Denna krämiga franska kycklinggryta, en variant på blanquette, är gjord med kycklingbröst, morötter, svamp, selleri, lök och en krämig sås. Det känns dekadent men är förvånansvärt dygdigt.

En blå tallrik med en portion krämig fransk kycklinggryta serverad över ris och garnerad med persilja.

Anpassad från Mardi Michels | Fransk mat för alla: Le Diner | MLM Publications, 2021

Blanquette är den typ av rätt som du kan hitta på en prix fixe-meny på en fransk bistro, en anspråkslös typ av rätt men en som du borde veta hur man gör! Blanquette hänvisar till ett ljust kött (vanligtvis kalvkött) stuvat i en vit sås, traditionellt förtjockat med en roux (mjöl och smör) och äggulor. Denna version är något förenklad genom att den inte innebär att göra en roux men den är inte mindre smakrik. Servera detta med vanligt kokt ris och garnera med färska timjanblad och persilja för en enkel, tröstande måltid som går snabbt ihop, även på en vardag.–Mardi Michels

Vanliga frågor om krämig fransk kycklinggryta

Vad ska man servera till denna kycklinggryta?

Denna krämiga franska kycklinggryta kan serveras över ris eller potatismos, eller med en korg med varma kex.

Kan jag ersätta kycklingmör eller lår med kycklingbröst?

Definitivt. Båda kommer att fungera bra här.

Krämig fransk kycklinggryta

En blå tallrik med en portion krämig fransk kycklinggryta serverad över ris och garnerad med persilja.

Den här versionen av blanquette är något förenklad genom att den inte innebär att göra en roux men den är inte mindre smakrik. Servera detta med vanligt kokt ris och garnera med färska timjanblad och persilja för en enkel, tröstande måltid som går snabbt ihop, även på en vardag.

Prep 25 minuter

kock 35 minuter

Total 1 timme

 • I en stor, djup tjock stekpanna på medelhög värme, värm oljan och smöret.

 • Tillsätt kycklingen och koka, rör om då och då, tills den precis börjar få färg på utsidan, 6 till 8 minuter.

 • Använd en hålslev och överför kycklingen till en tallrik.

 • Tillsätt morot, selleri och lök i stekpannan tillsammans med färsk timjan, en stor nypa salt och lite svartpeppar. Koka på medelvärme tills grönsakerna precis börjar mjukna, 4 till 7 minuter.

 • Släng i svampen och koka tills de börjar få färg och släpper saften, 4 till 6 minuter.

 • Strö mjölet över grönsakerna och rör om tills de är helt täckta.

 • Häll i 1 dl fond och koka tills vätskan börjar tjockna, cirka 15 sekunder.

 • Lägg tillbaka kycklingen i stekpannan, häll sedan i resten av fonden och höj värmen till hög. Låt blandningen koka upp.

 • När blandningen bubblar, minska värmen till medel-låg och låt sjuda tills vätskan har reducerats och tjocknat, 10 till 15 minuter. Det ska se ut som en lite vattnig gryta vid det här laget.

 • Sänk värmen till låg och tillsätt grädden. Rör om och koka på låg värme tills önskad såskonsistens uppnås.

 • Smaka av med salt och peppar och strö över färska örter till servering.

Servering: 1delKalorier: 255kcal (13 %)Kolhydrater: 10g (3%)Protein: 28g (56 %)Fett: 11g (17 %)Mättat fett: 5g (31 %)Fleromättat fett: 1gEnkelomättat fett: 4gTransfett: 1gKolesterol: 91mg (30 %)Natrium: 177mg (8%)Kalium: 760mg (22 %)Fiber: 1g (4 %)Socker: 2g (2 %)Vitamin A: 3673IU (73 %)C-vitamin: 5mg (6 %)Kalcium: 36mg (4 %)Järn: 1mg (6 %)

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.

Recepttestares recensioner

Ursprungligen publicerad 24 mars 2022

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.Source link

Rate this post

Leave a Reply