Krispig kyckling med citron och kapris är en klassisk kombination av smaker. Den är gjord av kycklinglår med ben och skinn, den är snabb att laga och ganska billig. Syrlig och ljus, den här rätten är också paleo- och glutenfri.

Anpassad från Ciarra Colacino | Den sparsamma Paleo-kokboken | Page Street Publishing, 2021

Kyckling verkar vara proteinet folk älskar att hata. Det har kallats tråkigt, intetsägande, för dyrt (för de benfria, skinnfria varianterna) och “grovt” när du måste bryta ner hela fågeln själv. Aj. Kan inte en fågel ta en paus? Jag menar, tänk på ett protein som är lika beroende av som kyckling. Har du gäster på middag? Kyckling. Utmattad efter en lång dag? Kyckling. På en budget? Kyckling. Låt oss inse det, kyckling är proteinvärldens vaniljglass. Det är det tomma blad vi inte kan komma ifrån. Så omfamna det genom att göra det bästa av varje fågel. När allt kommer omkring, kycklingrullar från måltid till måltid bättre än något annat protein. Att vara “vanilj” har sina fördelar.–Ciarra Colacino

För husets kryddblandning

Gör husets kryddblandning

  • I en liten skål, kombinera vitlökspulver, lökpulver, svartpeppar och cayennepeppar. Eventuell överbliven krydda kan förvaras i en lufttät behållare i rumstemperatur.

Gör den krispiga kycklingen

  • Värm ugnen till 375°F (190°C).

  • Skär bort överflödigt fett eller hängande skinn från kycklinglåren. Krydda skinnsidan av låren med House Seasoning Blend och koshersalt.

  • Ställ in en gjutjärnspanna (eller en annan ugnssäker stekpanna) på medelhög värme och tillsätt olivoljan. Lägg till kycklingen i stekpannan med skinnsidan nedåt, lämna cirka 25 mm utrymme mellan varje lår. Vid behov, arbeta i omgångar. Om du försöker bryna alla bitar på en gång i en panna som är för liten kommer temperaturen på pannan att sjunka snabbt, ångande låren i stället för att bränna dem.
  • Bryn kycklingen tills den är gyllene, cirka 3 minuter, flytta över till en tallrik och stek den andra omgången, om det behövs.

  • Lägg tillbaka all kyckling i stekpannan med skinnsidan upp och skjut in stekpannan i ugnen. Stek tills kycklingen är genomstekt och registrerar en innertemperatur av 165°F (74°C), 25 till 30 minuter.
  • Ta ut kastrullen från ugnen, strö kycklingen med kapris och persilja. Pressa citronhalvorna över kycklingen och arrangera sedan citronskivorna i stekpannan med kycklingen.

  • Häll pannsaften över kycklingen och servera direkt från stekpannan.

*Vad är kapris?

Kapris är de gröna, omogna blomknopparna av kaprisbusken, även känd som Flindersrosen. De små små knopparna är inlagda och används som pickles eller oliver. De har en salt, saltaktig smak och ger massor av smak till en maträtt.
Om du inte kan hitta dem kan du använda oliver (helst gröna) i stället för dem. Skär bara upp dem i små bitar så märker du aldrig den skillnaden. Pickles kan användas men de har ofta en sötma som kapris och oliver inte har.

Servering: 1 serveringKalorier: 987 kcalKolhydrater: 5 gProtein: 63 gFett: 78 gMättat fett: 19 gFleromättat fett: 15 gEnkelomättat fett: 37 gTransfett: 1 gKolesterol: 378 mgNatrium: 937 mgKalium: 874 mgFiber: 2 gSocker: 1 gVitamin A: 621 IUC-vitamin: 4 mgKalcium: 82 mgJärn: 4 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2021 Ciarra Colacino. Foto © 2021 Rachael Bryant. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Den här krispiga kycklingen med citron och kapris var snabb, enkel och god nog för en familjemiddag på vardagskvällen, men med ett par små justeringar blev det något härligt sällskapsvärt. Efter 30 minuters rostning slängde jag in citronskivorna i stekpannan och lät den stå i ugnen i ytterligare 7 minuter så att citronskivorna kunde få lite karamellisering på dem. Efter att ha tagit ut stekpannan från ugnen hade citronskivorna fått lite färg och gav lätt upp saften.

krispiga-kyckling-citron-kapris-bloys

Jag flyttade sedan kycklingen till ett fat, slog på en brännare och avglaserade alla de läckra Maillard-brynade bitarna som fastnat i botten av stekpannan med 1/2 kopp sauvignon blanc och 1/4 kopp kycklingfond. Jag hällde den slurpiga, avglaserade pannsaften över kycklingen. Jag serverade den med rostad mosad blomkål men om jag skulle servera den till sällskap skulle jag definitivt servera den med rispilaff eller risotto eller denna farrosallad. Jag tror att sötman i butternutsquashen skulle vara fantastisk med den pikanta syrligheten från citron och kapris.

Jag tror inte heller att det skulle skada att dubbla kryddblandningen och krydda både skinnsidan och undersidan också. Jag menar, varför inte få extra smak där du kan?

Det här receptet är en vinnare! Det var snabbt, enkelt och riktigt gott. Det behövs bara några få ingredienser, och det är ingredienser som jag vanligtvis har till hands. Om du är ett fan av kapris som jag, kanske du vill dubbla mängden. Medan kycklingen gräddades kunde jag städa och ta ett glas vin och middagen var klar på en timme.

frasig-kyckling-citron-kapris-jeanne-s

Jag hade redan en blandad grönsallad redo att servera till kycklingen, men ris hade också varit ett trevligt tillbehör. Jag serverade den med en fin, kyld Chardonnay. Det här receptet kommer definitivt att vara på min huvudrotation. Det skulle tjäna 2-4 beroende på ätare och sidor. I min familj tjänade det bara 2.

Jag älskar alla enkla kycklingrecept som innehåller citron och kapris så detta var ett enkelt test för mig. Det är verkligen ett lätt veckodagsrecept. Kycklingen tillagas perfekt även om jag önskar att skinnet var mer krispigt. Jag undrar om det hade hjälpt att bryna den längre i stekpannan.

Min sista kommentar är att jag tror att det behövs mer kapris. Det kräver 1 tesked, jag tillsatte 2 matskedar och kände att det gav den lämpliga kaprissmaken. Såsen i botten av pannan var verkligen utsökt. Jag hällde den också över rispilaffen som jag gjorde till den här. Jag fick ut 4 portioner av denna och serverade den med parmesan rostad broccoli och rispilaff.

Denna krispiga kyckling med citron och kapris är en mycket god liten rätt, som en piccata men utan den mustiga såsen. Jag gillar att luftkyla min kyckling i kylen en stund för att torka ut skinnet så att det blir bättre.

Jag kryddade låren med husets krydda medan den svalnade, så det hjälpte till att torka ut huden och absorberas av köttet. Skalet var krispigt, kycklingen mör och fuktig, och överlag en mycket tillfredsställande rätt. Serveras med rostad krossad potatis.

Ugnsstekt kyckling med ben är mitt favoritfågel, och jag är förtjust i förberedelser för allt kött som börjar på spisen och slutar i ugnen, så det här receptet på krispig kyckling med citron och kapris ropade på mig. Den höll sitt löfte. Dessa är snabba att förbereda, lätta att laga och lämnar inte många saker att städa upp. Åh, de smakar också jättegott.

Ursprungligen publicerad 31 oktober 2021Source link

Rate this post

Leave a Reply