Macanesisk portugisisk-inspirerad kycklingcurry kombinerar inslag av fisksås, kokosmjölk, gurkmeja och paprika för att hylla de kulinariska traditionerna i Macau. Denna särskilt välsmakande curry har massor av smak men inte för mycket värme (tillsatsen av chileolja kommer dock att hjälpa dig som söker värme) så att alla kommer att njuta av det.

Anpassad från Trevor Lui | Kokboken för dubbel lycka | Bild 1 Publicering, 2021

Som invandrarbarn hade vi olika saker i våra skafferier. Och när du är ensam hemma börjar du leka med några av dessa ingredienser i traditionella rätter som du kanske inte har om du inte kommer från ett invandrarhushåll. Och jag tror att mycket av det stämmer in på det vi ser på restauranger idag. Många influenser och inspirationer i vissa rätter kockar lagar är baserade på denna sammansmälta kultur av att vara ett barn med invandrarbakgrund smält med kulturen att vara nordamerikansk.Trevor Lui

Vanliga frågor om kycklingcurry

Hur gör jag min curry kryddigare?

Om du serverar curry till kryddälskare kan du skapa mer intensiv värme genom att lägga till pulveriserad chilipeppar eller färsk paprika till din sås under tillagningsprocessen. Kashmiri paprika är det traditionella valet. Om du serverar en blandad publik och behöver lägga till värme vid bordet, lägg ytterligare chiliolja, färsk skivad paprika och en shaker cayenne inom räckhåll.

Kan överbliven curry frysas om den innehåller kokosmjölk?

På egen hand kan kokosmjölk separera om den är fryst och bli lite kornig när den tinas men den går fortfarande utmärkt att äta. När de används i en curry kan de andra ingredienserna förhindra separation och stabilisera mjölken, men den tinade curryn kan vara annorlunda konsistensmässigt än förfryst och du kan fortfarande stöta på lite separation och granularitet. Återigen, det är fortfarande säkert att äta.

Kan jag ersätta lår med kycklingbröst?

Kycklinglår används ofta på grund av deras smak och relativt billiga. Om du bara har kycklingbröst till hands, eller om du bara föredrar dem, kan du gå vidare och byta ut dem. Ärligt talat kan du använda vilken kombination av kycklingbitar som helst som ditt lilla hjärta önskar. Tänk bara på att vitt kött tillagas snabbare än mörkt så se till att båda är tillagade om du blandar dem.

  • I en medelstor skål, kombinera kyckling, paprika, salt och gurkmeja och blanda med händerna. Låt kycklingen marinera medan du förbereder övriga ingredienser (eller ställ i kylen i upp till 8 timmar).

  • I en stor kastrull på medelhög värme, värm oljan. Tillsätt lök, minska värmen till medel-låg och fräs tills den är genomskinlig, cirka 10 minuter. Tillsätt vitlök och koka tills löken är genomstekt och allt är täckt i ett glansigt lager av olja, ca 5 minuter till.
  • Vispa i kycklingen och fräs i 4 till 5 minuter.
  • Häll i kokosmjölk, öka värmen till medelhög och koka upp nästan. Sjud blandningen tills den tjocknat något, ca 5 minuter.

  • Häll i fisksås och vatten och låt koka upp. (Bullionen blir tunna när kycklingen börjar släppa saften.)

  • Sänk värmen till medel-låg och låt puttra utan lock, rör om då och då, tills curryn har tjocknat och smaken har utvecklats, cirka 50 minuter. (Droppar av paprikaröd olja kommer att stiga upp till ytan, det här är okej).

  • Rör ner curry och cayenne och låt sjuda i 15 minuter till. Ta av från värmen och låt stå i minst 20 minuter så att rätten får mer smak när den svalnar.

  • Smaka av med mer salt eller fisksås om det behövs. Ringla chiliolja över toppen och strö över koriander. Servera med ris (eller naan) och klyftor av lime (eller citron).

Servering: 1 delKalorier: 787 kcalKolhydrater: 24 gProtein: 36 gFett: 64 gMättat fett: 28 gFleromättat fett: 9 gEnkelomättat fett: 23 gTransfett: 1 gKolesterol: 144 mgNatrium: 1666 mgKalium: 1215 mgFiber: 5 gSocker: 8 gVitamin A: 3996 IUC-vitamin: 26 mgKalcium: 126 mgJärn: 7 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2021 Trevor Lui. Foto © 2021 Suech + Beck. Alla rättigheter förbehållna.

Recensioner av recepttestare

Denna rika, krämiga makanesiska portugisiska kycklingcurry kom tillsammans med ingredienser som jag redan hade till hands – i mitt kök, det kvalificerar sig som ett skafferirecept. Löken smälter nästan in i såsen, och eftersom den är så rik och inte har några grönsaker, borde det verkligen vara en av flera rätter som utgör en måltid. Jag serverade den med överbliven sesamaubergine och ångat ris. Den milda auberginen var en bra motsvarighet till curryn. Såsen är ganska tjock och du vill kontrollera den med några minuters mellanrum under den sista sjudningen så att den inte fastnar.

Jag har inte provat några rätter från Macau tidigare förutom äggtårtor så det här var en intressant resa till salta smaker. Receptet på makanesisk portugisisk kycklingcurry är väldigt enkelt och lätt att förstå. Jag använde söt ungersk paprika, Red Boat fisksås (min favorit!), lätt kokosmjölk och hungyou chileolja som jag gör i förväg och förvarar i kylskåpet. Jag hackade de 3 lökarna genom att pulsera i matberedaren med stålbladet och sedan slängde jag in vitlöken i processorn för de sista pulserna.

Receptet ger en generös mängd currysås – perfekt att servera över en stor skål med ångat ris eller suga upp med naan. Vi njöt av fräschheten i koriandergarneringen och en stor kläm lime tillsammans med en liten klick chiliolja. Mängden värme från kryddor och olja var perfekt för vår smak. Min tweak skulle vara att använda 4 kycklinglår. Det fanns gott om sås jämfört med mängden kyckling eftersom storleken på kycklinglår varierar vilt från små till stora och ibland i samma förpackning. Jag är säker på att den här rätten är ännu godare dagen efter!

Denna makanesiska portugisiska kycklingcurry är en absolut SMAKBOMB. Detta förvånar mig inte med tanke på vad som kom in i curryn, speciellt kombinationen av cayenne och currypulver och den där kraftfulla fisksåsen. Värmen och jordigheten behöver inte höjas, men den rökiga paprikan jag använde gav den en extra komplexitet som är svår att motstå.

Jag tror att det enda problemet jag hade med det här receptet är att jag önskar att det gjorde mer än två portioner, med tanke på hur lång tid det tog att laga det. Jag är också nyfiken på att se hur slutprodukten blir om jag gör en längre marinad – antar att jag bara måste göra den här igen!

Jag gillade denna makanesiska portugisiska kycklingcurry – den var inte för kryddig men den hade en riktigt välbalanserad smak och smakade fräscht. Jag använde söt paprika efter att ha läst att rökt inte föreslogs och jag ville inte använda kryddig. Jag lät den också marinera över natten och fann att kycklingen hade absorberat mycket av smakerna, vilket gjorde den otroligt god. Detta blev 3 portioner, som jag serverade med ris. Jag upptäckte att jag njöt mycket mer nästa dag.

Ursprungligen publicerad 5 juni 2021Source link

Rate this post

Leave a Reply