Denna krämiga svampsoppa, gjord på bara svamp, lök, vitlök, timjan och grönsaksfond, är enkel, hälsosam och kan lätt göras vegan. Avslutad med en snurra yoghurt och ett stänk hasselnötter, är det också oerhört tröstande.

Denna tröstande, krämiga svampsoppa är lätt att göra och kräver bara några få ingredienser, vilket säkerställer att svampens jordnära och rustika charm sticker ut på ett enormt sätt. Det betyder att du noga vill välja ut de färskaste och mest robusta smaksatta svamparna du kan hitta, kanske en blandning av billigare sorter med en liten handfull dyrare shiitakes eller vildsvampar. En klick yoghurt ger den här soppan en liten anstrykning även om receptet lätt kan göras veganskt med hjälp av icke-mejeriyoghurt eller mycket mer överseende med tung grädde.–Angie Zoobkoff

VILKEN SLAGS SVAMP SKA JAG ANVÄNDA I SOPPA?

Det här receptet är så tillmötesgående med vilka svampar du kan välja, att du kan gå vild här (det var en ordlek, verkligen…). Du kan använda alla vanliga saker – baby Bellas, cremini, vit knapp eller en blandning. Men du kan också lägga till några specialsvampar om du har dem. Några shiitakes, en stor fet lejonman, en näve kastanjer eller kantareller ger så mycket mer umami till din skål.

Du kan till och med prova att rekonstituera några snygga torkade svampar. Du får mer smak och mer umami. Och en riktigt bra tryffelolja kan användas istället för olivoljan om du gillar den där svampen bland oss.

  • Värm en klick olja i en stor kastrull på medelvärme. Häll i lök och en nypa salt och koka i 5 minuter. Tillsätt vitlök och koka tills löken mjuknar, 2 till 5 minuter till.

  • Rör ner svamp, 2 tsk timjan och lite peppar. Täck över och koka, rör om då och då, tills svampen mjuknat, cirka 10 minuter. Häll i buljong och låt koka upp, sänk sedan värmen till medel-låg och låt sjuda försiktigt i 20 till 25 minuter.

  • Ta kastrullen från värmen, rör ner yoghurt och låt soppan svalna något. Häll försiktigt blandningen i en mixer, arbeta i omgångar om det behövs, och puré tills den är slät eller använd helt enkelt en stavmixer. Lägg tillbaka den blandade soppan i kastrullen och värm på låg värme. Smaka av och justera krydda om så önskas, tillsätt mer salt, peppar eller timjan.

  • Innan servering, ringla soppa med lite extra yoghurt och olivolja och strö över hasselnötter, om så önskas.

Läckert Ella Den växtbaserade kokboken

Anpassad från

Läckert Ella Den växtbaserade kokboken

Köp på Amazon

Servering: 1 serveringKalorier: 100 kcalKolhydrater: 20 gProtein: 5 gFett: 1 gMättat fett: 1 gFleromättat fett: 1 gEnkelomättat fett: 1 gKolesterol: 1 mgNatrium: 1023 mgKalium: 668 mgFiber: 6 gSocker: 8 gVitamin A: 557 IUC-vitamin: 3 mgKalcium: 32 mgJärn: 1 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2019 Ella Woodward. Foto © Hoddrer & Stoughton Nassima Rothacker. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Det här är en enkel och god vintersoppa. Jag gjorde min med enkla svampar i mataffären – baby Bellas – men kan föreställa mig att du kan höja smaken ännu mer genom att använda en mängd olika svampar. Detta ger en lätt vegetarisk lunch eller middag men kan också serveras som förrätt för underhållande sällskap.

En enkel vardagssoppa med gott om plats för att vara snygg. Även om jag skulle leka med smakprofilen när jag gör den igen (jag kommer att använda mindre timjan och mer vegetabiliskt buljongpulver), ger soppan en krämig tröstande skål med väldigt lite krångel.

Om jag ville ta mer tid skulle jag bryna löken lite mer för att utveckla smakerna eller kanske till och med ersätta schalottenlök. Jag använde en blandning av knapp och cremini (inget exotiskt) och en mängd olika finish när jag serverade detta till 2 efterföljande måltider. Först serverade jag den med lite hackade rostade macadamianötter och en liten klick god EVOO, och ett stänk rökt maldensalt. Vi tyckte det var trevligt men timjan kom fram som för dominerande.

När jag värmde upp den nästa dag (den led inte alls av att kylas över natten), använde jag en klick yoghurt och några droppar mycket speciell balsamico plus macadamianötter (hasselnötter hade varit lika trevligt men jag använde det jag hade på hand). Jag gillade den lätta syran och fruktigheten i balsamico men timjanen var fortfarande för stark och att reducera den är en enkel lösning.

Om du har yoghurt ger den en fin syrlig ton, men du kan också gå med crème frȃiche. Jag stekte också ett par skivade champinjoner att strö på toppen med min andra portion och det var väldigt trevligt och lätt att göra. Du kan uppgradera detta till ett cocktailparty genom att stänka lite konjak på skivorna när du avslutar dem i en panna, och toppa varje servering i en liten espressokopp eller mugg. Jag undrar alltid varför jag inte gör svampsoppa oftare när jag äter ute.

Det här var riktigt gott och riktigt hälsosamt. Det är en sällsynt sak när du får kryssa i båda rutorna!

Hasselnötterna och olivoljan gjorde det åt mig. Utan dessa tillägg tvivlar jag på att jag skulle göra det igen. (Även om du alltid kan ersätta grädde i stället för yoghurt, vilket jag tror skulle göra den ännu mer läcker – fastän mer kaloririk! Dessutom skulle en strö cayennepeppar vara bra om du gillar lite värme.

Jag använde ekologisk kastanjesvamp. Den behövde goda mängder salt och peppar, så jag skulle föreslå att du provsmakar innan servering. Den är avsevärt förbättrad med rostade hasselnötter och olivolja. Jag använde en pepprig extra virgin olivolja som verkligen verkade fungera med den här soppan, vilket gjorde att soppan steg till nästa nivå. Ofta kanske man väljer att inte bry sig om de ytterligare förslagen i ett recept men jag tycker verkligen att de borde ingå.

Den här soppan kom vid den perfekta tidpunkten, medan vädret fortfarande var tillräckligt kyligt för att en varm soppa skulle vara mest attraktiv och när jag alltid får hosta i slutet av vintern blev jag sugen på en rejäl soppa.

Lätt att fixa med många smaker. Och, som en extra fördel, köttfri till mina fastemåltider. Jag provade den med en klick olivolja men inte de rostade hasselnötterna och tyckte att det var helt lagom utan olivoljan.

Detta är en fantastisk snabb svampälskaresoppa. Aromaterna är ganska subtila – timjan är perfekt i detta – lämnar väldigt lite mellan dig och den jordnära svampsmaken. Med hjälp av min stavmixer bearbetade jag soppan tills den var helt, helt slät. Resultatet blev en väldigt krämig men lätt soppa som lätt går ner.

Crimini, portobello och shiitakesvamp gjorde en grå soppa – inte så smashing i den estetiska avdelningen. Klippor yoghurt, olivolja och rostade hasselnötter gjorde det snyggt.

Ursprungligen publicerad 27 september 2021Source link

Rate this post

Leave a Reply