Detta kryddig tomat focaccia förbi Stor brittisk Bake-Off tävlande Chetna Makan, är ett indiskt inspirerat riff på det klassiska italienska brödet. En tomat och chile masala staplas ovanpå mör focacciadeg och bakas tills den är puffad och gyllene.

En delvis skuren limpa tomatfocaccia på ett pergamentark på en skärbräda av trä med en kniv på sidan.

Anpassad från Chetna Makan | Chetnas lätta bakning | Hamlyn, 2022

Det här kryddiga tomatfocacciabrödet översållat med olivolja är gott nog att njuta av på egen hand. Jag har inte träffat någon som inte gillar focaccia, och eftersom det är så mångsidigt är det här ett bröd vi alla borde göra hemma.

Här har jag gett brödet lite kick med lite kryddig masala för att väcka det ur sitt olivoljebad. Riv den i bitar och njut av små smakbitar med varje tugga.–Chetna Makan

Vanliga frågor om kryddig tomatfocaccia

Kan jag använda universalmjöl istället för brödmjöl?

Du kan, men tänk på att AP-mjöl har en lägre proteinhalt, vilket kan påverka din degs konsistens och fuktinnehåll. Nyfiken på andra mjölersättningar? Kolla in Vad är skillnaden mellan mjöl för mer information.

Vad är ett fågelperspektiv grön chilipeppar?

Fågelperspektiv paprika är en medium till varm paprika som används i många thailändska rätter. Dessa paprika finns i en mängd olika färger, mognar från grönt till rött, och varje nyans har sina egna smakegenskaper och kryddighetsnivå. Om du inte kan hitta gröna fågelpeppar, kommer röd också att fungera i detta recept, även om smaken kommer att variera något. Kul fakta: på det thailändska språket kallas dessa paprika “prik kee nu”, vilket översätts till “musbajs chili.”

Vad kan jag ersätta fågelpeppar?

Om du inte kan köpa de paprika som krävs i receptet, byt gärna ut cayennepeppar, serrano, jalapeño, habanero eller skotsk bonnetpeppar, som alla borde ge dig en liknande nivå av värme och smak.

☞ Gillar du recept på focaccia? Pröva dessa:

Kryddig tomatfocaccia

En delvis skuren limpa tomatfocaccia på ett pergamentark på en skärbräda av trä med en kniv på sidan.

Detta hemlagade tomatfocacciabröd är toppat med en kryddig masala som är gjord med tomater, lök, chili, ingefära och vitlök.

Chetna Makan

Prep 30 min

laga mat 45 min

Total 3 timmar 15 min

Till den kryddiga tomattoppen

Gör focaccia

 • Kombinera mjöl, salt och jäst i skålen på en stavmixer utrustad med degkroken och tillsätt långsamt 1 2/3 koppar (380 ml) vatten. Knåda den tills degen är stretchig, smidig och klibbig, 8 till 10 minuter, tillsätt mer vatten om det behövs för att säkerställa en lite klibbig deg.

 • Häll 5 matskedar (80 ml) av olivoljan i en djup plastbehållare eller -bunke och snurra runt för att fördela det jämnt, se till att hela behållaren är väl oljad så att degen inte fastnar. Överför nu degen till den oljiga behållaren, täck över och låt den jäsa tills den fördubblats i storlek, 1 till 2 timmar.

Gör den kryddiga tomatmasala-toppen

 • Värm solrosoljan i en stor stekpanna på medelvärme. Tillsätt löken och koka tills den är djupt gyllene, 10 till 12 minuter. Rör ner chili, ingefära och vitlök och koka i ytterligare en minut.

 • Tillsätt tomaterna och koka tills de har mjuknat och masalaen har reducerats och smält ihop fint, 5 till 10 minuter. Strö i chilipulvret och saltet, blanda väl och ställ sedan åt sidan för att svalna.

 • Häll de återstående 4 teskedarna (20 ml) olivolja i en ugnsform på 12 x 8 tum (30 x 20 cm). Pensla oljan runt hela skålen.

 • Överför försiktigt degen i den förberedda ugnsformen. Använd fingrarna och sträck försiktigt ut degen så att den täcker hela skålen. Täck degen och låt den jäsa tills den är pösig, ca 1 timme.

 • Värm ugnen till 425°F (220°C).

 • Använd fingrarna för att trycka in i degen, gör hål överallt. Häll ner den kylda masalan i hålen och strö sedan över havssalt. Grädda tills de är gyllene, 25 till 30 minuter.

  Du kanske inte använder all din kryddiga tomattopping, och det är ok. Spara eventuellt överblivet till doppning eller för att vispa ihop en smakrik omelett dagen efter.

Tjäna

 • Ringla 2 matskedar extra jungfruolja på toppen och låt focaccia stå i ugnsformen några minuter innan servering.

 • Masala focaccia äts bäst samma dag som den görs men håller sig i 2 till 3 dagar.

Servering: 1delKalorier: 554kcal (28 %)Kolhydrater: 62g (21 %)Protein: 12g (24 %)Fett: 29g (45 %)Mättat fett: 4g (25 %)Fleromättat fett: 3gEnkelomättat fett: 21gNatrium: 1300mg (57 %)Kalium: 300mg (9 %)Fiber: 5g (21 %)Socker: 3g (3%)Vitamin A: 393IU (8%)C-vitamin: 10mg (12%)Kalcium: 34mg (3%)Järn: 1mg (6 %)

Recepttestares recensioner

Ursprungligen publicerad 30 september 2022

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.

Source link

Rate this post

Leave a Reply