Denna krämiga majs och rostad poblanosoppa receptet kombinerar söt sommarmajs och kryddig rostad paprika för att göra en jordig, lätt rökig skål med tröstande godhet. Det är vår populära sensommarsoppa.

Två vita skålar med majs och rostad poblanosoppa garnerad med ost, paprika och majskärnor, med en servett och sked på sidan.

Anpassad Vishwesh Bhatt | Jag är härifrån | WW Norton, 2022

Oavsett om det är i sydvästra USA eller Gujarat, majs och chili är en match made in heaven. Denna soppa är lätt och läcker bevis.

Den använder hela kolven för en djup majssmak. Servera den på sensommaren eller tidig höst, när majs och chili är på topp. Leta efter färsk majs med fylliga, saftiga kärnor och ljusa, glänsande chili utan rynkor.

Servera som huvudrätt eller med grillad tomatost till lunch, eller som förrätt till middag. Om du vill att soppan ska vara vegetarisk vänlig, utelämna bara baconet.–Vishwesh Bhatt

Vanliga frågor om majs och rostad poblanosoppa

Vad är det med hypen med Hatch-chiles?

Hatch chili är ungefär som champagnen av paprika. En äkta Hatch-chile odlas i Hatch, New Mexico, som sägs vara det enda stället folk bör köpa dessa speciella paprika på grund av uppfattningen att området har den bästa terroiren i hela världen för dem … ungefär som Champagne-regionen i Frankrike är den bästa platsen på jorden för champagnedruvor.

De är en mycket mångsidig paprika och har en härlig balans mellan värme och sötma, och säsongen är relativt kort. Det är möjligt att beställa färska Hatch-chiles online eller köpa torkade eller konserverade versioner, och du kan kolla in Var kan jag köpa Hatch-chiles för mer information. Eller så kan du bara använda poblano eller Anaheim chili.

Hur vet jag när paprika är färsk?

Paprika av något slag ska vara fast och glansig, utan fläckar eller mjuka fläckar. När paprikorna börjar åldras blir de squishy och skrynkliga och ska vid den tidpunkten kastas.

Kan majssaft frysas?

Ja, det kan det. Att frysa majschowder är enkelt och medan du gör det kommer det inte att påverka smaken på soppan, du kan märka några små förändringar i konsistensen om ditt recept innehåller mejeriprodukter (som det här gör).

Hur heta är poblano paprika?

Poblano-peppar är milt kryddiga, rankas på 1000 till 1500 på Scoville-skalan, vilket liknar Anaheim-peppar. Hatch chili kan hittas som mild, medium eller varm, och kan variera allt från 2000 till 8000 enheter på Scoville-skalan.

Kan jag göra detta med fryst eller konserverad majs?

Vi rekommenderar att du håller dig till färsk majs för just detta recept. Majskolvarna används för att göra buljongen, vilket ger ett otroligt djup av smak till denna majs- och poblanosoppa.

Majs och rostad Poblanosoppa

Två vita skålar med majs och rostad poblanosoppa garnerad med ost, paprika och majskärnor, med en servett och sked på sidan.

Sötman från färsk sommarmajs och mild värme från färsk chili passar vackert i denna jordnära sensommarsoppa. En hemgjord majskolvsbuljong ger extra djup av smak till soppan.

Vishwesh Bhatt

Prep 45 min

laga mat 1 hr

Total 1 hr 45 min

 • Lägg majskolvar, rosmarinstjälkar, timjanstjälkar, pepparkorn och lagerblad i en stor kastrull och täck med 1 liter vatten. Koka upp på hög värme och låt koka i 30 minuter, justera värmen efter behov för att bibehålla en svag koka.

 • Ta bort grytan från värmen. När det är tillräckligt kallt för att hantera, sila och kassera det fasta ämnet. Du kommer att ha 12 till 13 koppar majsfond.

 • För att rosta poblanos, vrid lågan på en gasspis (eller grill) till medelhög. Använd en tång och en ugnsvante, håll en paprika direkt över lågan, vänd tills den är förkolnad på alla sidor, cirka 15 minuter. Upprepa med de återstående paprikorna. (Alternativt kan du rosta paprikan under ugnsbroilern. Titta noga på dem och vänd med en tång när varje sida förkolnas.)

 • När paprikorna är förkolnade hela vägen runt, överför du dem försiktigt till en plastpåse eller en skål täckt med plastfolie. Låt dem sitta i cirka 10 minuter. Den resulterande ångan och värmen kommer att avsluta tillagningen av paprikan och göra skalet lättare att skala.

 • När paprikorna är tillräckligt svala för att hantera, dra bort det blåsiga skalet. Tärna paprikan, kassera frön och stjälkar.

 • Under tiden, i en liten stekpanna på medelvärme, rosta spiskumminfrön, skaka pannan försiktigt så att fröna rostas jämnt och inte bränns, 1 till 2 minuter. Ta bort från värmen och, när den är tillräckligt kall för att hantera, mal i en kryddkvarn eller kaffekvarn, eller med en mortel och mortelstöt.

 • Smält smöret i en holländsk ugn eller bred tjock gryta på medelvärme. Tillsätt baconet, om du använder det, och koka, rör om ofta, tills det börjar bli knaprigt, cirka 4 minuter.

 • Rör ner lök och vitlök. Täck och koka tills löken blir genomskinlig, 3 till 5 minuter, minska värmen om vitlöken börjar bli brun. Tillsätt majskärnorna, täck över och koka i 5 minuter till.

 • Släng i poblanos, rosmarinblad och timjanblad och häll över tillräckligt med majsfond för att täcka allt med 12 till 24 mm (1/2 till 1 tum). Detta bör vara mellan 8 och 10 koppar. Sätt upp värmen till medelhög och låt koka upp. När blandningen sjuder, sänk värmen till medel-låg och låt puttra utan lock, rör om då och då, tills majsen är väldigt mjuk, 10 till 15 minuter.

  Förvara eventuellt oanvänt lager, täckt, i kylen. Använd fonden för att koka gryn till frukost nästa morgon.

 • Ta av grytan från värmen och puré soppan med en stavmixer. (Om du inte har en stavmixer kan du puréa soppan i omgångar i en vanlig mixer. När du mixar varma vätskor, se till att inte överfylla mixern.)

 • Sila den purerade soppan genom en finmaskig sil för att ta bort de sega majsskalen. (Om du inte har en nätsil kan du hoppa över det här steget. Soppan kommer att smaka lika gott, den blir bara inte lika slät.)

 • Sätt tillbaka soppan på värmen och tillsätt spiskummin, salt, paprika, getost och grädde. Rör om tills osten är smält och helt införlivad. Smaka av och justera efter smaksättningar efter önskemål.

 • Häll soppan i skålar och garnera med hackad koriander och en limeklyfta.

Servering: 1delKalorier: 321kcal (16 %)Kolhydrater: 35g (12%)Protein: 8g (16 %)Fett: 20g (31 %)Mättat fett: 12g (75 %)Fleromättat fett: 2gEnkelomättat fett: 5gTransfett: 0,2gKolesterol: 52mg (17 %)Natrium: 666mg (29 %)Kalium: 584mg (17 %)Fiber: 5g (21 %)Socker: 12g (13 %)Vitamin A: 1242IU (25 %)C-vitamin: 65mg (79 %)Kalcium: 78mg (8%)Järn: 2mg (11 %)

Recensioner av recepttestare

Ursprungligen publicerad 17 augusti 2022

Recept © 2022 Vishwesh Bhatt. Foto © 2022 WW Norton & Company. Alla rättigheter förbehållna. Allt material används med tillstånd.

#leitesculinaria på Instagram Om du gör det här receptet, ta ett foto och hashtagga det #LeitesCulinaria. Vi vill gärna se dina skapelser på Instagram, Facebookoch Twitter.

Source link

Rate this post

Leave a Reply