Det här är mitt favoritrecept på krämig potatissallad (och så många av våra läsare håller med, läs bara recensionerna). Se hur du gör vår hemmagjorda potatissallad med en enkel klassisk dressing. Hoppa till receptet för enkla potatissallad

Enkel hemlagad potatissallad

Hur man gör den bästa potatissalladen

Det finns ingen anledning att skrämmas. Potatissallad är väldigt enkel att göra. Med några få knep kommer du att göra det som ett proffs på nolltid. Medan vi pratar om potatis bör du veta att vi älskar dem här! Här är några fler favoritrecept: Vårt go-to potatismos, dessa lättbakade sötpotatisfrites och vår rökiga rostade fingerlingpotatis med en dippsås inspirerad av detta recept!

Bästa potatissallad

Mer Recept: Vi älskar också denna röda potatissallad såväl som denna majonnäsfria örtpotatissallad!

Den bästa potatisen att använda

Liten, vaxartad potatis med tunn skal passar bäst till potatissallad. Små gula, vita eller röda potatisar är perfekta (fingerling potatis fungerar också). De är snabblagade, och eftersom de redan är små behöver du inte hacka dem innan du tillagar dem.

Låt potatisen vara hel. Hel kokt potatis behåller mer av sin smak och naturliga sötma. Vi är också partiska med konsistensen av potatis när den kokas hel jämfört med hackad.

Om du inte har små, vaxartade potatisar tillgängliga, kommer annan potatis att fungera i deras ställe; konsistensen blir något annorlunda. Vi försöker att inte använda rostig (bak)potatis eftersom den tenderar att falla isär. Om det är allt du har, oroa dig inte. Hacka dem före tillagning — de är mycket större och tar lång tid när de kokas hela. (Vi använder samma sorter av potatis för vårt favoritrecept på rostad potatis.)

Hur man kokar potatisen

Vi sjuder potatis hel i saltat vatten när vi gör potatissallad. Här är våra bästa tips för att göra det:

Salta kokvattnet. Det är viktigt att tillsätta en rejäl mängd salt i kokvattnet. Genom att salta vattnet kommer smaken av potatisen fram. De kommer inte att smaka salt, bara som utmärkt potatis.

Hur man lagar potatis till potatissallad - Salta vattnet

Sjud, koka inte. När det kommer till att koka potatis till potatissallad behöver du inte koka. När du gör det slår de våldsamt mot varandra. Koka istället upp vattnet med potatisen och sänk sedan värmen till en svag sjud. Potatisen kokar lika snabbt.

Potatis kokas när du kan trycka en gaffel genom mitten. När de är klara, häll av potatisen och lägg den i ett isbad, vilket hindrar dem från att koka. Efter 2 till 3 minuter är de tillräckligt svala att hantera.

Samtidigt som jag älskar att använda skin-on potatis till potatismos, gillar jag att ta bort skalet från potatisen för detta. Eftersom jag använder småpotatis skulle det vara en frustrerande uppgift att skala den innan tillagning. Istället kokar jag min potatis med skalet på, låter den svalna och skalar sedan. Eftersom potatisen är kokt lossnar skalet lätt (du kan se oss göra detta i vår video ovan).

Ta bort skalet från kokt potatis

En snabb sammanfattning

  • Små vaxartade potatisar är bäst – de kokar snabbt, och det finns ingen anledning att hacka dem.
  • Koka potatisen hel. De smakar bättre och blir inte vattensjuka.
  • Koka upp vattnet och låt det sjuda försiktigt.
  • Tillsätt en rejäl mängd salt i kokvattnet. Utan salt smakar inte potatisen särskilt gott.
  • Koka potatisen tills gaffeln är mjuk, låt den rinna av och lägg den sedan i ett isbad så att den inte blir överkokt.

Min favoritpotatissalladsdressing

Vårt potatissalladsrecept visas på den klassiska, mer traditionella sidan, men vi har ett par justeringar. (Om du letar efter en icke-krämig dressing, ta en titt på vår gröna bön- och potatissallad med fetaost och oliver eller den här örtiga, majonnäsfria versionen.)

Till salladsdressingen, vi använder majonnäs och gräddfil. Båda gör dressingen extra krämig, men majonnäs kan vara tung i sig.

Att tillsätta gräddfil lättar upp dressingen lite. Om du är van vid att bara använda majonnäs, prova att lägga till lite gräddfil nästa gång. Det är en gamechanger. När jag verkligen vill ha upp mitt potatissalladsspel använder jag hemgjord majonnäs. Det är lättare än du kanske tror. Här är vårt majonnäsrecept med en video som visar hur du gör det.

Vi lägger även till vanlig gul senap, vilket ger en extra smakkick samt lite färg. Jag brukar använda dijonsenap i våra recept, men när det kommer till denna sallad vinner vanlig gul senap.

Vi tillsätter vinäger också, men inte till dressingen. Istället strör vi vinäger över den kokta potatisen. Vi lärde oss detta tips från Alton Brown.

Strö en matsked vinäger över dem efter att ha skärt den kokta potatisen i tärningar. Det är otroligt hur stor skillnad vinägern gör. Använd äppelcidervinäger, vit- eller rödvinsvinäger eller till och med dillgurkajuice!

Kasta potatis med vinäger

Resten av ingredienserna

Nu har vi perfekt tillagad och kryddad potatis och en krämig dressing, det är dags att lägga till lite extra ingredienser.

Potatissallad är en personlig process, och det finns många åsikter där ute om vad som gör den “perfekt” eller “bäst”. Receptet nedan är vår version — det innehåller allt vi älskar, men kom ihåg att det är din potatissallad, så lägg till det du gillar!

Selleri och pickles — Sellerin ger en härlig crunch och vårt hus är inte stabilt utan dillgurka i kylskåpet så att lägga till dem är en enkel sak för oss. Om du inte gillar saltgurka i potatissallad lämna dem ute (du kan även ersätta dem med söta inlagda).

Rödlök — Jag älskar sötman och knaprigheten av rödlök i den här. För att försäkra mig om att löken inte övermannar salladen med rålöksmak ”avflammar” jag löken. Det är en enkel process, tillsätt bara kallt vatten till hackad lök och ställ åt sidan i 10 minuter. Tiden i vattnet tar den råa kanten av löken.

Hårdkokta ägg — Kanske är det hur vi är uppfostrade eller vad vi är vana vid men, potatissallad utan ägg saknar något. Hårdkokta ägg ger textur och extra krämighet.

Färska kryddor — De vanligaste örterna är persilja och gräslök, men dill, koriander och dragon fungerar bra. I vårt recept nedan använder vi både dill och persilja. Experimentera själv för att se vad du älskar. Tillsätt en matsked i taget och smaka av. Kom också ihåg att dill och dragon är lite starkare än andra örter så lägg till därefter.

Ingredienser för potatissallad

Vad våra läsare säger

Om du inte tror att vårt recept hjälper dig att få den bästa hemgjorda potatissalladen, ta en titt på vad våra läsare säger om receptet! Fler recensioner finns i kommentarsfältet nedan.

“Jag har gjort det här så många gånger!! Alltid så smaskigt och en stor hit hos även de mest kräsna ätande!!” – Pam

“Bästa potatissallad någonsin!!” – Melinda

“Excellent. Smakar utsökt! Det är så mycket godare än potatissalladen köpt i affären.” – LouAnn

“Jag ÄLSKADE den här potatissalladen!” – Paula

Fler enkla tillbehör

Recept uppdaterat, ursprungligen publicerat i maj 2013. Sedan vi publicerade detta 2013 har vi anpassat receptet för att vara tydligare. Receptvideon har också uppdaterats. För att se originalvideon (från 2013), se den på YouTube – Adam och Joanne

Lätt krämig potatissallad

  • PREP
  • LAGA MAT
  • TOTAL

Små gula, vita eller röda potatisar är bäst för potatissallad. Potatisen bibehåller sin naturliga fukt och sötma på detta sätt. Vi föredrar konsistensen när den kokas hel, men du kan hacka potatisen om du är i en nypa för tid eller om din potatis är stor.

Vi älskar att lägga till färska örter och älskar en kombination av hackad persilja och dill. Persilja, dill, gräslök, dragon och koriander fungerar alla bra. Tillsätt cirka två matskedar örter först och tillsätt sedan mer efter smak. Dill och dragon är starka, så du kanske inte behöver hela 1/4 koppen.

Om du kan, förvara salladen i kylen i cirka 30 minuter innan servering. Denna extra tid hjälper smakerna att blandas och ger en bättre potatissallad.

Ger 6 portioner

Se hur vi gör receptet

Du kommer behöva

2 pund små gula, röda eller vita potatisar

1 msk äppelcider, vin eller risvinäger

1/2 kopp gräddfil

1/4 kopp majonnäs, prova hemgjord majonnäs

1 msk gul senap, ersätt dijon- eller fullkornssenap

1/2 medelstor rödlök, finhackad, ca 1/2 kopp

3 stjälkar selleri, finhackade, ca 1/2 kopp

1 medelstor dillgurka, finhackad, ca 1/3 kopp

2 hårdkokta ägg, skalade och hackade, valfritt

1/4 kopp hackade färska örter som persilja, dill, gräslök, dragon eller koriander

Salt och nymalen svartpeppar

Vägbeskrivning

  • Koka potatis
  • Lägg till potatisen i en stor gryta och täck med 1 1/2 tum vatten. Krydda med salt – använd en tesked för varje liter vatten.

    Koka upp vattnet och låt det sedan sjuda (koka potatisen kan få dem att träffa varandra och bryta isär) – Koka 15 till 20 minuter eller tills det är lätt att genomborra med en gaffel.

    Sätt upp ett isbad under tiden. Tillsätt kallt vatten i en medelstor skål fylld med is. Häll av potatisen och lägg den sedan i isbadet. När svalnat, skala potatisen genom att försiktigt nypa i skalet och dra bort det.

    Skär den skalade potatisen i lagom stora bitar och lägg sedan i en stor skål. Strö vinägern över potatisen och smaka av med salt.

    • “De-flame” Lök
    • Medan potatisen kokar lägger du löken i en liten skål och täcker med kallt vatten. Vänta i 10 minuter och skölj sedan. Detta steg hjälper till att tona ner den råa smaken av löken.

      • Gör potatissallad
      • Rör ner gräddfil, majonnäs och senap i en skål.

        Tillsätt gräddfilsblandningen, avflammad lök, selleri, pickles, ägg och örter till potatisen. Rör försiktigt för att kombinera, var noga med att inte mosa potatisen för mycket.

        Krydda med salt och peppar efter smak. Om du har tid, kyl minst 30 minuter innan servering.

Adam och Joannes tips

  • Byt ut gräddfilen med 1/2 dl crème fraîche.
  • Gör potatissallad upp till 3 dagar i förväg.
  • För instruktioner om hur man lagar hårdkokta ägg, besök vår handledning: Hur man lagar hårdkokta ägg.
  • Du kan använda torkade örter till denna sallad, vi rekommenderar att du lägger till en hög matsked torkade örter – jag älskar speciellt dill och gräslök.
  • Näringsfakta: Näringsfakta nedan är uppskattningar. Vi har använt USDA-databasen för att beräkna ungefärliga värden.

Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #toppratter.se — Vi älskar att se dina skapelser på Instagram och Facebook! Hitta oss: @toppratter.se

Näring per portion: Serveringsstorlek 1/6 av receptet / Kalorier 250 / Protein 6 g / Kolhydrat 29 g / Kostfiber 4 g / Totalt socker 3 g / Totalt fett 13 g / Mättat fett 4 g / Kolesterol 75 mg

FÖRFATTARE: Adam och Joanne Gallagher





Source link

Rate this post

Leave a Reply