Corn chowder med bacon är en härlig sensommarmåltid som är full av fräscha smaker och tröstande krämighet. Inte för tung men ändå tillfredsställande på grund av tillsatsen av bacon, spiskummin, gurkmeja och timjan.

Corn chowder är kungen av bondgård chowders. Hundratals recept för det har publicerats under åren, men eftersom majs och salt fläsk var häftklamrar i den amerikanska gården, är det troligt att majs chowder gjordes och åtnjöts långt innan något recept någonsin trycktes. Användningen av mjölk, grädde eller kondenserad mjölk varierar också från recept till recept. Shakers är kända idag för sina strama men ändå vackra möbler, men de var också högt ansedda för sina matlagningskunskaper, särskilt deras chowders för bondgårdar. Min version av majschowder är gjord som liknar Shaker-stilen, enligt ett recept från Shakers på Hancock Village i Pittsfield, Massachusetts (cirka 1900), med färsk majs, smör och grädde. Dess mjuka, söta smak och vackra, blekt gyllene färg är mycket tröstande, och det är en favorit bland barn såväl som vuxna.– Jasper White

  • Skala majsen. Ta försiktigt bort det mesta av siden för hand och gnugga sedan öronen med en handduk för att avsluta jobbet. Skiva kärnorna från kolvarna och lägg dem i en skål. Du bör ha ca 2 koppar. Använd baksidan av din kniv, skrapa neråt längs med kolvarna och tillsätt det mjölkiga ämnet som sipprar ut till majskärnorna. Kasta kolvarna.
  • Värm en 3- till 4-liters tung gryta på låg värme och tillsätt det tärnade baconet. När det har gjort några matskedar fett, öka värmen till medel och koka tills baconet är knaprigt och gyllenbrunt. Häll av allt utom 1 msk baconfett, låt baconet ligga kvar i grytan.
  • Tillsätt smör, lök, paprika, timjan, spiskummin och gurkmeja och fräs, rör om då och då med en träslev, i cirka 8 minuter, tills löken och paprikan är mjuka men inte brynt. Tillsätt majskärnorna, potatisen och fonden, höj värmen, täck över och koka kraftigt i cirka 10 minuter. En del av potatisen kommer att falla isär, men de flesta ska behålla sin form.
  • Använd baksidan av din sked för att krossa lite av majs och potatis mot sidan av grytan för att tjockna chowdern. Sänk värmen till medel och smaka av chowdern med salt och peppar. Rör om majsstärkelseblandningen och häll den långsamt i grytan under konstant omrörning. Så snart chowdern har kokat upp och tjocknat något, ta av från värmen och rör ner grädden. Justera eventuellt kryddningen.

  • Slev chowdern i koppar eller skålar och strö över den hackade gräslöken. Servera omedelbart eller låt den stå i rumstemperatur i upp till en timme, låt smakerna smälta. Om du inte serverar chowdern inom en timme, låt den svalna, täck sedan över och ställ i kylen i upp till några dagar. Värm chowdern igen på låg värme och men låt den inte koka.

*Vad är skivbacon?

Egentligen är det i stort sett vad det låter som – det är bara bacon innan det har skivats så det är fortfarande i “skiva”-form. Botad och rökt, den brukar också ha svålen fäst. Det intressanta är att om du kan få dina vantar på en lång skiva fläsk, rök och bota den, du har gjort ditt eget bacon. Om du inte hittar skivbacon (eller inte har ambitionen att göra eget) kan du prova en riktigt tjock skivad bacon istället.

Servering: 1 serveringKalorier: 407 kcalKolhydrater: 31 gProtein: 10 gFett: 28 gMättat fett: 15 gFleromättat fett: 2 gEnkelomättat fett: 9 gTransfett: 1 gKolesterol: 81 mgNatrium: 325 mgKalium: 705 mgFiber: 3 gSocker: 7 gVitamin A: 1245 IUC-vitamin: 39 mgKalcium: 55 mgJärn: 1 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2000 Jasper White. Foto © 2000 Cameron Whitman. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Denna soppa är supergod! Det är otroligt rejält och mättande. Receptet är väldigt lätt att följa. Jag gillar att vikterna ges för löken och paprikan. (Ofta i ett recept krävs till exempel 1 liten lök, och det kan betyda olika saker för olika kockar.)

Ingredienserna är alla lätt tillgängliga. Gurkmejan ger soppan en vacker gul färg. Smakerna smälter ihop så väl; nästa dag var soppan ännu bättre. Perfekt måltidssoppa, speciellt när den åtföljs av en bit knaprigt bröd.

Detta kräver lite förberedande arbete men är väl värt tiden för att få allt klart. Jag hade lite problem med att hitta bacon som inte var skivat, men jag är glad att vi äntligen hittade några. Det är lite svårt att mosa majskärnorna på sidan av grytan. Majs är bara roligt på det sättet, det vill vara som det är.

Slutresultatet är en mycket trevlig, tjock chowder med rätt blandning av smaker. Du har den rökiga smaken av baconet, den krämiga konsistensen på potatisen, den lätta knasningen av majsen, allt förenat med grädde. Vad kan vara bättre? Även de små kom tillbaka för mer av den här.

Source link

Rate this post

Leave a Reply