Dessa jordnötssmörgranolastänger med havregryn, jordnötssmör och lönnsirap är lätta att göra och smakar fantastiskt! De är näringsrika, naturligt veganska, glutenfria och har cirka 8 gram protein per bar. Vi älskar dem! Hoppa till receptet på enkla jordnötssmörgranolabars

Lätt jordnötssmör granola bars

Vi visste att vi hade en vinnare av ett recept när både Adam och jag fortsatte att gå tillbaka till dessa barer i kylen. De smakar fantastiskt tack vare jordnötssmör och lönnsirap, men de är också ett utmärkt hälsosamt mellanmål. Vi skapade inte en energibar, men tack vare jordnötssmör, havre och linfrömjöl gör dessa jordnötssmörbarer susen! Förutom hälsosamma fetter hittar du runt 8 gram protein och strax över 4 gram fiber i en bar.

Vissa granolastänger smakar fantastiskt, men all energi du får från dem försvinner snabbt efter att ha ätit dem. Dessa barer är olika. De hänger med dig lite längre. Jag har älskat dem som ett hälsosammare eftermiddagssnack för att jag ska äta middag. Jag kan tänka mig att de också skulle vara perfekta för matlådor i skolan eller jobbet.

Det finns några likheter mellan dessa jordnötssmörstänger och vårt ursprungliga recept på granolabarer. Så om du har provat det receptet och njutit av det, rekommenderar vi starkt att du sätter ihop ett parti av dessa barer.

3 hemgjorda granolastänger gjorda på jordnötssmör och chokladchips

Att göra jordnötssmör granola bars

Till basen behöver du havregryn, linägg (förklaras nedan), jordnötssmör (prova hemgjort jordnötssmör), lönnsirap, kanel och vanilj. Linäggen hjälper till att hålla ihop stängerna och tillför en rejäl näringsboost. Här är en länk till vår artikel om linägg om du är intresserad.

För att göra linägg – det här receptet behöver två – rör du ihop linfrömjöl och vatten. Du kan göra samma sak med chiafrön. Ställ sedan blandningen åt sidan i 10 minuter så att linet suger upp vattnet. Det är lätt.

Medan linäggen sitter kan du få ihop de andra ingredienserna. För de bästa och mest smakrika barerna, rosta havren och jordnötterna innan de blandas med jordnötssmöret. För att göra det, sprid ut havregryn och jordnötter på en plåt och skjut in dem i en het ugn tills de får en ljus gyllene färg.

När havren och jordnötterna är rostade och linäggen är klara kan du röra dem i en blandning av jordnötssmör, lönnsirap (eller honung), kanel och vanilj. Blandningen är lite kladdig, men det är bra! Allt som är klibbigt är varför barerna håller ihop när du tar en tugga.

Tryck ut granolastångsblandningen i en klädd ugnsform och ställ i kylen ett par timmar. Tiden i kylen är viktig eftersom det ger havren lite tid att absorbera fukt och smak från jordnötssmöret.

Någon plockar upp en granolabar med jordnötssmör från bordet

Tips för framgång

(1) Var försiktig när du trycker ner granolablandningen i pannan. Vi vill verkligen trycka ner blandningen i pannan. Efter att ha gjort otaliga satser av hemgjorda granolastänger har jag upptäckt att det går bra att lägga en bit pergament ovanpå granolan och sedan använda botten av en måttkopp eller ett glas för att trycka ner dem i pannan.

Pressa ut granolablandningen i en kastrull för att göra granolastänger

(2) Tillsätt några minichokladchips. Du kan se på våra bilder att vi lagt till mini chokladchips till vår blandning. Minichokladchips – eller choklad som har hackats väldigt små – är bäst. Större marker eller bitar kommer i vägen för att hålla ihop stängerna.

Tillsätt mini chokladchips till granolabarblandningen

(3) Kyl stängerna i två timmar innan du skär dem. Den här gången gör kylen ett par saker: Först stelnar det blandningen, vilket gör det lättare att skära granolan i barer. För det andra, eftersom havren sitter med lönn-jordnötssmörblandningen, absorberar den fukt och smak. Jag brukar förvara mina barer i kylen. De håller ungefär en vecka.

(4) Tänk på vilken typ av jordnötssmör du använder. Vi har gjort dessa barer med hemgjort jordnötssmör, naturligt osötat jordnötssmör som behöver omröras (Adams varumärke) och ett mer allmänt tillgängligt naturligt jordnötssmör utan omrörning (Natural Jif). Av alla alternativ var jordnötssmöret utan omrörning den klibbigaste blandningen, vilket hjälper barerna att hålla ihop. Hemlagat jordnötssmör och butiksburken som kräver omrörning smakade bäst men var lite torrare. Om du är orolig att din blandning är för torr när du gör stängerna, höj gärna jordnötssmöret med 1/4 kopp.

Om du älskar detta recept, prova detta:

Om du älskar jordnötssmör, prova att göra det från grunden. Det är enklare än du kanske tror och smakar otroligt. Här är vårt hemlagade jordnötssmörrecept. Vi har också recept på hemlagat mandelsmör och hemlagat cashewsmör (som alla kan användas i detta granolabarsrecept).

Lätt jordnötssmör granola bars

 • PREP
 • LAGA MAT
 • TOTAL

Dessa jordnötssmörgranolastänger med havregryn, jordnötssmör och lönnsirap är lätta att göra och smakar fantastiskt! De är naturligt veganska, glutenfria, näringsrika och har cirka 8 gram protein per bar.

Gör 12 barer

Du kommer behöva

3 koppar (385 gram) gammaldags havregryn

1/2 kopp (70 gram) osaltade jordnötter, hackade

3 matskedar linfrömjöl

6 matskedar vatten

3/4 kopp (190 gram) naturligt osötat jordnötssmör

1/3 kopp (110 gram) ren lönnsirap

1 tsk kanel

1 tsk vaniljextrakt

1/4 kopp + 1 matsked (60 gram) mini chokladchips eller finhackad choklad

1/4 tsk fint havssalt, valfritt, se anteckningar

Vägbeskrivning

 • Gör barer
 • Värm ugnen till 350 ° Fahrenheit. Klä botten och sidorna av en 8-tums eller 9-tums fyrkantig panna med aluminiumfolie eller använd bakplåtspapper.

  Bred ut havre och hackade jordnötter på en plåt och grädda sedan i 5 minuter, rör om och grädda sedan ytterligare 3 till 5 minuter eller tills de är lätt rostade. Låt svalna.

  Medan havren och jordnötterna bakas, gör du linägg genom att röra två matskedar linfrömjöl med sex matskedar vatten i en liten skål. Ställ skålen i kylen i cirka 10 minuter. Under denna tid kommer linfrömjölet att absorbera det mesta, om inte allt, vattnet.

  I en stor skål, rör ihop jordnötssmör, lönnsirap, kanel, vanilj och linägg.

  När havren och jordnötterna har svalnat, rör ner dem i jordnötssmörsblandningen. Blandningen blir klibbig, var noga med att blanda allt ordentligt så att all havre är väl belagd. Om blandningen verkar ovanligt torr, överväg att lägga till upp till 1/4 kopp mer jordnötssmör.

  Rör i 1/4 kopp av chokladchipsen – spara den återstående matskeden till toppen av barerna.

  Överför granolastångsblandningen till den förberedda pannan och använd sedan en gummispatel eller fuktiga fingertoppar för att trycka ner blandningen i pannan. Tryck hårt här. På så sätt kommer stängerna att hålla ihop när de svalnat och skärs. Ett knep är att lägga en plåt med bakplåtspapper ovanpå och sedan använda botten av ett glas eller en måttbägare för att verkligen trycka ner havreblandningen i pannan.

  Strö ut den återstående matskeden chokladbitar över den pressade granolablandningen och använd sedan en gummispatel för att trycka in dem i toppen. Täck över och ställ sedan i kylen i minst 2 timmar. Om du har bråttom kan du frysa dem i cirka 30 minuter.

  Ta bort det kylda blocket av granolablandningen från pannan och skala sedan bort folien eller pergamentet. Skär i 12 barer.

  • Lagring
  • Förvara granolastänger i en lufttät behållare i upp till en vecka. För de mjukaste barerna, förvara dem i rumstemperatur. För lite hårdare bars, förvara i kylen. Bars håller sig i frysen i upp till tre månader när de är väl inslagna.

Adam och Joannes tips

 • Även om vi har haft de bästa resultaten med jordnötssmör, kan du prova att ersätta jordnötssmöret med ett annat nötsmör som mandelsmör eller cashewsmör. Du bör även kunna göra dem nötfria och använda solrosfrösmör (för nötfria bars behöver du även ta bort jordnötterna).
 • Honung fungerar bra i dessa barer. Använd samma mängd honung som lönnsirap som krävs i receptet ovan.
 • Om nötsmöret är osaltat, överväg att lägga till 1/4 tsk salt till granolastångsblandningen.
 • Näringsfakta: Näringsfakta nedan är uppskattningar. Vi har använt USDA-databasen för att beräkna ungefärliga värden.

Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #toppratter.se — Vi älskar att se dina skapelser på Instagram och Facebook! Hitta oss: @toppratter.se

Näring per portion: Serveringsstorlek 1 bar (totalt 12) / Kalorier 262 / Totalt fett 12,7 g / Mättat fett 3,2 g / Kolesterol 0 mg / Natrium 4,5 mg / Kolhydrat 27,4g / Kostfiber 4,3 g / Totalt socker 10,1 g / Protein 8,4 g

FÖRFATTARE: Adam och Joanne Gallagher

Source link

Rate this post

Leave a Reply