En kryddig räkpanna med vitlökstoast kräver inte mycket ingredienser eller tid. Det är en mycket enkel förrätt eller ett snabbt mellanmål för ett par personer. Kreolsk krydda, röd paprika, en ljus lager och lite varm sås ger dig all smak du kan begära. Glöm inte vitlökstoasten – det finns inget bättre tillbehör för all den såsen.

Anpassad från Kelley Epstein | Après hela dagen | Chronicle Books, 2021

En av de bästa komplimangerna jag någonsin har fått var från en nära vän som sa: “För att du är en sådan foodie är du ingen matsnobb.” Det är sant. Jag kommer att äta precis vad som helst. Det är inte så att jag inte uppskattar riktigt god mat; Jag uppskattar bara idén att dela mat så mycket mer! Denna kryddiga räkpanna är perfekt att dela med sig av, speciellt tillsammans med ett kallt glas vitt vin.–Kelley Epstein

HUR VET JAG NÄR RÄKOR KOKS?

Räkor tillagas snabbt – som, riktigt snabbt – beroende på storlek. Så vårt första råd till dig är att inte bli distraherad när du förbereder någon maträtt full av dessa små bebisar eftersom överkokta räkor är en travesti. Råräkor är gråa och genomskinliga, medan kokta räkor är ogenomskinliga och vita med en ton av rosa. Det kan dock vara svårare att säga när dina räkor är täckta av sås, så håll ett öga på din timing.

Här är två andra sätt att se när du har fått perfekt kokta räkor. Först kan du piska fram en kötttermometer – du letar efter en temperatur på 165ºF. Men om det verkar för kinkigt kan du prova något annat. En rå räka är nästan rak och en överkokt räka kryper ihop sig till en “O”-form. Räkor som är perfekt gjorda kommer att formas som ett “C” (C för kokta, O för överkokta. Smart va?). Kom ihåg att de kommer att fortsätta koka efter att du tagit bort dem från pannan, så du vill sluta tillaga dem precis innan det.

Gör vitlöksrostat bröd

  • Förvärm broiler.

  • I en liten stekpanna på medelvärme, värm olivolja och smör tills smöret smält. Tillsätt vitlök och salt, koka bara tills vitlöken är doftande men inte brynt, 1 till 2 minuter. Avlägsna från värme

  • Borsta båda sidor av bröd med lite av vitlöksblandningen, arrangera på en plåt. Stek tills båda sidorna är rostade och gyllene, 60 till 90 sekunder per sida.

Gör räkorna

  • Krydda räkor med 1 tsk kreolsk krydda.

  • Förvärm en stor gjutjärns- eller tjockbottnad stekpanna över medelvärme. Tillsätt olivolja och paprika. Koka, rör om då och då, tills peppar börjar mjukna, 2 till 3 minuter. Tillsätt vitlök och koka i 1 minut till.
  • Vrid upp värmen till medelhög. Tillsätt räkor och koka i 2 minuter.

  • Tillsätt återstående 2 teskedar kreolsk krydda, Worcestershire, varm sås och juice från en citronhalva. Koka i 1 minut, släng räkor i sås.
  • Tillsätt öl och avglasera pannan, skrapa upp eventuella bruna bitar på botten av pannan. Koka tills räkorna är genomkokta och såsen är något reducerad, 2 till 3 minuter till.

  • Ta av från värmen och rör ner smör, en bit i taget. Såsen kommer att tjockna när du rör ner smöret. Avsluta med en kläm saft från resterande citronhalva.

  • Servera omedelbart, antingen direkt i stekpannan eller på ett serveringsfat, med vitlöksrostat bröd för att torka upp såsen.

Servering: 1 serveringKalorier: 456 kcalKolhydrater: 9 gProtein: 22 gFett: 37 gMättat fett: 17 gFleromättat fett: 2 gEnkelomättat fett: 14 gTransfett: 1 gKolesterol: 254 mgNatrium: 1629 mgKalium: 371 mgFiber: 2 gSocker: 2 gVitamin A: 2498 IUC-vitamin: 49 mgKalcium: 115 mgJärn: 1 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2021 Kelley Epstein. Foto © 2021 Ren Fuller. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Vi älskade den här rika och smakrika kryddiga räkpanna med vitlöksrostat bröd: vitlökstoasten var det perfekta redskapet för att torka upp den läckra smöriga såsen i pannan och jag älskade hur lätt och snabbt hela måltiden var att sätta ihop. Rätten var visuellt tilltalande och aromerna av vitlök, paprika och kreolsås satte det hela överst.

En stor gjutjärnspanna fylld med räkor i en mörkröd sås, bredvid en skärbräda med rostade brödskivor och en flaska varm sås.

Jag skulle förmodligen grilla brödet på en paninimaskin eller utomhus på grillen nästa gång istället för att använda broilern. Jag har svårt att hålla kanterna på brödet från att brännas och även om jag använde den lägsta inställningen på min broiler, tillagade den fortfarande brödet ojämnt. Nästa gång ska jag minska den kreolska kryddningen till 2 tsk totalt eftersom rätten bara var något saltare än den behövde vara och koka räkorna lite kortare tid. Helt klart en målvakt!

Jag älskar den här räkan – jag önskar bara att jag hade gjort lite gryn. Denna kryddiga räkpanna med vitlökstoast är den bästa. Smaken och den kryddiga värmen är bara perfekt. Doften är fantastisk. Såsen är perfekt att soppa upp till rostat bröd.

En gjutjärnspanna fylld med räkor i en mörkröd sås, med en träslev och 2 bitar rostat bröd.

När vi åt detta tänkte jag att jag borde ha gjort gryn, det skulle vara de bästa räkor och gryn. Vi hade lite räkor över så jag ska göra gryn imorgon. Vi hade vår med en grönsallad. Borde ha gjort de där grynen!

Denna kryddiga räkpanna med vitlökstoast är ett väldigt gott, väldigt lätt recept att slänga ihop. Det finns inte många ingredienser eller steg men det ger ett mycket smakrikt recept.

Jag borde ärligt talat ha fördubblat eller tredubblat receptet eftersom mina barn åt över 1/2 av räkorna. En son gjorde en po’boy av vitlöksbrödet och räkorna och fick sedan extra bröd för att suga upp såsen. Jag var orolig att det skulle vara för kryddigt men det balanserade sig väldigt bra när allt kombinerades. Vi serverade den med caesarsallad.

Räkor är en av mina favoriträtter och jag lagar den på ett antal olika sätt. Denna kryddiga räkpanna med vitlökstoast är nu en av mina favoriter. Det är en snabb, enkel förberedelse och är sprängfylld av smak. Med tanke på namnet förväntade jag mig en hetare kryddig smak. Det är dock en läcker blandning av smaker och kan lätt kryddas med extra varm sås om du föredrar det.

Jag personligen skulle inte bry mig om vitlökstoast nästa gång jag förbereder detta. Såsen på räkorna har så mycket smak att vitlöken egentligen inte tillför så mycket. Om du gör rostat bröd, titta noga på det eftersom det bränns snabbt. Ett surdeg eller liknande bröd för att suga upp såsen skulle vara min favorit. Jag serverade detta med couscous (för att suga upp mer sås!) och en quinoasallad.

Ursprungligen publicerad 31 augusti 2021

Source link

Rate this post

Leave a Reply