För denna laxteriyaki, en traditionell japansk marinad som används för att göra glaserad fisk, kyckling, kött eller grönsaker täcker färska laxfiléer. Det här enkla receptet är utmärkt balanserat och exponentiellt mer tillfredsställande jämfört med de tråkiga söta butiksköpta sakerna.

En stekpanna på en träskiva med en bit laxteriyaki i och en metallspatel och två tallrikar med laxteriyaki och grönt på sidan.

Laxteriyaki – egentligen allt teriyaki – är baserad på en traditionell japansk matlagningsteknik som kräver att kött eller skaldjur marineras i en lätt sötad sojasås innan den tillagas, vanligtvis över en grill eller under en broiler. Utanför Japan har teriyaki blivit ganska synonymt med en alltför söt och klibbig sås, vilket är synd eftersom traditionell teriyaki är, som med så många saker japanska, perfekt balanserad.

Denna enkla laxteriyaki återgår till sina japanska rötter – smidig lax som är medelsällsynt med skarp hud badad i en lätt söt och salt glasyr som förstärker, inte överväldigar, fiskens smak. Var säker, det här receptet håller teriyakis sötma ordentligt i schack.

Känner du inte lax ikväll? Du kan också lita på denna teriyakisås för allt glaserat kött, skaldjur, tofu, till och med grönsaker.–Monica L. Helton

Tips för att göra perfekt tillagad lax

Vi har märkt att många människor är rädda för att laga fisk. Så här är det. Det är inte så att det är svårt att laga fisk. Det är att även relativt robusta typer av fisk, som lax, är ganska känsliga när det gäller hur lätt de kan bli överkokta. För att säkerställa perfekt tillagad fisk måste du helt enkelt sluta multitasking. Här är några tips som har tjänat oss väl genom åren…

  • Vänd inte ryggen åt fisken när den är på hettan. Ditt Facebook-inlägg kan vänta tills middagen är klar.
  • Tänk på det gamla ordspråket att du behöver cirka 10 minuters tillagningstid för varje tum tjocklek för din fiskfilé.
  • När du lagar flera fiskfiléer åt gången, se till att du köper filéer av liknande tjocklek och längd för att säkerställa att alla tillagas ungefär samtidigt. När du köper lax, fråga till exempel efter center-cut filéer.

Vad ska man servera till teriyakilax

Det fina med denna autentiska japanska teriyakisås är att den kan tjäna dubbelt till att klä upp alla slags sidorätter. Vi rekommenderar starkt att du serverar teriyaki-laxen med ångat ris och en enkel rostad eller stekt grönsak, som denna broccoli-rabe. Eventuell extra sås kan ringla över toppen.

Lax Teriyaki

En stekpanna på en träskiva med en bit laxteriyaki i och en metallspatel och två tallrikar med laxteriyaki och grönt på sidan.

Teriyaki är i huvudsak en traditionell japansk marinad som används för att göra glaserad fisk, kyckling, kött eller grönsaker. Det här enkla receptet på laxteriyaki är utmärkt balanserat och exponentiellt mer tillfredsställande jämfört med de smutsiga söta butiksköpta sakerna.

Amy Kaneko

Prep 25 min

laga mat 25 min

Total 50 min

  • I en liten skål, rör ihop sojasås, socker, mirin och sake tills sockret löser sig.

  • Kör fingrarna över köttsidan av laxfiléerna för att se efter stiftben, ta bort dem med fingrarna, kökspincett eller nåltång (om du smög ut tången ur verktygslådan i garaget, ge dem en ordentlig rengöring först!). Eller ännu enklare, innan din fiskhandlare avslutar ditt köp, be honom eller henne att ta bort stiftbenen åt dig.

  • Torka laxen med hushållspapper. Lägg laxen i ett enda lager i en liten ugnsform. Häll marinaden över laxen och vänd filéerna så att de täcker dem. Täck över och kyl i 30 minuter.

  • Ställ en stor, bred stekpanna eller kastrull på spisen på medelvärme och tillsätt oljan. När oljan skimrar men inte ryker, ta försiktigt bort filéerna från marinaden, låt eventuellt överskott droppa av och lägg filéerna i pannan med skinnsidan nedåt. Reservera marinaden.

  • Koka laxen tills skalet är gyllenbrunt och knaprigt, ca 3 minuter. Använd en lång, tunn, flexibel spatel, vänd försiktigt filéerna och koka tills toppen av laxen är ljusbrun och mitten är något genomskinlig för medium-rare, cirka 2 minuter till. Om du märker att glasyren på filéerna börjar brinna, sänk värmen till medel-låg.

  • Häll den reserverade marinaden över laxfiléerna och skaka pannan försiktigt för att fördela såsen jämnt. Koka tills såsen reducerats till en sirap och laxen kokat till önskad grad av klarhet, 1 till 2 minuter till om du gillar det bara lite sällsynt i mitten av den tjockaste delen av filén.

  • Överför laxen till individuella tallrikar och skeda över såsen. Servera varm, gärna med lite ris för att insupa den utsökta men lätta pannsåsen.

Servering: 1delKalorier: 301kcal (15 %)Kolhydrater: 6g (2 %)Protein: 35g (70 %)Fett: 14g (22 %)Mättat fett: 2g (13 %)Fleromättat fett: 6gEnkelomättat fett: 4gTransfett: 1gKolesterol: 94mg (31 %)Natrium: 681mg (30 %)Kalium: 890mg (25 %)Fiber: 1g (4 %)Socker: 4g (4 %)Vitamin A: 68IU (1 %)Kalcium: 25mg (3%)Järn: 2mg (11 %)

Recensioner av recepttestare

Ursprungligen publicerad 7 mars 2017

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.

Source link

Rate this post

Leave a Reply