Laxsommarrullar är en enkel och fantastisk uppgradering till klassiska vietnamesiska sommarrullar med räkor och fläsk. Fyllda med ärtskott, risvermicelli och lax, doppas de i en härlig jordnöts-hoisinsås som gör allt ännu bättre.

Smakfulla, hälsosamma och vackra att se på, dessa salladsrullar är perfekta aptitretare, en ovanlig förrätt för att kicka igång en asiatisk måltid, ett bra tillskott i lunchlådan eller lätt picknick för en sommarutflykt. Och med överbliven lax till hands går de snabbt att sätta ihop. Vad som går in i salladsrullen beror på vad du gillar och vad du har till hands. Ibland använder jag vattenkrasse istället för ärtskott, lägger till strimlade morötter och använder mynta istället för koriander. Dipsåsen är fantastisk, men om du har ont om tid fungerar jordnötsås på flaska också.– Diane Morgan

KOKSANMÄRKNINGAR FÖR LAKSSOMMARRULLOR

Risvermicelli är tunna, runda rismjölsnudlar som ofta förekommer i köken i Sydostasien och södra Kina. De används ofta i soppor, sallader, vårrullar och röror. Du behöver bara blötlägga dem i nykokt vatten i cirka 5 minuter före användning. Leta efter dem i välsorterade stormarknader eller i asiatiska livsmedelsbutiker.

Ibland märkta “vårrullsomslag”, rispappersomslag (bánh tráng) är tunna, genomskinliga torkade ark gjorda av malet vitt ris, vatten, salt och vanligtvis lite tapiokamjöl. De finns i olika storlekar och former (runda, kvadratiska eller triangulära) och mjukas upp i varmt vatten innan de används. De rullas vanligtvis runt fyllningar och serveras sedan färska eller friterade. Leta efter dem i välsorterade stormarknader eller i asiatiska livsmedelsbutiker.

Ärtskott (doumiao) är de ömtåliga, skarpa rankorna och små, ömma löv på ärtväxter, typiskt snöärter och mindre vanliga engelska ärtor. De smakar som en korsning mellan ärtor och spenat, med en hint av kryddig vattenkrasse. Leta efter ärtskott i produktsektionen i naturliga livsmedelsbutiker eller asiatiska marknader, och nyp av och kassera eventuella tuffa rankor innan du använder dem. Om ärtskotten verkar ha många tuffa rankor, köp extra för att säkerställa att du har tillräckligt efter trimning.

Till hoisin jordnötsdippsås

Till laxsommarrullarna

Gör hoisin-jordnötssmördippsåsen

  • I en liten skål, kombinera jordnötssmör, hoisin, vatten, fisksås, ingefära och rödpepparflingor och blanda väl. Täck över och ställ åt sidan tills den ska serveras. (Såsen håller sig i kylen i upp till 3 dagar.)

Gör laxens sommarrullar

  • Ta med en liten kastrull fylld med vatten till kokning över hög värme. Ta bort från värmen, tillsätt riset och låt dra tills det är mjukt, 3 till 10 minuter, beroende på tjockleken på vermicelli. Låt rinna av i ett durkslag, skölj under kallt rinnande vatten, låt rinna av igen och klappa torrt. Om så önskas, ta en sax och skär några snitt genom nudlarna för att göra dem mindre snåriga och mer hanterbara.
  • Förbered en stor skål med varmt vatten, en ren torr kökshandduk, en tallrik och rispappersomslagen. Doppa ett omslag i vattnet, vänd för att fukta båda sidorna, tills det är lite mjukt men fortfarande fast. Den exakta tidpunkten beror på vattnets värme och märket på rispappersomslag, men kan vara så lite som några sekunder. Lägg omslaget på en fuktig handduk eller skärbräda och montera den första rullen genom att lägga en liten del ärtskott horisontellt på den nedre tredjedelen av det fuktade omslaget. Toppa med en liten kula nudlar, fördela dem horisontellt. Lägg lite lax, ett par bitar salladslök och tre korianderkvistar horisontellt ovanpå. (Du vill använda 1/8 av den totala mängden av varje ingrediens för varje rulle.) Rulla kanten på omslaget närmast dig över fyllningen bara lite, stoppa in fyllningen och skapa en tät cylinder. Rulla den halvvägs igen och vik sedan in sidorna av cylindern, kuvertstil eller, om du föredrar, burritostil. Fortsätt rulla omslaget, håll fyllningen tätt packad i cylindern. (Det är viktigt att rulla ihop ingredienserna till en tät cylinder. Om den inte sitter tätt faller fyllningen isär när du skär eller biter i rullen.) Lägg rullen, med sömmen nedåt, på fatet.

  • Upprepa med de återstående rispappersomslagen och fyllningsingredienserna. Täck sommarrullarna med en fuktig pappershandduk och sedan med plastfolie och ställ åt sidan i rumstemperatur i upp till 2 timmar.

  • Skär varje sommarrulle på mitten på diagonalen. Ordna på ett fat eller på enskilda små tallrikar, se till att sommarrullarna inte rör vid varandra eller att de klibbar ihop som ett vanligt lim. Servera med små skålar av dipsåsen.

Servering: 1 rulla/lindaKalorier: 188 kcalKolhydrater: 22 gProtein: 12 gFett: 5 gMättat fett: 1 gFleromättat fett: 2 gEnkelomättat fett: 2 gKolesterol: 25 mgNatrium: 481 mgKalium: 310 mgFiber: 1 gSocker: 3 gVitamin A: 518 IUC-vitamin: 7 mgKalcium: 26 mgJärn: 1 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2016 Diane Morgan. Foto © 2016 Leigh Beisch. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Dessa laxsommarsalladsrullar var roliga att göra och är ganska anpassningsbara. Jag följde receptet för detta exakt och på cirka 35 minuter, helt praktiskt, hade jag 8 söta små salladsrullar. Jag åt lite till middag den kvällen och har ätit rester de senaste två dagarna. De håller ganska bra och skulle vara ganska bärbara för lunch eller picknick. Såsen är verkligen viktig. Rullorna är ganska torra utan såsen. Jag undrar om det kan hjälpa att tillsätta lite sås till fyllningen. Jag har lite överblivna omslag och nudlar och ser fram emot att göra olika typer av semlor.

Det fina med färska laxsommarrullar är att när alla ingredienser är förberedda, kommer resten av rätten snabbt och enkelt ihop. Så är fallet med denna maträtt. Nästan allt arbete är förberedelser och, om det görs i förväg, kan det göra detta till ett bra alternativ för en kväll. Jag slängde ihop dippsåsen innan jag gick till jobbet för dagen om cirka 5 minuter och tillbringade drygt 30 minuter med att hacka och organisera all fyllning innan jag gjorde mig redo att rulla.

Jag valde att steka laxen i pannan så att jag kunde fortsätta att förbereda under den korta vistelsen i ugnen. Jag stekte den, med skinnsidan nedåt, i en ugnssäker stekpanna och vände den innan jag avslutade den i en 375°F ugn. Jag skulle säga att det tog ungefär en timme från början till slut, inklusive rullningen av varje rulle. Om du hade en medhjälpare i köket skulle detta kunna gå ihop på ett kick. Det jag gillar med den här rätten är att man kan använda upp det man har i grönsakslådan. Jag hade inga ärtskott tillgängliga den dagen, så jag använde ruccola, pocherad sparris, mynta och koriander.

Mina rispapper var lite större, mer som 12 tum i diameter, så jag fick cirka 7 stora sommarrullar, tillräckligt för 2 personer att njuta av som en hälsosam förrätt med en sallad med tillräckligt med rester till lunch för 2 personer nästa dag. Den perfekta mängden. Att rulla vårrullar kan vara skrämmande, men övning ger färdighet och den första i partiet är nästan alltid den fula. Omfamna det. Det är fortfarande läckert!

Jag gillar färska sommarfrallor. De är alltid min aptitretare när vi går ut och äter thai. Vi var alla fyra överens om att dessa laxsommarrullar var fantastiska och att vi skulle göra dem igen, men vi skulle hålla oss till en enklare sås för doppning. Jag tyckte att det tjocka jordnötssmöret var en smak och konsistens som jag inte ville ha i såsen till dessa rullar. Jag tycker att jordnötssmöret överväldigade den delikata smaken av rullens ingredienser. Såsen tog bara några minuter att tillaga.

Jag utelämnade rödpepparflingorna på grund av pepparallergi. Risomslagen var ganska lätta att rulla efter de skrivna instruktionerna. Jag tyckte att det var lättare att rulla ihop dem på en lätt fuktig skärbräda utan handduken.

Source link

Rate this post

Leave a Reply