Denna kryddade lönnpekannötpaj med stjärnanis, från Melissa Clark, använder en snygg teknik för att förstärka lönnsmaken. En infusion av kryddor från stjärnanis ger en träig värme till den söta, karamellaktiga fyllningen och krispiga pekannötterna.

Jag tänkte aldrig på att puttra ner lönnsirap tills den blir tjock, trögflytande och extremt lönnig tills jag gjorde Bill Yosses’ lönnglassrecept. Yosses, konditorn på Vita huset och en god vän till mig (vi skrev en kokbok tillsammans), minskar sirapen för att eliminera så mycket av vattnet som möjligt, vilket ger den mjukaste, silkeslenaste texturerade glassen man kan tänka sig, med en intensiv lönnsmak. Han rekommenderar också att reducera lönnsirap för alla recept där du vill ha en extremt levande lönnkaraktär.

Efter att ha provat hans fantastiska glassrecept började jag fundera på vad mer som skulle kunna dra nytta av minskad lönnsiraps djupa karamellsötma och kom på ett recept på pekannötspaj. Problemet med de flesta lönnpekannötspajer är att lönnen blir blyg och tyst i sällskap med alla dessa självsäker rostade nötter. Att puttra ner sirapen, hoppades jag, skulle hjälpa den att hålla sig. Så jag provade det och det fungerade vackert, med den söta lönnen i perfekt balans med de nötiga pekannötterna. Det blev min go-to pecan pie-teknik i flera år.

Sedan en Thanksgiving bestämde jag mig för att lägga till ett lager av komplexitet till pekannötspajen genom att ingjuta hela kryddor i lönnsirapen medan den puttrade. Jag valde stjärnanis för att jag trodde att den skarpa, träiga fänkålssmaken skulle ge en oväntad nyans till den klassiska kombinationen av lönn och nötter. Det var precis vad som hände.— Melissa Clark

Vanliga frågor om kryddad lönnpekannöt med stjärnanis

Vad kan jag ersätta pekannötterna i kryddad lönnpekannötpaj?

Inte delvis för pekannötter? Rostade cashewnötter skulle vara en riktigt fin, smörig, mjuk ersättning för pekannötterna.

Kan jag lämna stjärnanisen ur min kryddade lönnpekannötspaj?

Om du vill hoppa över stjärnanisen, gå direkt. Du kommer att sitta kvar med en fantastisk, enklare och mer traditionell paj med en utmärkt, djup lönnsmak. Du kan också byta ut den mot ett par kanelstänger.

Vilken typ av lönnsirap ska jag använda i min kryddade lönnpekannötpaj?

Om du kan få lönnsirap av klass B, som har en fylligare, rikare smak än de vanliga klass A-sakerna, blir din paj ännu mer lönnig. Det är vad Melissa Clark använder.

Kan jag lägga till något annat till min kryddade lönnpekannötspaj?

Ringla lite smält extra-bitter (72 procent) choklad över hela toppen av pajen. Det hjälper till att skära ner sötman och tillsätter choklad, vilket aldrig skadar någonting.

Till pekannötspajfyllningen

Gör skorpan

  • I en matberedare, pulsa kort samman mjöl och salt. Tillsätt smöret och pulsera tills blandningen bildar bitar av limabönstorlek, kanske tre till fem 1-sekundspulser. Tillsätt isvattnet, 1 matsked i taget, och pulsera tills blandningen är precis tillräckligt fuktig för att hålla ihop.
  • Forma degen till en boll, linda in den med plast och platta ut den till en skiva. Kyl i minst 1 timme eller upp till 1 vecka innan den kavlas ut och gräddas. (Du kan frysa degen i upp till 4 månader.)

  • På en lätt mjölad yta, kavla ut pajskalet till en 12-tums cirkel. Överför skorpan till en 9-tums pajplatta. Vik över eventuell överflödig deg och pressa sedan ihop så dekorativt du kan.
  • Nagga över hela skorpan med en gaffel. Frys skorpan i 15 minuter eller kyl i 30 minuter.

  • Värm ugnen till 400°F (204°C).

  • Täck skalet med aluminiumfolie och fyll med pajvikter (du kan använda pennies, ris eller torkade bönor för detta; jag använder pennies). Grädda i 20 minuter; ta bort folien och vikterna och grädda tills de är ljust gyllene, ca 5 minuter till. Kyl på galler tills det behövs.

Gör pekannötspajfyllningen

  • Koka upp lönnsirap, socker och stjärnanis i en medelstor kastrull på medelhög värme. Låt sjuda och koka tills blandningen är väldigt tjock, allt socker har löst sig och sirapen mäter 1 kopp, 15 till 20 minuter. Ta av från värmen och låt stå i 1 timme så att anisen drar in sig.

  • Medan sirapen drar, rosta nötterna. Värm ugnen till 325°F (163°C). Bred ut pekannötterna på en plåt och rosta dem i ugnen tills de börjar dofta nötigt, cirka 12 minuter. Flytta till ett galler för att svalna.

  • Ta bort stjärnanisen från sirapen. Värm sirapen om det behövs för att göra den hällbar men inte varm (du kan stoppa den i mikrovågsugnen i några sekunder om du har flyttat den till en måttbägare). I en medelstor skål, vispa ihop sirapsblandningen, ägg, smält smör, rom och salt. Vik i pekannötshalvorna.

  • Lägg skorpan på en folieklädd kantad bakplåt och häll sedan fyllningen i skorpan. Grädda tills pekannötspajen är fast vid beröring men vibrerar något när den flyttas, 35 till 40 minuter. Låt svalna till rumstemperatur innan servering med vispad crème fraîche.

Servering: 1 serveringKalorier: 618 kcalKolhydrater: 59 gProtein: 7 gFett: 40 gMättat fett: 15 gFleromättat fett: 7 gEnkelomättat fett: 16 gTransfett: 1 gKolesterol: 123 mgNatrium: 179 mgKalium: 263 mgFiber: 3 gSocker: 38 gVitamin A: 740 IUC-vitamin: 1 mgKalcium: 89 mgJärn: 2 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2011 Melissa Clark. Foto © 2011 Andrew Scrivani. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Melissa Clark har rätt. Koka detta nu. Den här pekannötspajen är inte så söt som pekannötspaj kan vara, men det är definitivt inte heller en anständig paj. Nedkokt lönnsirap, stjärnanis (jag tror att du kan ersätta några kanelstänger om du är lakritsmotståndig) och mörk rom kombineras för en komplexitet som vanlig majssirap aldrig skulle kunna matcha.

Jag stötte på en liten hicka. Lönnsirapen stelnade till vad som såg ut som en enorm pralin medan jag blöt ner stjärnanisen. Det var lätt nog att värma upp innan man vispade ner i äggen.

När Thanksgiving kommer, tänkte jag att jag skulle ge denna pecannötpaj-med-en-twist ett försök. Från den första puttningen av stjärnanisen i lönnsirapen visste jag att det skulle bli en vinnare. Lönnsirap och lakritsarom var en utsökt kombination.

Mina smakare ansåg att fyllningen hade en mer subtil, inte en sötma i ditt ansikte, i motsats till Clarks beskrivning att den skulle vara “tandvärkande söt”. Receptet var så enkelt att göra. Sammantaget var den subtila smaken av sirapen och stjärnanisen med pekannötterna utsökt, och jag skulle göra detta igen.

Ursprungligen publicerad 19 november 2011

Source link

Rate this post

Leave a Reply