Dessa mördegskakor med citron ingefära är fulla av mald ingefära och färskt citronskal. De är perfekta precis som det eller så kan du accentuera den syrliga citruskomponenten genom att göra en enkel citronglasyr.

Två travar med klyftor av glaserad citron ingefära mördegskaka.

Anpassad från Tish Boyle | Den goda kakan | John Wiley & Sons, 2002

Sandkaka i sig är en perfekt neutral bas för att införliva kraftfulla smaker, särskilt ingefära. Leites Culinaria-läsare kommer att behöva något stickande om de ska satsa på det, det är därför jag använder ingefärapulver och bitar av kristalliserad ingefära. Den är skarp, så du får små smakklumpar på tungan samtidigt som citronen rundar av smaken och ger en slät finish.–Tish Boyle

BEHÖVER MAJSSTÄRKELSEN?

Det gör det! Men det här receptet använder kakmjöl, som har en hemlig ingrediens – och det är majsstärkelse. Det gör degen mjukare och därmed den färdiga kakan. Och i en relaterad fråga, ja, du kan absolut göra ditt eget kakmjöl. För detta recept, här är matematiken. (För att vi är fantastiska.) Ta 1 msk majsstärkelse och häll den i en 1/2-kopps måttbägare. Fyll med universalmjöl och jämna till. Du är klar.

För citronglasyren (valfritt)

Gör glasyren (valfritt)

  • I skålen med en elektrisk mixer, med hjälp av skoveltillbehöret, vispa konditorernas socker, smör, tjock grädde, citronskal och salt på medelhastighet precis tills det blandas, cirka 30 sekunder. Täck glasyrens yta med plastfolie och ställ åt sidan i rumstemperatur tills den ska användas.

Gör mördegskan

  • Placera ett galler i den nedre tredjedelen av ugnen och förvärm ugnen till 300°F (150°C). Ha en 9-tums rund kakform till hands.
  • Sikta samman mjölet i en medelstor skål. Vispa försiktigt för att kombinera; och ställ åt sidan.

  • Vispa smör, socker, mald ingefära, salt och citronskal i en elektrisk mixer med hjälp av skoveltillbehöret med medelhög hastighet tills det är väl blandat (hetta inte över, du vill inte blanda in mycket av luft). Tillsätt den kristalliserade ingefäran och blanda tills det blandas. På låg hastighet, tillsätt mjölet i tre tillsatser, blanda bara tills degen börjar gå ihop och inte längre är smulig.

  • Tryck ut degen jämnt och ordentligt i kakformen. Tryck fast baksidan av pinnarna på en gaffel runt kanterna. Baka mördegskakan i 35 till 40 minuter, tills den knappt har fått en krämig beige färg; låt det inte bli brunt. Lägg formen på galler och låt svalna i 10 minuter.

  • Ta ut mördegsrundan från pannan och skär den i 12 klyftor med en vass kniv. Om du använder glasyren, bred en generös mängd på varje kil, låt den droppa över sidorna. Lägg över trianglarna på gallret och svalna helt. Förvara i en lufttät behållare i rumstemperatur i upp till 3 dagar.

Servering: 1 kil/kakaKalorier: 230 kcalKolhydrater: 31 gProtein: 2 gFett: 12 gMättat fett: 7 gTransfett: 1 gKolesterol: 32 mgNatrium: 52 mgKalium: 22 mgFiber: 1 gSocker: 20 gVitamin A: 363 IUC-vitamin: 1 mgKalcium: 8 mgJärn: 1 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2002 Tish Boyle. Foto © 2021 Jenn Segal. Alla rättigheter förbehållna.

Recensioner av recepttestare

Väldigt fina kakor med en härlig twist. Enkelt och snabbt att göra, precis som vanliga mördegskakor. Citronen var väldigt uppfriskande i dessa mustiga kakor och jag tycker att den gav en mycket mjukare och bättre smak än vad citronextrakt skulle ha. Ingefäran var, trots att den använde både mald och kristalliserad, lite svag i den färdiga mördegskakan; den övermannades av den tjocka citroniga glasyren, som är mycket tjockare än på bilden. Halvera glasyrreceptet om du föredrar ett mycket tunt lager eller en trådig duggregn. Nästa gång ska jag hacka lite mer kristalliserad ingefära (kanske en matsked eller så?) och pricka det på kakorna precis efter att ha spridit glasyren över den varma mördegskakan. Jag använde en 9-tums tårtpanna för detta, vilket gjorde det mycket lättare att ta ut hela mördegskakan ur pannan för att skära den.

Jag tyckte att smaken och konsistensen på dessa glaserade mördegskakor med citron ingefära var fantastisk. Det som kunde ha gjort dem ännu lite större vore att öka citronskalet i mördegskan och ersätta en av matskedarna grädde mot färskpressad citronjuice istället. För mig när det kommer till citron, antingen gå stort eller gå hem. Och lite extra citron skulle lätt kunna stå emot ingefärans kryddighet.

Detta var inte heller så sandigt smuligt som en typisk mördegskaka, vilket jag tror berodde på tuggheten hos den tillsatta kristalliserade ingefäran. Eller, mördegskan kanske fortfarande var lite seg eftersom vi girigt slukade dem innan de hade svalnat till 100 % helt. Hur som helst, jag tyckte att det var en läcker goding som lätt gjordes av saker som jag nästan alltid råkar ha stående i mitt skafferi och kylskåp.

Om du älskar mördegskakor, kommer du att älska dessa glaserade mördegskakor med citron ingefära. Superenkla att göra med en total praktisk tid på cirka 8 minuter inklusive glasyr. Citronen och ingefäran är de perfekta mängderna, vilket gör att smöret fortfarande är stjärnan. Den kristalliserade ingefäran ger en fin touch till varje tugga och glasyren förstärker den läckra citronsmaken.

Dessa gräddade på 27 minuter, vilket gör den totala tiden bara 35 minuter. Den gör 12 stycken, men efter en vill du ha en till, så jag skulle säga att den här serverar 6-8 personer. Timingen på glasyren är korrekt.

Dessa kakor är lätta att tillaga och har en fräsch citronsmak och en lätt ingefärasmak. Glasyren ger dem en extra fräschör och du kan hålla dem upp till 3 dagar i en lufttät behållare. Se till att du inte överblandar degen efter att ha tillsatt mjölet, och, viktigast av allt, grädda dem bara tills de har en krämig beige färg.

Denna mördegskaka fungerar precis som skriven, och är speciell nog att dela som en mycket elegant dessert för dina favoritmänniskor. Mina normala mördegskakor är mycket mer vanliga och enkla, men tillsatsen av glasyren (citronen märks särskilt här – det är okej att vara generös med skalet). Ingefäran blir bara en del av smaköverenskommelsen, den står inte ensam men summan med citronen fungerar bra. Detta är lite sötare än “håll till hands för te” familjerecept, men citronen hjälper till att få det att fungera och det kommer inte att finnas kvar mer än en dag eller två.

Sandkakan var utsökt även om sötare än vi normalt skulle göra, det här är en uppklädd och elegant version som du skulle servera till en middag med speciella gäster. Som nämnts hade den övergripande strukturen och fuktigheten faktiskt balanserats nästa dag och var ännu mer tilltalande. Min man (mer en mördegsexpert än jag, hans familj hade ofta färska mördegskakor till hands i en mördegsburk) säger att alla synder av att vara för söt kan förlåtas med en klick clotted creme. Fräck.

Jag har två tips – fodra 9-tums kakformen med en cirkel av bakplåtspapper (helst skär den ca 11-12”) och vik kanterna uppåt på sidorna – det gör att det går perfekt att ta bort från formen efter gräddning. Och sedan, tveka inte att göra detta dagen innan OCH förvara bitarna i ett enda lager i en lufttät behållare. Detta kommer att säkerställa att du inte förstör glasyrens yta, och fukten i sandkakan och glasyren blir jämnare.

Det första med det här receptet är att glasyren kom ihop fantastiskt. Jag använde ingen elektrisk mixer och det behövde jag inte. Vispade det bara med en visp och det gick ihop ganska fint.

I det andra steget för att göra sandkakan följde jag receptet exakt. Jag blandade nog i ca 4 minuter och blandningen var så torr och smulig att den bara inte gick ihop till en deg. Jag tillsatte en matsked vatten och lät det vispa ungefär en minut till, och det kom till slut ihop. Jag vet inte om det bara var luftfuktigheten eller själva receptet. Det blev inte en stor grej. Jag hade bakat mördegskakan i hela 43 minuter innan jag trodde att den var redo att komma ut ur ugnen. Jag lät den svalna i 10 minuter innan jag tillsätter glasyren.

Jag åt en liten fyrkant igår kväll medan det fortfarande var lite varmt, och jag åt en till idag. Jag tyckte att det var ännu bättre idag än det var igår kväll. Fläckarna av den kristalliserade ingefäran gjorde den så läcker. Om jag var tvungen att ändra något i receptet skulle det vara tillsatsen av en matsked vatten (som jag var tvungen att byta för att få det att gå ihop) och skulle göra tidpunkten 38-43 minuter. Jag skulle förmodligen också ha klippt ner måtten på glasyren. Jag använde allt, men idag tycker jag att det har lite för mycket glasyr på sig. Jag är rädd för min kost den här veckan med detta och jag i huset.

Jag kan inte sluta äta dessa – de är så goda. Dessa är perfekta och kan vara mitt söta favoritrecept hittills. Sandkakan är något tät och lite seg men ändå finns det ett knäck på utsidan. Glasyren på toppen tar bokstavligen detta över toppen. Först trodde jag att skivorna skulle bli för stora. Det var tills jag smakade en och omedelbart var tvungen att ha en till. Tro mig, de har en perfekt storlek.

En sak som jag gillade särskilt med det här receptet var hur smakerna blandades och komplimenterade varandra. Sandkakan var smörig och söt, citronaktig och ingefära. Alla dessa smaker blandas i perfekt harmoni. I slutet av varje tugga kommer du att märka lite kryddighet från ingefäran. Utsökt!

Att göra mördegskakan och glasyren gick enkelt och snabbt. Det tog mig cirka 65 minuter (inklusive gräddningstid) från början till slut. Allt blandas väldigt snabbt och sedan är det bara att trycka ner det i kakformen och grädda. Jag glömde att lägga till den kristalliserade ingefäran före mjölet när jag blandade allt. Det blandade sig väldigt lätt efter mjölet och problemet löste sig! Sandkakan kom upp ur pannan utan problem och jag skivade och glaserade. Jag kunde inte låta bli och var tvungen att ha en medan de fortfarande var varma. Sååååå bra.

Mina höll bara i två dagar och sedan var de borta. Det var ingen förändring i konsistensen eller smaken under den tidsramen.

Source link

Rate this post

Leave a Reply