Dessa Italienska bräserade kronärtskockor med vitlök och timjan kokas långsamt i olivolja tills de är mjuka och genomsyrade av vitlök. Så här tillagar du dem och skapar en imponerande vårrätt.

Bräserade kronärtskockor på runda tallrikar med vitlök och timjankvistar och rivna brödbitar vid sidan av.

Anpassad från Gourmet | Gourmet italienska | Houghton Mifflin Harcourt, 2012

Ett överflöd av kronärtskockor på marknaderna är synonymt med våren i Rom. Även om romarna har många sätt att koka ihop denna belöning kallas carciofi alla romana (Roman-style kronärtskockor) – vi är förtjusta i denna långsamma bräsning, som ger kronärtskockorna en subtil antydan av vitlök.–The Editors of Gourmet


Varför våra testare älskade detta

Det finns en hel massa anledningar till att våra recepttestare älskade dessa italienska kronärtskockor. Sofia R. gladde sig över att ”receptet var mycket lätt att följaoch den förberedelserna gick ganska snabbt.

Kristin C. anslöt sig till sin kommentar, “A enkelt och rustikt sätt att laga kronärtskockorvilket resulterar i en ömt hjärta med ytterblad perfekta att doppa.

Anteckningar om ingredienser

Ingredienser för bräserade kronärtskockor - kronärtskockor, persilja, timjan, citron, vitlök, olja och vatten.
 • kronärtskockor –Välj medelstora kronärtskockor som väger 6 till 8 uns vardera. Genom att använda chokes av samma storlek säkerställer du att alla tillagas till samma mörhet.
 • Olivolja--Använd den bästa olivoljan du har för att bräsera dessa kronärtskockor, eftersom smaken av den kommer att märkas i den färdiga rätten.
 • knaprigt bröd–Använd ett knaprigt hantverksbröd eller baguette för att doppa i de överblivna bräseringsjuicerna.

Hur man gör detta recept

En skål med citronvatten med en halverad citron på sidan och två kronärtskockor i en skål med citronvatten med en enda kronärtskocka bredvid en sked.
 1. Halvera citronen och pressa saften i en skål med kallt vatten.
 2. Skär bort topparna från kronärtskockorna och gröp ut den luddiga choken från mitten. Förvara de förberedda kronärtskockorna i citronvattnet tills du ska laga mat.
Sex kronärtskockor fyllda med persilja och sex kronärtskockor i en gryta med vitlök och timjan.
 1. Fyll mitten av varje kronärtskocka med tre persiljekvistar.
 2. Värm 1/4 kopp olivolja i en stor gryta på medelvärme. Tillsätt 1/4 kopp vatten och arrangera kronärtskockorna i ett enda lager. Strö över vitlök och timjan och smaka av med salt och peppar.
Sex bräserade kronärtskockor i en röd gryta och en person som rör om pannsaft från grytan.
 1. Täck grytan och bräsera kronärtskockorna, vänd då och då, tills de är mjuka och brynt i fläckar. Använd en hålslev för att överföra kronärtskockorna, vitlöken och timjan till ett fat.
 2. Tillsätt 3/4 kopp vatten i grytan. Låt sjuda och koka, rör upp eventuella brynta bitar, i 1 minut.
En person som använder en gaffel för att mosa vitlök till pannsaft i en liten skål.
 1. Sila pannsaften i en medelstor skål. Smaka av med salt och tillsätt en matsked olja. Pressa i två vitlöksklyftor och mosa vitlöken i saften med en gaffel.
 2. Servera kronärtskockorna med extra pannsaft, vitlöksklyftor och knaprigt bröd för doppning.

Vanliga frågor om recept

Hur väljer jag kronärtskockor?

När du står på bondemarknaden eller mataffären och funderar på vilka taggiga, taggiga, spetsiga kronärtskockor du ska välja, leta efter dem vars löv är tätt stängda och bildar täta, kompakta huvuden. Passera alla vars löv är utspridda åt alla håll. Själva bladen borde vara gröna; alla nyanser av lila är bra, men bortse från alla med brunaktiga nyanser.

Ta upp kronärtskockan och känn på den. Vegan borde kännas tung i handen. Och var säker på att detta är en av de saker som du, som med många saker i livet, kommer att lära känna och lära dig och uppskatta med erfarenhet.

Hur äter man en kronärtskocka?

För dessa bräserade kronärtskockor i italiensk stil kan du dra av de yttre bladen och doppa dem i brässåsen. Dra löven genom dina tänder för att ta bort den mjuka pulpiga delen vid basen och kassera sedan resten av bladet. Det mjuka centret, eller hjärtat, är helt ätbart och kan även doppas i såsen.

Hur vet jag när en kronärtskocka är färdigkokt?

Stick in spetsen på en vass kniv där stjälken möter bladen. När den är genomstekt ska kniven lätt glida in och köttet på kronärtskockan ska vara mört.

När är kronärtskockasäsongen?

Kronärtskockor har två högsäsonger, en från mars till juni och sedan igen från september till oktober. De är rikligast under våren.

Vilken typ av vin passar bäst till bräserade kronärtskockor?

Carciofi kan vara lite knepigt att para ihop med vin. Detta kan tillskrivas närvaron av en organisk syra känd som cynarin, som spelar ett spratt på din smakuppfattning och gör att i stort sett allt verkar konstigt sött för en kort stund.

Det är en slump som har fått kronärtskockor till termen “vinsyndare”, även om det inte är att säga att du behöver bota och undvika vin med din karciofi. Du behöver bara välja det lite mer noggrant än vanligt.

Ett torrt vitt vin gör vanligtvis susen, oavsett om det är en Sauvignon blanc, en Chenin blanc eller en Vouvray. Om du vill hålla fast vid något italienskt, finns det Villa Simone Frascati. Det är det klassiska vita i regionen Lazio, som omger Rom. Den är lätt, uppfriskande och aromatisk.

Hjälpfulla tips

 • Om du tycker att det är knepigt att ösa ur choken samtidigt som du håller kronärtskockan intakt kan du skiva kronärtskockorna på längden och ösa ur choken. Om du gör detta, börja kontrollera att dina kronärtskockor är klara efter 20 minuter.
 • Det här receptet är lämpligt för mejerifri och vegansk kost.
En bräserad kronärtskocka på en rund tallrik med ett par vitlöksklyftor, en timjankvist och en brödbit vid sidan av.

Fler bra recept på kronärtskocka

☞ Om du gör det här receptet, eller någon annan maträtt på LC, överväg lämnar en recensiona stjärnbetygoch ditt bästa Foto i kommentarerna nedan. Jag älskar att höra från dig.–David

Kronärtskockor i italiensk stil ~ Carciofi

Bräserade kronärtskockor på runda tallrikar med vitlök och timjankvistar och rivna brödbitar vid sidan av.

Dessa italienska bräserade kronärtskockor med vitlök och timjan kokas långsamt i olivolja tills de är mjuka och genomsyrade av vitlök. Så här tillagar du dem och skapar en imponerande vårrätt.

Prep 25 minuter

kock 40 minuter

Total 1 timme 5 minuter

 • Fyll en stor skål med kallt vatten och pressa ner citronhalvorna i skålen.

 • Arbeta med 1 kronärtskocka åt gången, skär av och kassera den översta tum av kronärtskockan.

 • Använd fingertopparna och dra försiktigt eller bänd upp bladen för att avslöja mitten av kronärtskockan. Använd en sked (eller en melon baller eller a grapefruktsked med spetsiga spetsar), gröp ur alla vassa löv och den luddiga choken inifrån kronärtskockan.

  Du letar, under alla dessa spetsiga spetsar och ludd, efter det som kallas kronärtskockshjärtat. Om stjälken på kronärtskockan fortfarande sitter fast, använd en kniv för att trimma den.

 • Lägg kronärtskockan i skålen med citronvatten. Upprepa med de återstående kronärtskockorna. (De klippta kronärtskockorna kan förvaras kylda i citronvatten i upp till 8 timmar.)

 • Ta bort kronärtskockorna från vattnet. Tryck in 3 persiljekvistar i mitten av varje.

 • Värm 1/4 kopp olivolja i en gryta på medelvärme tills den skimrar, tillsätt sedan kronärtskockorna, timjankvistarna, vitlöken, 1/4 dl vatten, 1/2 tsk salt och svartpeppar.
 • Täck krukan och bräsera kronärtskockorna, vänd då och då, tills de är brynade i fläckar och basen av varje kronärtskocka – där stjälken möter bladen – är mör när de sticks igenom med en kniv, cirka 35 minuter.

 • Använd en hålslev och ta bort kronärtskockorna, timjan och vitlöken på ett fat. Tillsätt resterande 3/4 dl vatten i grytan och låt koka upp. Koka på hög värme, rör om och skrapa upp eventuella bruna bitar, i 1 minut.

 • Häll de avglaserade pannjuicerna (de blir mörka) i en liten skål och rör ner den extra jungfruoljan och den återstående 1/2 tsk salt. Pressa ner fruktköttet från 2 av vitlöksklyftorna i juicerna och mosa dem i såsen med hjälp av pinnarna på en gaffel.

 • Dela de bräserade kronärtskockorna och eventuellt resterande vitlöksklyftor mellan 6 tallrikar och ringla över såsen. Vitlöksklyftorna kan skalas och bredas på knaprigt bröd.

 1. Förbereda kronärtskockorna –Om du tycker att det är knepigt att ösa ur choken samtidigt som du håller kronärtskockan intakt kan du skiva kronärtskockorna på längden och ösa ur choken. Om du gör detta, börja kontrollera att dina kronärtskockor är klara efter 20 minuter.
 2. Diet-Detta recept är lämpligt för mejerifri och vegansk kost.

Servering: 1kronärtskockaKalorier: 175kcal (9 %)Kolhydrater: 17g (6 %)Protein: 5g (10 %)Fett: 12g (18 %)Mättat fett: 2g (13 %)Fleromättat fett: 1gEnkelomättat fett: 8gNatrium: 513mg (22 %)Kalium: 543mg (16 %)Fiber: 8g (33 %)Socker: 2g (2 %)Vitamin A: 338IU (7 %)C-vitamin: 32mg (39 %)Kalcium: 81mg (8%)Järn: 2mg (11 %)

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.

Recepttestares recensioner

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.


Source link
Rate this post

Leave a Reply