Hemlagad lasagne är ett klassiskt recept som varje kock borde ha i sin rotation.
Möra pastaark, en krämig ricottaostfyllning och en rik köttig tomatsås toppas med mer ost och gräddas tills de fått färg och bubblar.
Även om det finns några steg till detta lasagnerecept, är det lätt att göra och har så mycket smak. Den här rätten kan göras i förväg och fryser bra antingen före eller efter gräddning!

Hemlagad lasagne kan ha några steg, men varje steg är enkelt – och jag försäkrar dig att det är värt tiden; den perfekta italienska måltiden!
Det bästa lasagnereceptet görs med ingredienser som du känner till, och det är inte alls svårt! Allt du behöver för detta enkla lasagnerecept är en panna, en skål och en 9×13 ugnsform!
Lasagne ingredienser

- Ostfyllning Till detta klassiska lasagnerecept innehåller fyllningen ricotta och parmesan med kryddor och ett par matskedar persilja. Ingen ricotta? Inga problem, keso funkar alldeles utmärkt i det här receptet!
- Kött Jag använder både italiensk korv och nötfärs för bra smak. Om du använder allt nötkött, tillsätt en ¼ tesked fänkålsfrön och lite italiensk krydda till köttblandningen för smak.
- Sås För att hålla den här såsen snabb använder jag pastasås eller marinarasås (den är lätt att göra från grunden med krossade tomater och konserverade tomater om du föredrar det).
Spenat (variation): För att göra en spenatlasagne, krama ur det mesta av fukten från tinad fryst spenat och tillsätt den tillsammans med ostlagret.
Lasagneingredienser behöver inte vara begränsade till de du ser här. Ersätt kött eller olika ostar, eller prova olika köttsåsvarianter.


Hur man gör lasagne
Hemlagad lasagne kan ha några steg, men varje steg är enkelt – och jag försäkrar dig att det är värt tiden; den perfekta italienska måltiden! Det är ett riktigt lätt lasagnerecept.
- Koka pasta: Koka i en stor kastrull med saltat vatten enligt receptet nedan.
- Förbered köttsås: Koka korv och nötkött med lök och vitlök. Låt rinna av väl, tillsätt pastasåsen och låt sjuda i några minuter för att tjockna.
- Kombinera ostblandningen: Rör ihop ostblandningen i en skål.
- Varva & grädda: Varva köttsås- och ostblandningen med lasagnenudlar och grädda tills den fått färg och bubblig.




Hur man lägger lasagne i lager
- Bred ut ungefär en kopp köttsås i en 9×13 panna. Lägg på ett lager nudlar.
- Toppa nudlarna med lite av ricottaostblandningen. Upprepa lagren, avsluta med ett lager nudlar och sås
- Täck med folie och grädda. Ta bort folien, toppa med mozzarella och parmesan och grädda i ytterligare 15 minuter.
När du har förberett köttsåsen och ostblandningen är du redo att lägga på lager. Så här är ordningen på lagren:
- sås – nudlar – ost
- sås – nudlar – ost
- sås – nudlar – ost
- nudlar – sås (baka) – ost

Hur länge man ska baka
Baka detta lasagnerecept i totalt en timme. För att få en perfekt brynt ostpålägg måste du baka den i två steg.
- Varva och täck den tätt med aluminiumfolie för att behålla fukten.
- När den är tillagad och genomvärmd, ta bort folien, toppa med ost och återvänd till ugnen i ytterligare 15 minuter, eller tills toppen är brun och lasagnen bubblar.
Servera med en stor skiva hembakat vitlöksbröd och garnera med färsk basilika eller ett par matskedar persilja.
Avsluta måltiden med en caesarsallad eller italiensk sallad.

Gör framåt
Lasagne kan förberedas i förväg och kylas i upp till 2 dagar innan gräddning. Den kan även frysas före eller efter gräddning.
Att frysa lasagne
Lasagne är en av de bästa måltiderna att göra i förväg och frysa in. Dubbla eller tredubbla receptet och förvara det tätt inslaget i frysen i upp till 3 månader.
Tina i kylen över natten och grädda enligt anvisningarna. Om lasagnen är kall från kylen kan den behöva ytterligare ca 20 minuter tillagningstid.
Hur man värmer upp lasagne
Om du har fryst rester, ställ in dem i ugnen vid 350°F täckt tills de är återuppvärmda. Detta bör ta cirka 30 minuter! Naturligtvis värms rester perfekt i mikron också!
Fler bakade pastarecept
Tyckte du om denna hemlagade lasagne? Var noga med att lämna ett betyg och en kommentar nedan!

Enkel hemlagad lasagne
Hemlagad lasagne är en klassisk, utsökt middag som varje familj borde ha i sin receptrotation.
-
Värm ugnen till 350°F. Koka lasagnenudlar i en stor kastrull med saltat vatten tills de är al dente enligt anvisningarna på förpackningen. Häll av, skölj under kallt vatten och ställ åt sidan.
-
Bryn nötkött, korv, lök och vitlök i en stor stekpanna eller holländsk ugn på medelhög värme tills ingen rosa finns kvar. Tappa av eventuellt fett.
-
Rör ner pastasås, tomatpuré, italiensk krydda, ½ tsk salt och ¼ tsk svartpeppar. Sjud utan lock på medelvärme i 5 minuter eller tills den tjocknat.
-
I en separat skål, kombinera 1 ½ dl mozzarella, ¼ dl parmesanost, ricotta, persilja, ägg och ¼ tsk salt.
-
Fördela 1 kopp av köttet i en 9×13 panna eller gryta. Toppa den med 3 lasagnenudlar. Varva med ⅓ av ricottaostblandningen och 1 kopp köttsås. Upprepa två gånger till. Avsluta med 3 nudlar toppade med resterande sås.
-
Täck med folie och grädda i 45 minuter.
-
Ta bort folien och strö över de återstående 2 ½ kopparna mozzarellaost och ¼ kopp parmesanost. Grädda i ytterligare 15 minuter eller tills den fått färg och bubblig. Stek i 2-3 minuter om så önskas.
-
Vila i minst 15 minuter innan du skär.
Ostlager Ostlagren är tunna; om du föredrar ett tjockare lager ost, dela osten på mitten och lägg på de två första lagren och tillsätt bara köttsås i det tredje lagret. Vi testade detta med extra ricottaost och fann att det övermannade lasagnen.
Tidsbesparande tips: Använd färska lasagneplattor som finns i delikatessområdet och hoppa över kokningssteget! Färsk lasagne behöver inte kokas först.
Låt lasagnen sitta/vila i minst 15 minuter när den tagits ut ur ugnen (även 30-45 minuter är bra). Detta kommer att förhindra att den blir rinnig och hjälper den att behålla sin form när den skärs. Vila behövs inte vid återuppvärmning.
Byten:
- Ricottaost kan ersättas med keso.
- Använd allt nötkött (eller till och med malet kalkon) i stället för korv om det behövs. Om du använder allt nötkött, tillsätt ½ tesked italiensk krydda till köttet (och ¼ tesked fänkålsfrön om så önskas).
Kalorier: 377 | Kolhydrater: 28g | Protein: 29g | Fett: 16g | Mättat fett: 7g | Kolesterol: 71mg | Natrium: 857mg | Kalium: 492mg | Fiber: 2g | Socker: 4g | Vitamin A: 805IU | C-vitamin: 7.4mg | Kalcium: 526mg | Järn: 2.2mg
Näringsinformation som tillhandahålls är en uppskattning och kommer att variera beroende på tillagningsmetoder och märken av ingredienser som används.
© SpendWithPennies.com. Innehåll och fotografier är upphovsrättsskyddade. Att dela med sig av detta recept är både uppmuntrat och uppskattat. Det är strängt förbjudet att kopiera och/eller klistra in fullständiga recept på sociala medier. Se min policy för fotoanvändning här.


