Det här grönsakslasagnereceptet är en läsarfavorit! Möra grönsaker, en lätt och smakrik tomatsås och massor av ost gör detta till den bästa vegolasagnen någonsin. Hoppa till receptet på grönsakslasagne

Lätt grönsakslasagne

Vi tycker ärligt talat att detta är det bästa lasagnereceptet

Jag vet att det är ett djärvt uttalande att säga att detta är den “bästa lasagnen någonsin”, men vi tror verkligen på det. Jag älskar lasagne i alla dess former. Vi har delat en mängd olika av dem, inklusive en köttig nötkött och korvlasagne, denna femostlasagne, vår extra lätta lasagne utan krångel och även denna krämiga kycklinglasagne med vit sås. Även om de alla är läckra, är det denna enkla grönsakslasagne som verkligen har mitt hjärta.

Grönsakslasagne med mjuka grönsaker, en lätt tomatsås och mycket ost
  • Denna vegolasagne är lätt att göra, gjord från grunden och kräver enkla ingredienser.
  • Receptet är anpassningsbart baserat på de grönsaker du har tillgängliga för dig. På våra bilder har vi använt zucchini, gul squash, röd paprika och lök, men en mängd olika grönsaker kan fungera i deras ställe.
  • Du kan göra denna lasagne glutenfri, mejerifri och vegan. Se våra anteckningar nedan för förslag.

Hur man gör grönsakslasagne

Precis som när man gör klassisk lasagne är metoden för vårt recept ganska enkel. Här är en översikt över hur du gör vår grönsakslasagne (hela receptet finns nedan):

Koka dina lasagnenudlar ELLER hoppa över detta steg och använd nudlar utan kokning. Även om vi använder vanliga lasagnenudlar i vår video, älskar jag att använda nudlar utan kok eftersom de kräver mindre förberedelsetid.

Gör den enkla tomatsåsen, vilket tar cirka 20 minuter. Om du ska ha ont om tid kan såsen göras upp till tre dagar i förväg.

Blanda ricottaost, ägg och lite salt tillsammans. Välj högkvalitativ ricotta för detta. Tyvärr missar ganska många märken målet när det kommer till välsmakande ricotta. Jag gillar BelGioioso Ricotta con Latte Helmjölk, Sorrento, och om jag kan hitta det, nygjord ricotta från vår lokala ostbutik.

Montera lasagnen genom att lägga på grönsakssåsen, nudlarna, ricottablandningen och den rivna osten.

Lasagnen bakas i ugnen i cirka 35 minuter. Jag gillar att grädda den täckt med folie i 20 minuter och sedan ta bort den så toppen och osten får lite färg.

Gör grönsakssås till vår lasagne.
Grönsakssåsen tar cirka 20 minuter och kan göras upp till 3 dagar i förväg.
Täck vegolasagnen med folie före gräddning.
Grädda lasagnen övertäckt i 20 minuter och ta sedan av den och fortsätt att grädda tills den är klar.

Veggie lasagne receptvariationer

Jag fullkomligt älskar detta köttfria lasagnerecept eftersom det är så lätt att anpassa efter vad vi har i huset (eller årstiden).

Du behöver 4 till 5 koppar hackade grönsaker att klara det. Vi använder zucchini, sommarsquash och rostad röd paprika i vår video, men här är några fler förslag på grönsaker du kan använda:

  • Svamp, hackad eller riven i små bitar
  • Spenat, grönkål eller annat grönt
  • Vintersquash som butternut eller delicata squash skulle vara utmärkt för en höstinspirerad lasagne. Jag skulle skala och kubera dem.
  • Morötter, hackade eller strimlade
  • Paprika, färsk eller rostad (jag älskar att lägga till rostad röd paprika)
  • Aubergine som har skurits i kuber

För en glutenfri grönsakslasagne, använd glutenfria nudlar eller grönsaker för att göra nudellagret. Varva långa, tunna skivor av aubergine eller zucchini i stället för nudlarna. Jag föredrar att delvis tillaga skivorna genom att rosta eller grilla först, så att de inte tillför för mycket fukt till lasagnen.

För en mejerifri grönsakslasagne, byt ut ricottaosten och ägget mot mandelricotta. Du kan göra den själv eller köpa den (Kite Hill är ett populärt märke). Jag gillar också att byta ut osten mot ett generöst stänk av näringsjäst.

För en krämig grönsakslasagneanvänd såsen från vår krämiga kycklinglasagne och byt ut kycklingkorven mot sauterade grönsaker.

Gör framåt och lagra tips

Lasagne är den perfekta måltiden som görs i förväg. Så här gör jag:

Grönsaksåsen håller sig i kylen i upp till tre dagar och i frysen i cirka tre månader. Vi rekommenderar att du använder fryssäkra glasbehållare eller dubbla lager fryspåsar för att lagra såser. För att tina, låt den stå över natten i kylen.

Du kan kyla obräddad lasagne. Täck över och ställ den monterade, obräddade lasagnen i kylen i upp till två dagar. När du täcker den, använd bakplåtspapper eller vaxpapper mellan lasagnen och aluminiumfolien eftersom aluminiumfolie kan reagera med tomater.

Ugnsbakad lasagne fryser också bra. Låt den svalna helt på galler innan den fryses in och slå sedan in den väldigt väl med folie (vi använder två lager). För att värma upp, tina upp den frysta lasagnen över natten i kylskåpet och grädda sedan vid 400°F i cirka 1 timme. (Jag föredrar att baka och frysa lasagnen istället för att frysa okokt lasagne.)

Fler grönsakspastarecept

Recept uppdaterat, ursprungligen publicerat i maj 2013. Sedan vi publicerade detta 2013 har vi justerat receptet för att vara tydligare och lagt till en snabb receptvideo. Under 2022 uppdaterade vi även receptvideon. Du kan titta den äldre videon här. – Adam och Joanne

Lätt grönsakslasagne

  • PREP
  • LAGA MAT
  • TOTAL

Det här grönsakslasagnereceptet är en läsarfavorit! Möra grönsaker, en lätt tomatsås och massor av ost gör detta till den bästa vegolasagnen någonsin. Vi saknar verkligen inte köttet. Lägg gärna till eller ersätt dina favoritgrönsaker. Vi har gett förslag i artikeln ovan.

Ger 8 portioner

Se hur vi gör receptet

Du kommer behöva

14 lasagnenudlarse anteckningar

2 matskedar extra virgin olivolja

1 kopp (140 gram) hackad lök

1 msk finhackad vitlök, 3 till 4 kryddnejlika

1/8 tsk krossade rödpepparflingoreller mer efter smak

2 medelstora zucchini, skurna i 1/2-tums bitar

2 medelstora gula squash, skurna i 1/2-tums bitar

En (12-ounce) burk rostad röd paprika, avrunnen och skuren i 1/2-tums bitar, 1 hög kopp

1 (28-ounce) burk krossade tomater

Generös näve färska basilikablad, hackade

En (15-ounce) behållare med ricottaost eller keso

2 stora ägg

2 uns (60 gram) parmesanost, riven, ca 2/3 kopp

8 uns (230 gram) mozzarellaost med låg fukthalt, strimlad, ca 2 koppar

Salt och nymalen svartpeppar efter smak

Vägbeskrivning

  • Koka nudlar
  • Koka upp en stor kastrull med saltat vatten och koka sedan lasagnenudlar enligt anvisningarna på förpackningen. För att förhindra att nudlarna fastnar efter att de har tömts, tillsätt två teskedar olivolja i pastavattnet. Häll av och lägg sedan platt på ett ark aluminiumfolie.

    • Gör grönsakssås
    • Värm ugnen till 350 ° Fahrenheit. Olja lätt en 13-tums gånger 9-tums bakform eller spraya med non-stick matlagningsspray.

      Hetta upp olivoljan i en bred stekpanna med sidor på medelvärme.

      Tillsätt löken och koka, rör om då och då, tills den är genomskinlig, cirka 5 minuter.

      Tillsätt vitlök, rödpepparflingor, zucchini, gul squash och en nypa salt. Koka, rör om då och då, tills grönsakerna är mjuka men fortfarande har lite crunch, ytterligare 5 till 8 minuter.

      Rör ner den rostade röda paprikan och krossade tomaterna. Låt sjuda på låg nivå och koka tills vätskan har tjocknat och reducerat till hälften, 5 till 8 minuter. Tillsätt basilikan och smaka av med ytterligare salt och peppar.

      • Förbered ostarna
      • Medan såsen kokar, rör om ricottaosten, äggen och en 1/2 tsk salt i en medelstor skål tills den blandas.

        Blanda parmesanosten med mozzarellan. Avsätta.

        • Sätt ihop lasagne
        • Häll tillräckligt med grönsaksblandning i ugnsformen för att lätt täcka botten (ca 1 kopp). Ordna fyra nudlar på längden och sida vid sida för att täcka botten. Om nudlarna är korta i ena änden kan du behöva skära en extra nudel och lägga den i skålen för att täcka där de andra nudlarna inte har gjort det.

          Fördela hälften av ricottaostblandningen över nudlarna, strö sedan en tredjedel av parmesan- och mozzarellaostarna ovanpå ricottan. Strö till sist en tredjedel av grönsakssåsen ovanpå.

          Lägg på ytterligare ett lager med fyra nudlar och fördela den återstående ricottaosten över dem. Strö hälften av parmesan- och mozzarellaostarna över ricottan. Bred hälften av den återstående grönsakssåsen ovanpå.

          Avsluta med ett tredje lager nudlar och resterande grönsakssås. Avsluta till sist med resten av osten som strös över hela toppen.

          Täck lasagnen med aluminiumfolie och grädda i 20 minuter; avtäck och grädda sedan i 15 minuter tills osten är knaprig runt kanterna.

          För att göra osten gyllenbrun ovanpå, skjut pannan under broilern och ställ in på hög värme i 1 till 2 minuter. Låt vila 10 till 15 minuter innan servering.

Adam och Joannes tips

  • Du behöver 12 lasagnenudlar, men vi lagar gärna två extra nudlar ifall vi behöver fylla några hål när vi bygger nudlarna.
  • För vegetarisk lasagne, utelämna parmesanosten.
  • Förberedelsetips har delats i artikeln ovan. Såsen kan göras upp till tre dagar i förväg, kyl monterad och obräddad lasagnen i upp till 2 dagar, och den bakade lasagnen kan frysas.
  • För en glutenfri lasagne, använd glutenfria nudlar eller grönsaker för att göra nudellagret. Tips har delats i artikeln ovan.
  • För en mjölkfri och äggfri lasagne, byt ut ricottaosten och ägget mot mandelricotta. Du kan göra den själv eller köpa den (Kite Hill är ett populärt märke). Jag gillar också att byta ut osten i receptet mot ett generöst stänk av näringsjäst.
  • Näringsfakta: Näringsfakta nedan är uppskattningar. Vi har använt USDA-databasen för att beräkna ungefärliga värden.

Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #toppratter.se — Vi älskar att se dina skapelser på Instagram och Facebook! Hitta oss: @toppratter.se

Näring per portion: Serveringsstorlek 1/8 lasagne / Kalorier 381 / Totalt fett 20,9 g / Mättat fett 11 g / Kolesterol 104mg / Natrium 773mg / Kolhydrat 28,2g / Kostfiber 4,3 g / Totalt socker 6,5 g / Protein 20,7 g

FÖRFATTARE: Adam och Joanne Gallagher





Source link

Rate this post

Leave a Reply