Detta lönn rökt grillad lax är belagd med din favorit bbq dry rub och lönnsirap, sedan grillad tills den precis är genomstekt. Den har smaken av varmrökt lax, men görs på en bråkdel av tiden.

Två bitar lönnrökt grillad lax på en vit tallrik med en gaffel och kniv på sidan.

Anpassad från Bill Gillespie | Hot & Fast BBQ | Page Street Publishing, 2021

Lax var den första kategorin jag någonsin vann ett pris för när jag först gick in i tävlingsmatlagningens värld. Det var faktiskt den allra första tävlingen jag deltog i. Jag fick en fjärdeplats på min grillade lax, och jag har varit fast på tävlingsmatlagning sedan dess.

Det är femton år senare, och jag håller fortfarande på! FDA rekommenderar att lax tillagas till en innertemperatur på 145°F (63°C); dock riskerar du att överkoka den vid denna temperatur. Ingen gillar verkligen torr, överkokt lax, så det är därför jag gillar att tillaga den till 130°F (54°C) och sedan ge den 5 minuter att vila. Att tillaga lax till denna temperatur säkerställer att fisken är mör, fuktig och fantastiskt smakrik.

Det här receptet är enkelt, men det kanske bara ger den mest perfekt tillagade och läckra biten lax du någonsin har haft!–Bill Gillespie

Vanliga frågor om rökt grillad lax i lönn

Vad är det för vita saker som kokat ur min lax?

Det vita som du ofta hittar i matlagning av din lax är albumin, ett naturligt förekommande protein som är flytande i rå fisk, men koagulerar när den tillagas. Det är ofarligt, men inte den vackraste synen. När du ser att det dyker upp på toppen och sidorna av din lax, kokar du sannolikt laxen vid för hög temperatur.

Vad innehåller BBQ dry rub krydda?

Generellt sett innehåller torra rubs vitlökspulver, lökpulver, salt och peppar, paprika, chilipulver, cayennepeppar eller alla tre – något för lite värme, och ibland farinsocker för lite sötma. Recept för torr rub och BBQ-krydda kan enkelt anpassas efter din smak. Överväg att lägga till torr senap, rosmarin, spiskummin, lönnsocker eller någon av dina favoritörter och kryddor.

Vi älskar denna Texas Dry Rub för dess rökiga smak. Om du gör din egen rub för det här receptet, eller om du köper en färdig rub, rekommenderar vi att du håller dig borta från torr rubs med mycket tillsatt socker. Lönnsirapen bidrar med en bra mängd sötma, så eventuellt tillsatt socker är onödigt och kan göra att din lax smakar för sött.

Vad är skillnaden mellan lönnsirap och pannkakssirap?

Ren lönnsirap är helt enkelt lönnsaft som har kokats ner till en tjockare konsistens. När recept kräver lönnsirap – det är detta de syftar på. Pannkakssirap är gjord med konstgjorda smaker och majssirap, och även om den är lämplig för pannkakor och våfflor, bör den inte förväxlas för den äkta varan.

Vad ska jag servera till grillad lax?

En sval sida skulle vara härlig – och om du vill bära lönnsmaken genom hela måltiden, är detta coleslaw-recept precis vad du letar efter. Rostade grönsaker som broccoli, rödbetor, butternut squash eller brysselkål skulle alla vara fantastiska, eller till och med bara enkla grillade majskolvar och en bakad potatis. Du kan verkligen inte gå fel.

Lönn rökt grillad lax

Två bitar lönnrökt grillad lax på en vit tallrik med en gaffel och kniv på sidan.

En kombination av söt lönnsirap och lönnträ ger denna lättgrillade lax sin söta, rökiga smak.

Bill Gillespie

Prep 10 min

laga mat 20 min

Total 1 hr

  • Lägg laxen med skinnsidan nedåt på en kantad bakplåt. Pensla hälften av lönnsirapen över varje bit lax. Strö torr rub över hela laxen. Lägg över till kylen och låt stå kallt i cirka 30 minuter.

  • Medan du väntar på att laxen ska sätta sig, elda upp din kolgrill till 350°F (177°C) och placera en folieklädd vattenpanna under grillytan. Detta recept kräver en fullt upplyst träkolsskorsten. Dumpa den fullt tända skorstenen i mitten av kolringen, sätt ihop spisen och låt den komma upp till temperatur. (Alternativt kan du använda en gasolgrill med röklåda eller rökpåse).

  • Placera laxen på grillens översta galler, lägg till din rökved och koka laxen tills den når en innertemperatur på 130°F (54°C) i medium, 15 till 20 minuter, beroende på tjockleken på laxen. (Om du gillar att din lax tillagas lite mer, höj innertemperaturen till 140°F (60°C), 20 till 25 minuter, men jag skulle inte gå högre än så annars riskerar du att laxen blir överkokt och torr.)

  • Efter cirka 10 minuters tillagning, pensla toppen av varje bit lax med den återstående 1/4 koppen lönnsirap.

  • När önskad temperatur har uppnåtts, ta bort laxen från grillen och låt den vila i 5 minuter innan servering.

Servering: 1delKalorier: 437kcal (22 %)Kolhydrater: 28g (9 %)Protein: 45g (90 %)Fett: 15g (23 %)Mättat fett: 2g (13 %)Fleromättat fett: 6gEnkelomättat fett: 5gKolesterol: 125mg (42 %)Natrium: 104mg (5 %)Kalium: 1216mg (35 %)Fiber: 0,2g (1 %)Socker: 24g (27 %)Vitamin A: 143IU (3%)C-vitamin: 0,2mgKalcium: 91mg (9 %)Järn: 3mg (17 %)

Recensioner av recepttestare

Ursprungligen publicerad 12 juli 2022

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.

Source link

Rate this post

Leave a Reply