Det här receptet på krämig potatissoppa är en mysig måltid som alla kan bemästra!
Fyllande, smakrik och lätt att göra, krämig potatissoppa är laddad med läckra ingredienser som bacon och skarp cheddarost. Den lovar att jaga bort all frossa!

Mysig & krämig potatissoppa!
- Budgetvänligt och rejäl, denna soppa är en fantastisk måltid till lunch eller middag.
- Enkelt och klart på några minuter med potatis och andra ingredienser jag alltid har till hands (som lök, mjöl, mjölk och buljong).
- Potatissoppa är ett bra sätt att använda överblivet kött och grönsaker. Det är också ett bra recept för att få vegoresistenta barn (eller vuxna) att prova nya!
- Gör den i förväg och servera den hela veckan.
- Detta är den perfekta grytsoppan, håll den varm i en crockpot eller slow cooker. Ställ ut skålar med tillägg (se nedan) och låt alla skapa sitt eget soppamästerverk!

Ingredienser till potatissoppa
Potatisar – Alla spuds duger, men Yukon guld eller röd potatis har en krämigare konsistens och gör den bästa soppan. Lämna lite av huden på för en rustik look och lite extra fiber!
Rödbrun potatis kan användas men de tenderar att vara lite mer grynig i konsistensen och kommer att ändra soppans smöriga konsistens något. Var noga med att skala rosor eftersom huden är seg.
Bacon – Stek den färsk i detta recept istället för att använda förpackade baconbitar. Baconfett ger en fantastisk rökig smak till löken!
Mejeri – Hoppa över den tunga grädden, potatis ger bra konsistens till denna soppa så bara lite mjölk och kycklingbuljong är allt som behövs. Gräddfil ger lite syrlig smak (grekisk yoghurt kan ersättas).
Tillägg – Rör ner dessa eller låt alla lägga till sina egna. Prova kokt strimlad kyckling, cheddarost, en mexikansk ostblandning, gräslök eller salladslök, tärnad skinka, kokt mald italiensk korv eller en påse blandade grönsaker.




Hur man gör krämig potatissoppa
- Koka bacon: Knacka baconet i en holländsk ugn eller stor kastrull. Avsätta.
- Koka lök: Koka löken i baconfettet enligt receptet nedan.
- Sjud potatis: Tillsätt vätskan under vispning tills den är slät. Rör ner potatisen och låt puttra tills gaffeln är mjuk.
- Mosa eller blanda: Mosa potatis i grytan tills soppan är krämig (eller lämna några bitar intakta). Du kan blanda den med en stavmixer om du vill ha en slätare soppa.
- Säsong: Rör ner ost, gräddfil, gräslök och baconbitar.
Proffstips för potatissoppa
- Röd potatis eller Yukon guld ger den bästa konsistensen till denna soppa.
- För att tjockna soppan vidare, gör en uppslamning genom att kombinera ett förhållande 1:1 av kallt vatten och majsstärkelse i en skål. Blanda väl och tillsätt sakta i grytan med sjudande soppa under vispning för att nå önskad konsistens.
- Soppor med mejeriprodukter fryser inte bra eftersom de kan ändra konsistens. Om du fryser in den här soppan, frys in den innan du lägger till den extra gräddfilen. Värm långsamt på medel-låg värme så att mjölken inte svävar ihop.
- Överbliven soppa kan förvaras i en lufttät behållare i kylen i upp till 5 dagar.
Fler mysiga soppor vi älskar
Älskade din familj denna krämiga potatissoppa? Lämna ett betyg och en kommentar nedan!

Krämig potatissoppa
Denna krämiga & mysiga potatissoppa är tröstmat i en skål!
-
Koka bacon i en soppgryta på medelvärme tills det blir knaprigt och brunt. Sila av baconet på en hushållspappersklädd plåt. Låt baconfettet ligga kvar i grytan.
-
Tillsätt löken och koka tills de börjar mjukna, ca 5 minuter. Tillsätt vitlök och koka i ytterligare en minut tills den doftar.
-
Strö i mjölet och vispa ihop. Blandningen blir tjock.
-
Vispa långsamt i kycklingfond och mjölk tills blandningen är slät och inga klumpar kvarstår.
-
Lägg i potatisen och sänk värmen till medel-låg. Låt potatisen koka försiktigt, rör om då och då tills den är mjuk. Se till att blandningen inte kokar eftersom mjölken kan brännas.
-
När potatisen är mjuk, använd en potatisstöt för att försiktigt mosa lite av potatisen för att skapa en krämig konsistens.
-
Rör ner riven ost, gräddfil, gräslök och knaperstekt bacon. Smaka av och krydda med önskad mängd kosher salt och peppar.
Yukon guldpotatis är ett annat bra val i detta recept. Rödbrun potatis har en mer grynig konsistens och kommer att ändra konsistensen på soppan något.
Du kan mosa potatisen eller blanda lite av den med en stavmixer för att få en krämig konsistens.
Förvara potatissoppa i en täckt behållare i kylen i upp till 3-4 dagar. Värm på spishällen eller i mikron.
Kalorier: 484,87 | Kolhydrater: 55,69g | Protein: 20.02g | Fett: 20,88g | Mättat fett: 12.03g | Kolesterol: 60,41mg | Natrium: 464,61mg | Kalium: 1419,29mg | Fiber: 4,36g | Socker: 12,64g | Vitamin A: 784,52IU | C-vitamin: 23.41mg | Kalcium: 408,04mg | Järn: 2,56mg
Näringsinformation som tillhandahålls är en uppskattning och kommer att variera beroende på tillagningsmetoder och märken av ingredienser som används.
© SpendWithPennies.com. Innehåll och fotografier är upphovsrättsskyddade. Att dela med sig av detta recept är både uppmuntrat och uppskattat. Det är strängt förbjudet att kopiera och/eller klistra in fullständiga recept på sociala medier. Se min policy för fotoanvändning här.



