Laxplåt med tomater och rödlök är ganska enkel att vispa upp men smakar så mycket mer. Täckt med citron, vitlökig gremolata och tillagad med högar av rödlök och körsbärstomater, är hela middagen full av smak.

Anpassad från Ruthy Kirwan | Easy Sheet Pan Cookbook | Rockridge Press, 2021

Det bästa med denna laxrätt är att den både är snygg nog att servera på en middag och enkel att slänga ihop på en vardag. Gremolata är en örtbaserad italiensk krydda som liknar pesto, men den är vanligtvis beredd som en grov blandning, i motsats till den klassiska mjukheten hos pesto.–Ruthy Kirwan

VAD ÄR GREMOLATA?

En av de djärvaste och ljusaste smaktillsatserna i det italienska köket, gremolata tillsammans med osso bucco (bräserad kalvlägg) men den fungerar bra på nästan allt som behöver en liten boost.

I grund och botten är det en ganska enkel blandning av persilja, citronskal och vitlök. Den kan användas torr eller med tillsats av citronsaft och lite olivolja. Den kan även användas som sås, som i det här receptet. Gremolata kan göras i förväg, särskilt med tillsats av olivolja, och kommer att hålla i upp till 4 dagar i kylskåp.

Koka laxen

  • Ordna laxfiléer på ena änden av en kantad bakplåt. Dela gremolata bland dem med en sked sprid det runt och belägg fiskens toppar.
  • I samma skål som du använde för att göra gremolata, släng löken och tomaterna, rör om för att lätt täcka med överbliven gremolata. Ringla i olivolja och blanda, se till att det sista av gremolatan har täckt tomaterna och löken. Smaka av med salt och peppar.
  • Fördela tomater och lök på andra änden av bakplåten. Rosta tills löken och tomaterna är mjuka och laxen är genomstekt, 12 till 15 minuter.

    ☞ TESTERTIPS: Om dina tomater och lök fortfarande är fastare än du föredrar när laxen är genomstekt flyttar du laxen till en tallrik och sätter tillbaka tomaterna och löken i ugnen i 5 minuter till.

  • Servera omedelbart.

Servering: 1 serveringKalorier: 176 kcalKolhydrater: 11 gProtein: 3 gFett: 14 gMättat fett: 2 gFleromättat fett: 2 gEnkelomättat fett: 10 gKolesterol: 1 mgNatrium: 32 mgKalium: 582 mgFiber: 2 gSocker: 6 gVitamin A: 1791 IUC-vitamin: 69 mgKalcium: 43 mgJärn: 2 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2021 Ruthy Kirwan. Foto © 2021 Kate Sears. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Enkelt, gott och imponerande. Hela vår familj älskade den här laxen med tomater och rödlök och jag planerar att servera den för sällskap innan sommaren är över. Vi serverade den med kikärtsmjöl orzo som passade underbart till tomaterna. Vi rostade även lite broccolini att gå åt sidan.

Laxplåt med tomater och rödlök är ett bra recept på vardagskvällar. En liten bit av hackning och ugnen gör resten.

Vi förberedde receptet som skrivet och var nöjda, men tänkte att löken kunde ha kokat i några minuter till. Nästa gång förbereder jag löken och tomaterna separat och sätter in löken i ugnen 5 minuter före allt annat.

Den här går i rotationen men vi kommer att dubbla den. Vi serverade den med blomkålsris och jag kan komma på alla möjliga sätt att njuta av denna lax till frukost och lunch (tänk laxkakor eller laxtacos!).

Mitt i sommaren är denna lätta och fräscha lax med tomater och rödlök en välkommen fröjd. Sammantaget skapar de rostade druvtomater och gremolata en rustik konsistens som kompletterar den sammetslena, milda laxen. Dess ljusa röda och gröna grönsaker är så vackra och lockande.

Efter att ha förberett fisken (borttagning av skinn och stiftben innan stekning) tar rätten bara några få steg att vispa upp. Ingredienserna till gremolata och tomattillbehör köps enkelt antingen från din egen trädgård eller köps i din lokala hörnbutik. Den är också anpassad till det som är färskt och lokalt på din marknad.

Jag blev först avskräckt av uppgiften att ta bort skinnet och benen från fisken som förberedelse. Jag hade gjort det tidigare och hade ganska katastrofala resultat. Eftersom min kniv var för matt gjorde jag en röra av den färdiga filén och slösade bort värdefull fisk i processen. Den här gången bestämde jag mig för att omfamna att slipa mina knivar – sedan granskade jag en snabb video om hur man tar bort huden rent. Jag kantade ut en liten bit skinn i ytterkanten av filén som jag höll stadigt i min vänstra hand samtidigt som jag använde den vassa och slipade kanten på min kockkniv i höger hand för att försiktigt glida/skjuta bort skinnet från filén.

Sammantaget var uppgiften enkel och min pläterade fisk var orörd inifrån och ut. Eftersom fisken är portionerad i mindre filéer började jag kolla efter 9 minuter och bestämde mig för att dra fisken. Jag skulle rosta tomaterna i ytterligare en minut eller två och sedan lägga om komponenterna på ditt bästa fat och njuta av denna fantastiska ansträngningsfria, underhållande sommarrätt. Jag serverade tillsammans med en sallad med krispigt grönt klädd med citron och fruktig olivolja och grillade focacciaklyftor.

Lägg till detta enkla och tillfredsställande recept på laxplåt med tomater och rödlök till din arsenal av snabba laxmiddagar. Gremolatan går ihop i ett nafs och är utsökt på den söta laxen. Den rostade rödlöken och tomaterna är mjuka med fisken.

Nästa gång ska jag nog ge löken och tomaterna ett fem minuters försprång i ugnen innan jag lägger i laxen, bara för att få lite extra röding. Jag grillade också en biff och serverade den toppad med lite schug och lök och tomater på sidan och min man älskade det. Laxen var utsökt kall nästa dag och det fanns tillräckligt med lök och tomater att lägga på crostini. Detta är en vinnare och är så snabbt och enkelt.

Trots att denna plåtlax med tomater och rödlök är bakad är det en underbar sommarmåltid. Och eftersom bakningen går snabbt värmer den inte upp köket. Det är lätt att dra ihop sig – jag var exalterad över att inte behöva hacka persiljan! – och kan vara på bordet på nolltid alls. Den syrliga popen av de rostade körsbärstomaterna och sötman i rödlöken är en perfekt matchning till den smöriga laxen, och gremolatan ger en riktigt fin, jordnära kick till rätten.

Min enda gnäll är att receptet kräver fyra 4-ounce filéer och det står att det serverar fyra. Jag skulle ha svårt att äta bara en fyra uns filé av denna läckra rätt. När jag gick till min fiskhandlare och bad om ett kilo lax skuren i fyra filéer visade han mig hur det skulle se ut och så jag tog hem två halvkilos filéer. Kan inte vänta med att göra denna igen!

Det här receptet på laxplåt med tomater och rödlök var väldigt enkelt och dessutom väldigt snabbt vilket är till stor hjälp när vädret är så varmt. Och det bästa av allt, det var så gott.

Jag gjorde halva receptet eftersom jag bor ensam och skulle ha tillräckligt med över för att testa en kall laxmiddag imorgon. Det fanns inte tillnärmelsevis tillräckligt med gremolata för att verkligen täcka laxen i den grad jag hade velat. Efter att ha smakat bestämde jag mig för att nästa gång jag gör den ska jag använda mer vitlök och citron.

Jag tog bort laxen ur pannan efter 12 minuter eftersom den var klar, men tomaterna var inte mjuka än och det tog ytterligare 7 minuter att verkligen mjukna och spränga. Det kan bero på att jag inte använde de väldigt små körsbärstomaterna. Mina var nästa storlek upp. Jag kunde inte motstå de flerfärgade körsbärstomaterna jag hittade, och det var värt den extra tiden eftersom de var läckra. Jag serverade laxen med grönsaksstekt ris.

Ursprungligen publicerad 27 augusti 2021Source link

Rate this post

Leave a Reply