Lönnhavrevåfflor är en rejäl och hälsosam frukostgodis. Skarpa på utsidan och smaksatta med lönn, de är lite mer rejäla än dina vanliga våfflor men de är också mycket mer tillfredsställande och mättande.

Havre och lönnsirap är en naturlig frukostkombination. Här rörs sirapen ner i smeten och används i stället för socker, och två sorters havre – kli och mjöl – används. Havrekliet blötläggs i varm mjölk för att mjukna innan det rörs ner i smeten. Efter att smeten har rörts ihop, vispas äggvitan separat och viks sedan in i den tjocka smeten för att ge de resulterande våfflorna luft och mjukhet. En sak som är avgörande för framgången här, ännu mer än i andra våffelrecept – är att smöra våffeljärnet generöst, eftersom en knaprig skorpa verkligen gör skillnaden med dessa våfflor.–Kim Boyce

KAN JAG UPPVARMA FRYSTA VÅFFLOR?

Även om dessa inte är dina genomsnittliga lätta och luftiga brödrostvåfflor, har de fördelen av att vara hälsosammare och mer mättande. Seriöst, dessa kommer att hjälpa dig att ta dig igenom en morgon på jobbet eller skolan, medan de där ömtåliga små våfflorna? Inte så mycket. Om du kan föreställa dig att du äter en bättre frukost under hektiska dagar, gör en dubbel sats våfflor på helgen, tallrik några till frukost och stoppa in de kylda överblivna våfflorna i återförslutningsbara påsar i smörgåsstorlek, skjut in dem i en större återförslutningsbar plastpåse, och släng i frysen. Och där går du. Dina alldeles egna brödrostvåfflor.

 • Vänd på våffeljärnet till sin högsta inställning, även om du inte brukar värma den så högt. (Lita på oss. Dessa våfflor blir bäst när de tillagas på hög värme.)
 • Häll havrekliet i en liten skål. Låt bara 1 kopp mjölk koka upp. Tillsätt den varma mjölken till havrekliet och rör om, ställ sedan åt sidan för att mjukna medan du samlar ihop resten av ingredienserna.
 • Sikta mjöl, bakpulver och salt i en stor skål, häll tillbaka i skålen alla bitar av spannmål eller andra ingredienser som kan finnas kvar i silen.

 • Lägg äggvitorna i den rena skålen på en stående mixer och äggulorna i en medelstor skål. Tillsätt lönnsirap och vanilj till äggulorna och vispa tills de är ordentligt blandade.
 • Tillsätt den återstående 1 koppen mjölk till havrekliet – den kalla mjölken kyler kliets kvarvarande värme. Häll havreblandningen i lönnsirapsblandningen och rör om.

 • Använd en spatel, tillsätt de våta ingredienserna till de torra ingredienserna och blanda försiktigt. Smeten kommer fortfarande att ha fina klumpar hela vägen; motstå lusten att blanda in dem.
 • Fäst mixerskålen och vispen i mixern och vrid mixern till hög hastighet. När äggvitorna vispar blir de skummande och börjar öka i volym. Tillsätt 1 msk sockret till den skummande vitan, som blir tjock men väldigt mjuk. Fortsätt vispa tills de är fluffiga och glansiga och håller sina toppar, som moln eller sockervadd, totalt 2 till 3 minuter. (Du vet att de vita blir övervispade om de spricker och ser mjöliga ut. Om det händer, kasta ut dem och börja om. Det går inte att rädda dem.)

 • Skrapa ner hälften av äggvitorna i smeten, vik ner dem försiktigt i smeten för att inte tömma luften i vitorna. Tillsätt de återstående äggvitorna och vänd försiktigt ihop. Äggvitan ska vara helt i smeten och smeten ska vara ganska fluffig.

 • Så fort du har blandat färdigt smeten, fortsätt och gör våfflorna, till skillnad från vissa smetar som kan förvaras i kylen över natten, kommer denna att tömmas om den får stå, kyld eller på annat sätt.

 • Borsta våffeljärnet generöst med smör. Använd en slev eller måttbägare och ös upp 1/2 kopp smet på strykjärnet. Stäng genast locket och lyssna efter att järnet suckar när smeten börjar koka. Lukten som kommer från järnet börjar som ett nyknådat bröd och blir sedan rostat bröd. Ta bort våfflan när indikatorlampan visar att den är färdig eller när en snabb titt visar att den har blivit mörkt gyllenbrun, 4 till 6 minuter. Ta bort den varma våfflan med en gaffel. Upprepa med resterande smet.
 • Dessa våfflor äts bäst varma, direkt från järnet, med en tunn skiva smör som smälter ovanpå och kanske en klick sylt.

Servering: 1 våfflaKalorier: 255 kcalKolhydrater: 38 gProtein: 8 gFett: 8 gMättat fett: 4 gFleromättat fett: 1 gEnkelomättat fett: 2 gTransfett: 1 gKolesterol: 77 mgNatrium: 240 mgKalium: 298 mgFiber: 2 gSocker: 11 gVitamin A: 279 IUKalcium: 126 mgJärn: 2 mg

Näringsinformation beräknas automatiskt, så bör endast användas som en uppskattning.

Recept © 2010 Kim Boyce. Foto © 2010 Quentin Bacon. Alla rättigheter förbehållna.

Recepttestares recensioner

Jag gillar tanken på att använda havrekli och havremjöl för att lägga till extra nyttighet till dessa våfflor. Detta recept fungerade riktigt bra. När våfflorna kokade sa mina barn: “Oooh, det luktar kakor!” och det gjorde det verkligen. Våfflorna smakade precis lika gott som de luktade.

Jag provade en toppad med lönnyoghurt och en annan med lite hallonsylt. Barnen och maken valde smör och lönnsirap. Lönnsirapen i smeten gav våfflorna härlig smak. Receptet gjorde MYCKET våfflor men det är okej eftersom de fryser bra och gör en bra frukost på vardagar när du bara stoppar dem i brödrosten.

Detta är en trevlig, rejäl våffla som håller dig igång hela morgonen. Den är bara lätt söt, så jag njöt av den med lite smör och lite extra lönnsirap. Det skulle passa bra med bär eller persikor också. Jag hade några extra våfflor och njöt verkligen av dem uppvärmda i brödrosten nästa dag.

Dessa våfflor är mycket jobb, men väl värt det i slutändan. De smakar underbart och ser bra ut. I framtiden tror jag att jag skulle använda en stavmixer för att vispa äggvitorna istället för att bryta ut stavmixern. Jag bredde min våffla med lite jordgubbsgräddost på ena halvan och lite Nutella på andra halvan.

Source link

Rate this post

Leave a Reply