Makedonsk kryddad kyckling livar upp din vardagskyckling genom att marinera den i en blandning av paprika, kanel, cayenne och vitlök innan du steker allt på en bädd av skivad lök. Rökig, lite kryddig och enastående saftig, denna kycklingrätt kommer att bli en favorit i kallt väder.

Anpassad från Katerina Nitsou | Makedonien | Interlink Books, 2021

Denna rätt, traditionellt rostad i en furna (en vedeldad ugn), är en av de bästa rätterna du kan ha i Makedonien. Kycklingen steks vanligtvis i en grund, glaserad lerbakare och serveras med färskt bröd.–Katerina Nitsou

  • I en stor skål, vispa ihop olja, salt, paprika, kanel och cayenne för att göra en marinad.

  • Tillsätt kyckling, lök och vitlök i en stor skål. Häll marinaden i en skål och rör om för hand, se till att alla bitar är jämnt belagda. Täck med plastfolie och ställ i kylen i 1 timme.

  • Värm ugnen till 400°F (200°C).

  • I en ugnsform på 9 x 13 tum (23 x 33 cm). eller lerbakare, arrangera lök och vitlök i ett enda lager. Lägg kycklingbitarna med skinnsidan uppåt ovanpå löken. Rosta, utan lock, tills kycklingen är helt genomstekt och registrerar 74 °C (165 °F) på en termometer30 till 35 minuter.
  • Byt ugnen till stek och tillaga, titta noga, tills kycklingskinnet är knaprigt, 3 till 4 minuter. Servera omedelbart.

*Vilka sorters paprika finns det?

Som mest grundläggande är paprika gjord av torkad, söt röd paprika. Smaken kommer att bero på smaken på paprikan som används – fruktig, mild, bitter eller varm. Om ett recept inte anger vilken sort som ska användas, använd antingen en som bara är märkt paprika eller en som är märkt söt paprika.
De 2 andra typerna, rökt och varma, är just det och bör användas specifikt för dessa attribut. Rökt paprika kommer från röd paprika som har rökts över vedeldar i dagar innan de mals till ett pulver. Det kommer i allmänhet från Spanien och kan kallas spanska pimenton. Hot kommer från Ungern och ger maten en het, pepprig kick. Du kan subpa söt paprika med en touch av cayennepeppar eller Aleppopeppar, men att subpa i rökt paprika rekommenderas inte.

Servering: 1 serveringKalorier: 530 kcalKolhydrater: 6 gProtein: 36 gFett: 39 gMättat fett: 10 gFleromättat fett: 7 gEnkelomättat fett: 20 gTransfett: 1 gKolesterol: 143 mgNatrium: 1299 mgKalium: 459 mgFiber: 1 gSocker: 2 gVitamin A: 359 IUC-vitamin: 10 mgKalcium: 43 mgJärn: 2 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2021 Katerina Nitsou. Foto © 2021 Oliver Fitzgerald. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Min familj njöt verkligen av att äta denna makedonska kryddade kycklingrätt. Eftersom det är en frenetisk tid i vårt hushåll, njöt jag av hur snabbt det förbereddes och bakades. Jag älskar hur en smakrik och enkel rätt kan kännas som en räddare när tiderna är galna. Det finns dagar (eller veckor) du vill ha komforten av en välsmakande måltid utan den extra ansträngningen. Det här har varit en av de månaderna. Vår vår har varit blöt och kall, så denna mysiga rätt välkomnades runt mitt bord.

De tre kryddorna i marinaden blandade sig fint med löken och vitlöken och resulterade i en rökig, söt arom som flödade och slingrade sig genom hela vårt hus. Vi älskade det möra köttet blandat med det krispiga skinnet. Jag önskar bara att jag hade förtanken att servera en baguette vid sidan av så att vi kunde ha torkat upp den stora mängden buljong som blir över. Jag kommer att spara den här kryddmarinaden till andra proteiner och grönsaker, kanske på en plåt för ytterligare en snabb kvällsmåltid. Allt som allt mycket bra.

Denna makedonska kryddade kyckling är ett fast, snabbt kycklingrecept att ha i arsenalen. Den rökta paprikan, kanelen och cayennena är fint balanserade och löken blir smältande läcker. Jag serverade den med rostad röd skalpotatis och ångad broccoli, och min man gick tillbaka i sekunder.

Jag gillade verkligen denna snurr på stekt kyckling! Jag var orolig att kanelen skulle övermanna den men det gjorde den inte. Luktade gott när den stod i ugnen. Man får lite av värmen från cayennen men den är inte övermäktig. Den sista steken i slutet är nyckeln till att få en fin färg och skarp hud. Tyckte det här var gott och saftigt, smakfullt och så lätt att sätta ihop.

Jag serverade detta med en sallad med gröna bönor och rostad baguette. Det skulle passa bra med rostad potatis!

Ursprungligen publicerad 21 september 2021Source link

Rate this post

Leave a Reply