis och vitlök.
-
Koka tills potatisen är mjuk när du sticker den med en gaffel, ca 12-14 minuter.
-
Häll av potatis & vitlök väl och lägg i en skål.
-
Rör ner smör och dill och smaka av med salt & peppar.
- Bebis färskpotatis, röd eller fingerlingar behöver inte peeling eftersom huden är så tunn!
- Om nypotatis inte finns tillgänglig, tunnskallig potatis (rött eller Yukon guld) kan hackas och användas istället!
- Dill är väldigt känslig och hela biten kan användas, även stjälkarna!
- Att koka potatis för länge kan få dem att vattnas och förhindra att smöret och örterna fastnar som de ska.
- Lägg till andra färska örter som oregano, gräslök eller persilja. Om du använder salvia eller rosmarin bör de kokas lite i smöret innan du lägger till potatisen.
- Överbliven färskpotatis kan kylas och läggas till potatissallad också!
Kalorier: 186 | Kolhydrater: 31g | Protein: 4g | Fett: 6g | Mättat fett: 4g | Kolesterol: 15mg | Natrium: 61mg | Kalium: 728mg | Fiber: 4g | Socker: 1g | Vitamin A: 175IU | C-vitamin: 34mg | Kalcium: 26mg | Järn: 1mg
Näringsinformation som tillhandahålls är en uppskattning och kommer att variera beroende på tillagningsmetoder och märken av ingredienser som används.
© SpendWithPennies.com. Innehåll och fotografier är upphovsrättsskyddade. Att dela med sig av detta recept är både uppmuntrat och uppskattat. Det är strängt förbjudet att kopiera och/eller klistra in fullständiga recept på sociala medier. Se min policy för fotoanvändning här.

