Denna kola-tårta med pinjenötter och rosmarin är en ovanlig men fantastisk konfekt. Lagren av smaks−köttigheten i nötterna, pinynoterna av rosmarin, den citrusaktiga apelsinen och sötman i kolan spelar ack så fint ihop.

Anpassad från Greg & Lucy Malouf | Suqar | Hardie Grant, 2018

Jag vet inte om dig, men jag är galen på nöttårtor. Jag gillar mandeltårtor, cashewtårtor, jordnötstårtor och definitivt pinjenötter. Du namnger det. Men roligt, för en kille som älskar nöttårtor, jag har inga andra på den här sidan. (Note to self: Få växeln i rumpan och posta lite!)

Kolafyllningen av tårtan, som egentligen är mer av en karamell, får en boost av honung och gyllene sirap, vilket ger den en rundare, rikare smak. Även om vi har listat den apelsindoftande grädden som valfri, tycker jag att kombinationen av citrus och kola är underbar. Gör dig själv en tjänst och häll på det. Du kommer att tacka mig.– David Leite

Vanliga frågor om kolatårta med pinjenötter

Hur förvarar jag pinjenötter?

Det bästa sättet att förvara pinjenötter är tätt inslagna i frysen, där de håller i upp till nio månader. Om du låter dem stå i rumstemperatur för länge kommer de att härskna.

Vad är gyllene sirap?

Lyles gyllene sirapGyllene sirap är en inverterad sockersirap som uppfanns i Storbritannien. Det populäraste och mest kända varumärket är Lyles Golden Sirup. Den är tjock som majssirap och har en härlig bärnstensfärgad färg. Det skiljer sig från andra inverterade sötningsmedel som honung och majssirap på grund av dess rika karamell- och smöriga toner.

Hur länge håller tårtan?

Tårtan håller flera dagar försiktigt inslagen i rumstemperatur. Undvik att kyla ner tårtan, eftersom kolan blir obehagligt seg.

Till sötmandelbakelsen

Till fyllningen av pinjenötskola

För den apelsindoftande krämen (valfritt)

Gör sötmandeldegen

  • Kombinera mjöl, socker, mandel och salt i skålen på en matberedare och mixa några gånger. Tillsätt smöret och pulsa några gånger till, tills blandningen ser ut som grova smulor. Oroa dig inte om det verkar lite ojämnt.
  • Ringla i ägget och pulsera sedan i 5 sekunders skurar, bara tills degen börjar klumpa ihop sig.

  • Häll ut degen på en lätt mjölad arbetsyta och använd händerna för att snabbt sammanföra den till en grov platt skiva, cirka 1 tum tjock. Slå in i plastfolie och ställ i kylen i minst 2 timmar.

  • Smörj en rektangulär tårtaform och ställ in den i kylen också.

  • Ta ut det kylda bakverket ur kylen och låt det stå i rumstemperatur i 5 till 10 minuter så att det blir mer följsamt. Kavla ut degen mellan 2 ark bakplåtspapper. Sikta efter en rektangel som är 5 cm större än din tårtaform; det behöver inte vara för snyggt.

  • Lyft upp degen på formen, tryck försiktigt in den i botten och kanterna och lämna ett överhäng. Var särskilt noga med att forma in den i de räfflade sidorna. Pricka degen överallt med en gaffel och ställ tillbaka till kylen i ytterligare 30 minuter (eller längre) innan blindgräddning.

  • Värm ugnen till 350ºF (180ºC).

  • Klä tårtskalet med folie och bakbönor eller pajvikter och blindgrädda tills kanterna är gyllene, cirka 20 minuter. Ta bort folien och bönorna och sätt tillbaka till ugnen tills de stelnat, 5 till 10 minuter till. Ta ut ur ugnen och låt vila i några minuter. Använd en vass kniv för att raka bort bakverkets överhäng och lämna en snygg kant.[lc-tip]När du bakar tårtskorpan, lägg den över en bit aluminiumfolie för att fånga upp de bitar av skorpan som kan falla av.[/lc-tip]

Gör fyllningen av pinjenötskola

  • Strö ut pinjenötterna på en kantad plåt och rosta i ugnen tills de precis börjar få färg, 5 till 7 minuter.

  • Smält smöret i en medelstor kastrull på medelvärme. Sänk värmen till låg, tillsätt socker, honung och gyllene sirap eller mörk sirap och rör om tills sockret är helt upplöst.

  • Öka värmen och låt koka upp, sänk sedan värmen igen och låt sjuda, snurra pannan då och då, tills den karamelliseras till en djup bärnstensfärgad färg, cirka 11 minuter.

  • Ta kastrullen från värmen och häll i grädden, var försiktig ifall det skvätter. Snurra för att kombinera och återgå till låg värme. Rör ner pinjenötter, hackad rosmarin, rosmarinkvist, apelsinskal och salt och ta av från värmen. Låt kolan vila i 20 minuter så att smakerna blandas.

  • Ta bort och kassera rosmarinkvisten och häll sedan ner pinjenötsblandningen i den bakverksklädda tårtformen. Placera den syrliga formen på en stor bakplåt och grädda tills fyllningen är djupt kastanjbrun, 25 till 30 minuter.

  • Lägg över formen på ett galler och låt svalna helt innan du tar upp den och serverar den. Denna tårta är sliskig i rumstemperatur och tjocknar till en fastare kola i kylen. Utsökt åt båda hållen.

Gör den apelsindoftande krämen (valfritt)

  • Kombinera grädden och mascarponen i en medelstor blandningsskål och vispa mycket försiktigt till mjuka toppar. Använd en stor sked för att försiktigt vika i apelsinskalet, marmelad och apelsinblomvatten, om du använder det, och ställ i kylen tills det behövs.
  • Servera med apelsindoftande grädde, kyld crème fraîche eller vispad grädde.

Servering: 1 skivaKalorier: 502 kcalKolhydrater: 43 gProtein: 6 gFett: 36 gMättat fett: 17 gFleromättat fett: 4 gEnkelomättat fett: 8 gTransfett: 1 gKolesterol: 89 mgNatrium: 81 mgKalium: 103 mgFiber: 1 gSocker: 29 gVitamin A: 855 IUC-vitamin: 1 mgKalcium: 45 mgJärn: 2 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2018 Greg och Lucy Malouf. Foto © 2018 Alan Benson. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Så mycket är klart: Denna kola-tårta med pinjenötter och rosmarin är nästan perfekt i teknisk mening. Varje steg är så noggrant skisserat att det är lite gissningar och slutresultatet ser exakt ut som bilden. Receptet och instruktionerna är långa på sidan, men vart och ett av de tre primära stegen kan faktiskt slutföras ganska snabbt och kan fördelas över en dag eller så, vilket gör detta mycket mindre tidsförpliktande än du kan förvänta dig för en ganska elegant dessert .

Min starkaste rekommendation är dock att avsluta den kylda tårtan med lite flingsalt. För mig var det “bingo!” ögonblick när jag strödde lite koshersalt på toppen och smakade på hur det förenade alla olika smaker. Jag antar att du kan lägga till lite mer salt i fyllningen (vilket inte heller är specificerat utöver “en nypa”), men jag tror att en skur av knapriga flingor på toppen fortfarande är den bästa vägen att gå. Jag gjorde en topping av mascarponevispad grädde med knappt en antydan till sötma (och ingen apelsinmarmelad), och det hjälpte också till att förena efterrätten som helhet och fylla i smakluckan.

Huvudnoten för det här receptet slänger ut beskrivningar som “tjock”, “intensiv”, “beroendeframkallande” och “klibbig”. Jag kanske inte håller med om helhetsintrycket av dessa ord och tycker att fyllningen är förvånansvärt lätt, förutom kanske för nötternas rikedom. Jag är inte heller säker på att “kola” är den bästa karaktäriseringen; enligt mig är honungstonerna mer dominerande.

Denna mycket rika ovanliga kola tårta med pinjenötter och rosmarin och apelsin är väl värt ansträngningen och tiden. Kombinationen av rosmarin och apelsin med rostade pinjenötter är verkligen exceptionell.

När du blindbakar degen rekommenderar jag att du placerar ett ark aluminiumfolie under det för att fånga upp eventuellt extra överhäng som kan falla av. Kolan kräver mycket tålamod och när man häller i grädden kan det verka som en katastrof men det kommer att gå ihop.

Ursprungligen publicerad 22 december 2021



Source link

Rate this post

Leave a Reply